oaednews

Παρασκευή 12 Οκτωβρίου 2018

Συμπεράσματα/Διεκδικητικό πλαίσιο 35ου Συνεδρίου Ομοσπονδίας Υπαλλήλων ΟΑΕΔ

Συμπεράσματα/Διεκδικητικό πλαίσιο 35ου Συνεδρίου Ομοσπονδίας Υπαλλήλων ΟΑΕΔ
Συνάδελφοι, Συναδέλφισσες
Σας ενημερώνουμε ότι το 35ο Συνέδριο της Ομοσπονδίας Υπαλλήλων ΟΑΕΔ διεξήχθη στην Πάτρα στις 27 και 28 Σεπτεμβρίου. Κατά τη διάρκεια του Συνεδρίου τον λόγο έλαβαν 26 ομιλητές με τοποθετήσεις για τον Οργανισμό αλλά και για γενικότερα θέματα (ανεργία, απασχόληση, ώρες εργασίας κ.ά.)
Από τα συμπεράσματα του Συνεδρίου και κατόπιν εισήγησης του ΔΣ, ψηφίστηκε ομόφωνα το ακόλουθο διεκδικητικό πλαίσιο: 
1.     Κατάργηση της παρακράτησης του 30%  από τον ΕΦΚΑ για εισφορές υπέρ ΟΑΕΔ, άμεση απόδοση όλων των ωφελούμενων ποσών και άμεση διοχέτευση των ποσών αυτών στην καταπολέμηση της ανεργίας και τη στήριξη των ανέργων
2.     Διεκδίκηση για αύξηση/επαναφορά  των μισθών στα προ μνημονιακά έτη
3.     Καταβολή 13 και 14ου μισθού

ΟΑΕΔ: Επιδότηση έως και 36.000 ευρω σε ανέργους για να ανοίξουν επιχείρηση

Το νέο πρόγραμμα επιδότησης θα απευθύνεται σε επιχειρηματίες που έκλεισαν τις εταιρείες τους από 1/1/12 και μετά και που θέλουν να επαναδραστηριοποιηθούν επιχειρηματικά.
Ειδικότερα το νέο πρόγραμμα του ΟΑΕΔ αφορά την πρωτοβουλία για τη «δεύτερη επιχειρηματική ευκαιρία» και απευθύνεται σε πρώην επιχειρηματίες που έκλεισαν τις επιχειρήσεις τους από την 1.1.2012 και μετά και οι οποίοι θέλουν να επαναδραστηριοποιηθούν επιχειρηματικά. Οι επιδοτήσεις κυμαίνονται από 12.000 ως 36.000 ευρώ, ανάλογα με τον τύπο της επιχείρησης, με την οποία θα ξεκινήσει η νέα επιχειρηματική δραστηριότητα.

Υπ. Εργασίας: Θεσμικές παρεμβάσεις για την καταπολέμηση της ανεργίας των γυναικών- Προστασία της μητρότητας

Στο πλαίσιο   δράσεων, το υπουργείο Εργασίας, μεταξύ άλλων, επέκτεινε την άδεια και τα επιδόματα μητρότητας και στις γυναίκες που εμπλέκονται στη διαδικασία παρένθετης μητρότητας, εργαζόμενες και αυτοαπασχολούμενες. Επέκτεινε την προστασία από απόλυση για τις μητέρες που υιοθετούν ή εμπλέκονται στη διαδικασία της παρένθετης μητρότητας. Επίσης, αναβάθμισε την προστασία της μητρότητας για τις εργαζόμενες σε προγράμματα κοινωφελούς εργασίας και θέσπισε ειδική γονική άδεια για τους γονείς παιδιών που πάσχουν από σύνδρομο Down ή αυτισμό.