oaednews

Πέμπτη 13 Μαΐου 2021

Το αντεργατικό νομοσχέδιο της κυβέρνηση της Ν.Δ. και του κ. Χατζηδάκη ΔΕΝ ΘΑ ΠΕΡΑΣΕΙ

 Το αντεργατικό νομοσχέδιο της κυβέρνηση της Ν.Δ. και του κ. Χατζηδάκη ΔΕΝ ΘΑ ΠΕΡΑΣΕΙ

 

Η Εκτελεστική Επιτροπή της Α.Δ.Ε.Δ.Υ. θεωρεί το αντεργατικό νομοσχέδιο, που παρουσίασε σήμερα ο κ. Χατζηδάκης, «αιτία πολέμου». Οι εργαζόμενοι δηλώνουν ότι δε θα δεχτούν ένα νομοσχέδιο που καταργεί το οκτάωρο και τις συλλογικές συμβάσεις εργασίας, που ποινικοποιεί τη συνδικαλιστική δράση, που καταργεί το δικαίωμα της απεργίας και προσφέρει «δώρο» στους εργοδότες τις απλήρωτες υπερωρίες. Το νομοσχέδιο αυτό είναι κομμένο και ραμμένο στα μέτρα του ΣΕΒ και της εργοδοσίας.

Έξι λόγοι για τη θεσμοθέτηση του βασικού εισοδήματος

 efsyn.gr

Με αφορμή τη διαδικτυακή εκδήλωση που έγινε την περασμένη Τρίτη με θέμα «Η ζωή μας μετά την πανδημία και ο ρόλος του βασικού εισοδήματος», ο Κώστας Δημουλάς, αναπληρωτής καθηγητής στο Τμήμα Κοινωνικής Πολιτικής του Παντείου Πανεπιστημίου, παραθέτει έξι λόγους για τους οποίους πιστεύει ότι είναι επιτακτική ανάγκη να θεσμοθετηθεί το βασικό εισόδημα στην Ελλάδα.

  1. Η Ελλάδα είναι μια σχετικά εύπορη χώρα, με μέσο ετήσιο κατά κεφαλή εισόδημα 16.383 το 2020. Αυτό το ποσό αν ήταν ισομερώς καταμερισμένο, θα σήμαινε ότι δυο άτομα σε ένα σπίτι θα είχαν ένα οικογενειακό εισόδημα 32.000 ευρώ. Όχι μόνο δεν συμβαίνει αυτό αλλά μετά τις κοινωνικές μεταβιβάσεις παραμένουν φτωχοί 1.881.000 άνθρωποι.