oaednews

Δευτέρα 26 Ιουνίου 2023

Σύννεφα αβεβαιότητας για το μέλλον των επικουρικών συντάξεων

 

Προβληματισμός για την απόφαση του ΕΦΚΑ να ρευστοποιήσει περιουσιακά στοιχεία του ΕΤΕΑΕΠ, προκειμένου να καταβληθούν οι συντάξεις Ιουνίου – Ιουλίου

Ανησυχία και προβληματισμό προκάλεσε η απόφαση της διοίκησης του ΕΦΚΑ στην τελευταία συνεδρίαση του διοικητικού συμβουλίου να προχωρήσει σε ρευστοποίηση περιουσιακών στοιχείων του Επικουρικού Ταμείου (ΕΤΕΑΕΠ), ώστε να καταβληθούν οι επικουρικές συντάξεις Ιουνίου – Ιουλίου.

Σύμφωνα με την απόφαση, το ΕΤΕΑΕΠ θα πωλήσει μερίδια από το «Κοινό Κεφάλαιο των Φορέων Κοινωνικής Ασφάλισης», που βρίσκεται στην Τράπεζα της Ελλάδος, συνολικού ύψους 155.000.000 ευρώ. Συγκεκριμένα, θα ρευστοποιηθούν μερίδια ύψους 70.000.000 ευρώ τον Ιούνιο και άλλα 85.000.000 ευρώ τον Ιούλιο προκειμένου να πληρωθούν οι συντάξεις.

Αποκαλυπτικά στοιχεία: Η φτώχεια έχει εξαπλωθεί στην Κρήτη - Εργασιακή επισφάλεια και ανεργία εξαθλιώνουν την κοινωνία

 Χαιρετίζοντας το Συνέδριο ο Πρύτανης του Πανεπιστημίου Κρήτης Γιώργος Κοντάκης σημείωσε πως «στο πλαίσιο της εξαιρετικής μακροχρόνιας συνεργασίας μεταξύ της Περιφέρειας Κρήτης και του Πανεπιστημίου Κρήτης», έχουν αναπτυχθεί από το πανεπιστήμιο Κρήτης δύο πολύ επιτυχημένες Δομές, το Παρατηρητήριο Κοινωνικής Ένταξης και ο Περιφερειακός Μηχανισμός Παρακολούθησης της Αγοράς Εργασίας.

Το Συνέδριο για την Φτώχεια και τον Κοινωνικό Αποκλεισμό που πραγματοποιείται από τοΠεριφερειακό Παρατηρητήριο Κοινωνικής Ένταξης (Παρατηρητήριο) σε συνεργασία με το Εργαστήριο Κοινωνικής Ανάλυσης και Εφαρμοσμένης Κοινωνικής Έρευνας (ΕΚΑΕΚΕ) του Τμήματος Κοινωνιολογίας του Πανεπιστημίου Κρήτης ανέδειξε πολύ σοβαρά προβλήματα που απασχολούν την κοινωνία της Κρήτης. Φτώχεια, εργασιακή επισφάλεια και ανεργία ταλανίζουν την κοινωνία της Κρήτης.