oaednews

Κυριακή 29 Απριλίου 2018

Η ορειβατική/ περιπατητική ομάδα της ΠΕΥ ΟΑΕΔ στην Ιερά Οδό

Μια εξόρμηση με αρκετά μεγάλο ιστορικό ενδιαφέρον πραγματοποίησε σήμερα η Ορειβατική/περιπατητική ομάδα της ΠΕΥ  ΟΑΕΔ στο Όρος Αιγάλεω - Ποικίλο όρος. Ξεκινώντας  από το Δάσος Χαϊδαρίου και καταλήγοντας  στη Λίμνη Ρειτών / Κουμουνδούρου / Λίμνη Περσεφόνης, η ομάδα υπό την καθοδήγηση και την ξενάγηση του Κωστα Φωτεινάκη (Προέδρου του Ελληνικού Δικτύου ΦΙΛΟΙ της ΦΥΣΗΣ/ Naturefriends Greece)ενημερώθηκε για την πλούσια αρχαία αλλά και νεότερη ιστορία της περιοχής.
Η Περιπατητική Ομάδα της ΠΕΥ ΟΑΕΔ ξεκίνησε με πολύ όρεξη


Αρχαία Ιερά οδός, Εκτέλεση  Νίκου  Πλουμπίδη  14 Αυγούστου 1954), το ιερό της Αφροδίτης στο Χαϊδάρι( Πρόκειται για ένα μικρό περίβολο γύρω από ένα χαμηλό βράχο, στον οποίο είναι λαξευμένες κόγχες/εσοχές. Πιστεύεται πως είναι ένα ιερό τέμενος, ένας χώρος υπαίθριας λατρείας της Αφροδίτης. Το σχήμα του είναι ορθογώνιο, περίπου 73 μ. x 21 μ. H είσοδος αποτελείται από ένα πρόπυλο με δύο κίονες, οι οποίοι εδράζονταν σε βάσεις, η μία εκ των οποίων διατηρεί τον τόρμο προσαρμογής. Στο πρόπυλο οδηγούν 4 βαθμίδες ύψους 30 εκ. από τις οποίες σήμερα σώζονται οι τρεις.) Πάρα πολλά στοιχεία, άγνωστα στους περισσότερους για την ευρύτερη περιοχή του όρους Αιγάλεω/Ποικίλο όρος, μας αποκάλυψε ο αγαπητός Κώστας Φωτεινάκης.   



Χελώνα στο δρόμο μας (συνοδοιπόρος !!!)

Η Λίμνη Κουμουνδούρου στο βάθος
Ευχαριστούμε θερμά τον Κώστα Φωτεινάκη και το Δημήτρη Αλεξάκη για την εξαιρετική οργάνωση και ξενάγηση.
Επόμενη στάση Τατόι....Στα θερινά Βασιλικά Ανάκτορα

Ασβεστοκάμινο 

Η Ιερά οδός


Οι εσοχές στο βράχο του Ιερού της Αφροδίτης

Πιστός σε όλα τα ραντεβού του ΟΑΕΔ ο Δοβρίδης. Ρίζος , Δέρβας, Χανιωτάκης



Οι απουσίες γύρω από τον ακάλυπτο της 22άχρονης

Γράφει η  Φωτεινή Λαμπρίδη
Ενα μωρό που ξεψυχάει μόνο του χωρίς κανέναν εκεί, μια μητέρα που γεννάει μόνη της χωρίς κανέναν εκεί, ένας άντρας που αφήνει κάποια έγκυο και δεν είναι εκεί, ένας άλλος άντρας που έχει μια κόρη και δεν είναι εκεί 9 μήνες για να δει ότι η κόρη του εγκυμονεί και μια άλλη μητέρα που ενώ ήταν εκεί δεν ήταν εκεί. Τόσες απουσίες μαζεμένες γύρω από έναν ακάλυπτο». Silia Psychi
Το παραπάνω σχόλιο που αλίευσα από το fb, περιγράφει πολύ εύστοχα την ουσία της τραγικής ιστορίας στην οποία γίναμε μάρτυρες.  Το ότι ο δημόσιος λόγος δεν περιστρέφεται γύρω από αυτήν την οδυνηρή διαπίστωση, είναι άλλο ένα σύμπτωμα της νοσηρής πλευράς της κοινωνίας μας η οποία γι’ αυτόν ακριβώς τον λόγο συνεχίζει να παράγει τέτοιες τραγικές καταστάσεις.

ΗΜΕΡΙΔΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΜΑΘΗΤΕΙΑ ΟΑΕΔ ΔΙΟΡΓΑΝΩΣΕ Η ΕΠΑΣ ΜΑΘΗΤΕΙΑΣ ΟΑΕΔ ΒΕΡΟΙΑΣ


Μεγάλη επιτυχία παρουσίασε η Ημερίδα που διοργάνωσε η ΕΠΑΣ ΜΑΘΗΤΕΙΑΣ ΒΕΡΟΙΑΣ την Τετάρτη 25/04/2018 στην αίθουσα συνεδριάσεων του Δημοτικού Συμβουλίου Βέροιας με θέμα
" Μαθητεία ΕΠΑΣ ΟΑΕΔ – Προτάσεις Ειδικοτήτων Σχολ. Έτους 2018-2019"
Ο Διευθυντής της ΕΠΑΣ Μαθητείας Βέροιας κ. Πέτρος Τσιτινίδης, αναφέρθηκε στο θεσμό της Μαθητείας, το Δυικό σύστημα επαγγελματικής εκπαίδευσης, τη σύνδεση εκπαίδευσης και αγοράς εργασίας, τη φιλοσοφία του δυϊκού συστήματος επαγγελματικής εκπαίδευσης αλλά και την απαραίτητη συνεργασία των κοινωνικών εταίρων, ακολουθώντας τις ανάγκες της <<αγοράς>>. Αυτό όπως είπε, εξυπηρετεί το δυϊκό σύστημα να διαμορφώνει εκπαιδευόμενους μελλοντικούς εργαζόμενους, μεσαίας συνήθως εξειδίκευσης και να τους τροφοδοτεί με <<γνώσεις, δεξιότητες, ικανότητες >> που έχει ανάγκη ο παραγωγικός ιστός.