oaednews

Τετάρτη 18 Νοεμβρίου 2015

Στάση εργασίας την Πέμπτη στα προγράμματα κοινωφελούς εργασίας της Αττικής


Παναττική στάση εργασίας την Πέμπτη, από τις 11:30 έως τη λήξη της πρωινής βάρδιας, προκήρυξε η ΠΟΕ - ΟΤΑ για τους εργαζόμενους στα προγράμματα κοινωφελούς εργασίας του ΟΑΕΔ, προκειμένου να συμμετάσχουν σε συγκέντρωση διαμαρτυρίας που προγραμματίζεται στις 12:30 έξω από το υπουργείο Εργασίας.

Στα προγράμματα αυτά συμμετέχουν από το καλοκαίρι 32.433 άνεργοι με πεντάμηνη σύμβαση. Σύμφωνα με την ΠΟΕ – ΟΤΑ, πρόκειται για εργαζόμενους δεύτερης κατηγορίας, καθώς ενώ παρέχουν ίση εργασία με τους υπόλοιπους εργαζόμενους, καλύπτοντας τα κενά σε προσωπικό που έχουν οι δήμοι, «αμείβονται με τον μισό σχεδόν μισθό και χωρίς τα βασικά εργασιακά δικαιώματα».

Πρόγραμμα Επαναπροσδιορισμoύ του Επιχειρησιακού Μοντέλου του ΟΑΕΔ

Με σκοπό την αναβάθμιση των παρεχόμενων υπηρεσιών και την αύξηση της εξωστρέφειας, ο ΟΑΕΔ ξεκίνησε το 2013 το Πρόγραμμα «Επαναπροσδιορισμός του Επιχειρησιακού Μοντέλου του ΟΑΕΔ» ένα συνολικό πρόγραμμα αναδιάρθρωσης το οποίο ο Οργανισμός υλοποιεί με την υποστήριξη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, της Τεχνικής Βοήθειας (SRSS), των Δημοσίων Υπηρεσιών Απασχόλησης της Γερμανίας, της Σουηδίας και του Ηνωμένου Βασιλείου καθώς και τεχνικών συμβούλων.
Ο οδικός χάρτης του Προγράμματος αποτελείται από τους παρακάτω οκτώ άξονες:
  • Καλύτερη οργανωτική και διοικητική διάρθρωση του Οργανισμού
  • Ανάπτυξη σχέσεων με τους εργοδότες
  • Περαιτέρω ανάπτυξη της νέας διαδικτυακής πύλης για την εργασία (portal)
  • Επανασχεδιασμός των ενεργητικών πολιτικών απασχόλησης σύμφωνα με τις ανάγκες της αγοράς εργασίας
  • Παροχή υπηρεσιών σχετικών με τις ανάγκες των αναζητούντων εργασία
  • Υποστήριξη των νεαρών μαθητευομένων των ΕΠΑΣ Μαθητείας του ΟΑΕΔ
  • Επιλογή ενός τύπου διοίκησης για την ανάλυση διαδικασιών των νέων προτάσεων και τέλος,
  • Διερεύνηση ανάπτυξης συμπράξεων συνεργασίας στο πλαίσιο της παροχής υπηρεσιών

Διαγράφονται τα πρόστιμα του ΟΑΣΑ σε όλους του ανέργους του ΟΑΕΔ

Διαγράφονται όλα τα πρόστιμα που έχουν επιβληθεί στο χρονικό διάστημα από 02 Ιουλίου 2010 έως και 02 Ιουλίου 2015 για μη καταβολή κομίστρου του ΟΑΣΑ σε ανέργους εγγγραμμένους του ΟΑΕΔ με απόφαση του Υπουργού Μεταφορών κ. Σπιρτζή

Δελτιο τυπου ΑΔΕΔΥ

Η Συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ κατέθεσε, χθες, τα μεσάνυχτα στη Βουλή το νέο αντιλαϊκό νομοσχέδιο που μεταξύ των άλλων, ανοίγει το δρόμο για μαζικούς πλειστηριασμούς λαϊκών κατοικιών. Πρόκειται για ένα ακόμα επαχθές σχέδιο το οποίο μάλιστα προωθείται από την Κυβέρνηση προς ψήφιση στη Βουλή με τη διαδικασία του κατεπείγοντος ακολουθώντας τη γνωστή πρακτική των Κυβερνήσεων της Νέας Δημοκρατίας και του ΠΑΣΟΚ.
Μόνο ως κακόγουστος ευφημισμός μπορεί να εκληφθεί ο κυβερνητικός ισχυρισμός περί «επώδυνου συμβιβασμού» με τους δανειστές για το πρώτο πακέτο των 48 προαπαιτούμενων. Η συμφωνία που επετεύχθη ανάμεσα στην Κυβέρνηση και στην Τρόικα θα ανακουφίσει μόνο τους τραπεζίτες που χρεοκόπησαν με θαλασσοδάνεια τις τράπεζές τους, οι οποίες «διασώζονται» και πάλι με 10 δις ευρώ. Τα υπόλοιπα 2 δισ. της υποδόσης για την εξυπηρέτηση του επαχθούς χρέους συνοδεύονται από εξαιρετικά οδυνηρά μέτρα, ιδιαίτερα στο σοβαρό θέμα της πρώτης κατοικίας, που θα φέρουν σε απόγνωση δεκάδες ή και εκατοντάδες χιλιάδες νοικοκυριά. Η «σκληρή διαπραγμάτευση» της Κυβέρνησης οδηγεί, τελικά, στην προσωρινή προστασία της πρώτης κατοικίας μόνο για το 25% των δανειοληπτών, οι οποίοι μάλιστα έχουν ήδη διαβεί το κατώφλι της φτώχειας.
Η Κυβέρνηση, πριν καλά - καλά κλείσει το δυσβάσταχτο αυτό, πρώτο πακέτο προαπαιτούμενων, αρχίζει από σήμερα, Τετάρτη 18 Νοεμβρίου 2015, τη «διαπραγμάτευση» των ήδη ειλημμένων δεσμεύσεών της για το δεύτερο, ακόμη επαχθέστερο, πακέτο προαπαιτούμενων. Σ' αυτό περιλαμβάνονται το φορολογικό, το νέο μισθολόγιο στο Δημόσιο, η δημιουργία του επονείδιστου Ταμείου Αποκρατικοποιήσεων και κυρίως η κατεδάφιση του Ασφαλιστικού Συστήματος, που απειλεί να ανατρέψει εκ θεμελίων τα ασφαλιστικά δικαιώματα παλιών και νέων ασφαλισμένων.
Η Εκτελεστική Επιτροπή της Α.Δ.Ε.Δ.Υ. καλεί τους εργαζόμενους στο Δημόσιο και ευρύτερα τους πολίτες να συμμετέχουν μαζικά και δυναμικά στο Συλλαλητήριο Διαμαρτυρίας την Πέμπτη, 19 Νοεμβρίου 2015, στις 6:30μμ, στο Σύνταγμα για:
  • Τη διασφάλιση της πρώτης κατοικίας από τους πλειστηριασμούς.
  • Την κατάργηση παλαιών και νέων μνημονίων.
  • Τη διαγραφή του χρέους.
Από την Εκτελεστική ΕπιτροΠη

Δύναμη Ανανέωσης στη Περιφερειακή Διεύθυνση ΟΑΕΔ Κεντρικής Ελλάδας

ΔΙΑΚΗΡΥΞΗ ΤΗΣ ΠΑΡΑΤΑΞΗΣ
ΔΥΝΑΜΗ ΑΝΑΝΕΩΣΗΣ- ΟΛΑ ΤΑ ΟΝΟΜΑΤΑ ΠΟΥ ΣΥΜΜΕΤΕΧΟΥΝ ΣΤΟ ΨΗΦΟΔΕΛΤΙΟ

        Η Δύναμη Ανανέωσης είναι μια παράταξη νέα, μια παράταξη που δημιουργήθηκε σε μια κρίσιμη για το μέλλον του συλλόγου μας, καμπή. Επιθυμεί να ενεργοποιήσει τις συλλογικές δυνάμεις σε ένα σύλλογο που ταλαιπωρείται αρκετά χρόνια, αλλά και να του προσδώσει το κύρος εκείνο που χρειάζεται ως ένα συλλογικό όργανο εκπροσώπησης ΟΛΩΝ των συναδέλφων.
Η Δύναμη Ανανέωσης είναι μια παράταξη που δημιουργήθηκε θέλοντας να συγκλίνει διαφορετικές ιδεολογικές αναφορές και πολιτικές απόψεις σε ένα κοινό στόχο. Την αποτελεσματικότερη λειτουργία του συλλόγου μας ένα σύλλογο που θα μπορεί να παρεμβαίνει και θα λαμβάνεται σοβαρά υπόψη, με ιδέες και πρωτοβουλίες στην Κεντρική Διοίκηση.

Διασύνδεση του συνταξιοδοτικού με την ανάπτυξη και την απασχόληση

Οριστικοποιείται μέρα με τη μέρα το σχέδιο νόμου του υπουργείου Εργασίας για την ασφαλιστική μεταρρύθμιση, το οποίο θα «περάσει» από το υπουργικό συμβούλιο πιθανότατα την ερχόμενη Τρίτη 24 Νοεμβρίου. Η συνεδρίαση της πολιτικής γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ με κεντρικό θέμα το ασφαλιστικό, ώστε να συζητηθούν τα ανοικτά θέματα, τα «αγκάθια» στο εσωτερικό του κυβερνώντος κόμματος, αλλά και οι ενστάσεις που έχουν ήδη εκφραστεί σε τεχνικό επίπεδο από τους δανειστές, προκειμένου να ελαχιστοποιηθούν οι αιφνιδιασμοί και οι δυσάρεστες εκπλήξεις, θα πραγματοποιηθεί το αργότερο έως την Παρασκευή. Εκεί, σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, θα παρουσιαστούν προκειμένου να προσαρτηθούν στο τελικό σχέδιο, εναλλακτικές προτάσεις από ομάδα επιστημόνων, που θα λαμβάνουν υπόψη στις όποιες παρεμβάσεις, δύο ρήτρες, τη ρήτρα απασχόλησης και τη ρήτρα ανάπτυξης. Στην πράξη, θα επιδιωχθεί η διασύνδεση βασικών παραμέτρων του συνταξιοδοτικού, όπως είναι το ύψος των συντάξεων και των εισφορών, με την πορεία του ΑΕΠ και την απασχόληση και όχι μόνο με τα ελλείμματα των Ταμείων. Παράλληλα, στο υπουργείο Εργασίας έχουν αρχίσει να συντάσσουν τις πρώτες διατάξεις του νομοσχεδίου, ενώ φαίνεται πως έχει επιλεχθεί ο αλγόριθμος βάσει του οποίου θα καθοριστούν τα ποσοστά αναπλήρωσης και κατά συνέπεια το ύψος της τελικής παροχής, τόσο για τους μελλοντικούς όσο και για τους ήδη συνταξιούχους.

Δέσποινα Βάλβη για το πολυτεχνείο

Εκφωνήθηκε από τη σ/φ Δέσποινα Βάλβη στη Διοίκηση του Οργανισμού
«Ξέρετε δεν υπήρξαν νεκροί στο Πολυτεχνείο του 73», είπαν στον γιό μου, στην τρίτη λυκείου ένα πρωί του Νοέμβρη του 2015. «Μάνα , δεν υπήρξαν νεκροί στο Πολυτεχνείο το 73;» Με ρώτησε.
 Τον κοίταξα σιωπηλά κι η μνήμη μου γύρισε πίσω όταν ήμουν μικρή κι έναν Νοέμβρη άκουσα κρυφά κάτι από το ραδιόφωνο στο δωμάτιο του  αδελφού μου: Εδώ Πολυτεχνείο, Εδώ Πολυτεχνείο..Φωνές, παιδιά ζητούσαν βοήθεια. «Εδώ Πολυτεχνείο, Εδώ Πολυτεχνείο..» τρείς μέρες ακριβώς. Τόσο υψώθηκε η φωνή . Σε τόσο σιώπησε η κραυγή και τα τραγούδια.
Σπυρίδων Κοντομάρης  ΕΤΩΝ 57 , Διομήδης Κομνηνός ΕΤΩΝ 17, Γιάννης Μικρόνης ΕΤΩΝ 22, Βασιλική Μπεκιάρη ΕΤΩΝ 17, Μιχάλης Μυρογιάνης ΕΤΩΝ 20,.σύνολο 24. 59; 75; 130; Τελικά πόσοι ήταν οι νεκροί στο Πολυτεχνείο;

Αγωνιστική Συσπείρωση Ωρομίσθιων εκαπιδευτικών ΟΑΕΔ

ΟΛΟΙ ΣΤΙΣ ΕΚΛΟΓΕΣ ΤΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΣΤΙΣ 22 ΝΟΕΜΒΡΗ
Συνάδελφε, -ισσα
Απευθυνόμαστε σε εσένα, που από κοινού βιώνουμε μια κατάσταση που γίνεται ολοένα και χειρότερη. Το ωρομίσθιο μειωμένο κατά 40%, λιγότερες ώρες δουλειάς, μεγαλύτερη αβεβαιότητα και εξαθλίωση για εμάς. Οι σχολές φυτοζωούν, τα εργαστηριακά μαθήματα δεν γίνονται λόγω έλλειψης αναλώσιμων. Στο πετσί μας νιώθουμε την αντιλαϊκή πολιτική της κυβέρνησης της «δεύτερη φορά Αριστεράς» που παίρνοντας τη σκυτάλη από τις προηγούμενες αντιλαϊκές κυβερνήσεις, συνεχίζει την κατεδάφιση των όποιων εργασιακών δικαιωμάτων έχουν απομείνει.

ΕΝΩΤΙΚΗ ΚΙΝΗΣΗ ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ ΟΑΕΔ ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ

Συναδέλφισσες, συνάδελφοι

Την Παρασκευή 20  Νοεμβρίου  2015 σας καλούμε στις κάλπες να σταθούμε όλοι μαζί  ενωμένοι, όρθιοι,  εκτός   κομματικών   συμφερόντων,  αναλογιζόμενοι την κρισιμότητα των περιστάσεων και ανατρέποντας  το κατεστημένο να στηρίξουμε  με την ψήφο μας – τόσο για το Σύλλογο, όσο και για την Ομοσπονδία, το ψηφοδέλτιο της  ΕΝΩΤΙΚΗΣ ΚΙΝΗΣΗΣ ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ ΟΑΕΔ ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ.
Το τελευταίο Δ.Σ. του συλλόγου μας αναδείχθηκε με ένα κοινό, ενιαίο ψηφοδέλτιο που αποφασίστηκε τότε επειδή συμφωνήσαμε ότι , ενωμένοι  όλοι οι συνάδελφοι, μπορούμε ν’ αντιμετωπίσουμε την κρισιμότητα των καιρών και τα προβλήματα του Οργανισμού μας.
Και ήταν ένα εγχείρημα, που αγκαλιάστηκε από την πλειονότητα των συναδέλφων, γιατί είναι κοινός τόπος ότι δεν πρέπει να υπάρχουν διαφορές, αφού όλοι μας βιώνουμε τα ίδια προβλήματα και τις ίδιες ανησυχίες.