oaednews

Πέμπτη 23 Ιουνίου 2022

«Κανείς δεν κάτσει να πεθάνει για 600 ευρώ» – Έρχονται άγριες καταστάσεις στον τουρισμό στα Χανιά με αρπαγή εργαζομένων του ενός ξενοδοχείου από το άλλο

 «Το πρόβλημα είναι οι μισθοί – Δεν θα κάτσουν να πεθάνουν για 600 ευρώ»

«Μετά τα δημοσιεύματα για την αύξηση του κόστους στο πάρκινγκ, εμείς πήγαμε στο Αεροδρόμιο Χανίων και συναντήσαμε και τους εργαζόμενους, συναντήσαμε και την διοίκηση. Είναι κεντρική επιλογή της Fraport οι αυξήσεις» τόνισε ο κ. Μανωλικάκης.

Όπως έκανε γνωστό, η μία εταιρεία υποστήριξης ήδη έχει κλείσει 40 θέσεις πάρκινγκ ενώ η άλλη εταιρεία τίποτα. «Εγώ έχω δώσει και το προσωπικό μου τηλέφωνο, μπορούν να επικοινωνήσουν μαζί μας, να συζητήσουμε, να εξετάσουμε τι λύσεις υπάρχουν» τόνισε και απεύθυνε έκκληση στους εργαζόμενους να πάνε στο Εργατικό Κέντρο.

«Καταρχάς οι μισθοί που δουλεύουν είναι οι κατώτατοι 713 ευρώ μεικτά. Ποιος θα πάει να δουλέψει εκεί; Είναι η αδικία σε όλο της το μεγαλείο (…)

Το πρόβλημα είναι οι μισθοί. Το πρόβλημα είναι παγκόσμιο γι’ αυτό βλέπουμε αυτές τις εικόνες χάους στα αεροδρόμια. Αλλά εμείς αυτή τη στιγμή κοιτάζουμε τα Χανιά και πρέπει οι εταιρείες υποστήριξης να βάλουν λίγο το χέρι στην τσέπη γιατί κόσμο δεν θα βρουν. Καταλαβαίνετε σε τι θερμοκρασίες δουλεύουν; Εκεί στην πίστα του αεροδρομίου η θερμοκρασία ειναι πάνω από 50 βαθμοί. Λοιπόν, αυτοί οι άνθρωποι δεν θα κάτσουν να πεθάνουν για 600 ευρώ.

«Κι από την άλλη το άλλο πρόβλημα με το αεροδρόμιο είναι το γεγονός ότι οι εταιρίες εκεί επειδή έχουν έδρα στην Αθήνα, δεν θεωρούνται εποχιακές με αποτέλεσμα οι εργαζόμενοι να μένουν εκτός ταμείου ανεργίας. Έχουμε στείλει άπειρα χαρτιά και στον ΟΑΕΔ και στο Υπουργείο Εργασίας, με τα οποία ζητάμε οι εργαζόμενοι να κατατάσσονται βάσει των δικών τους συμβάσεων όχι ως προς την επιχείριση.» κατέληξε.

Η έλλειψη προσωπικού στήνει σκηνικό «ζούγκλας» στον κλάδο του τουρισμού στα Χανιά με πλειοδοσία μεταξύ μεγάλων ξενοδοχειακών μονάδων για τους καλούς εργαζόμενους.

«Τον Ιούλιο θα κυνηγάει ο ένας το προσωπικό του άλλου οι εργαζόμενοι θα φεύγουν από το ένα ξενοδοχείο και θα πηγαίνουν στο άλλο, αρπαγή θα γίνεται, αρπαγή.» τόνισε ο πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου, Γιάννης Μανωλικάκης μιλώντας στο ZAPRA RADIO 89,6 και την Φανή Νικηφοράκη:  «Οι καλοί θα φεύγουν και θα πηγαίνουν σε καλύτερες δουλειές. Τα ποιοτικά ξενοδοχεία το έχουν καταλάβει ότι πρέπει να δώσουν κάτι παραπάνω» σημείωσε, ενώ τόνισε ότι για να αντιμετωπιστεί το φαινόμενο χρειάζονται τόσο διαρθωτικές αλλαγές από Υπουργείο Εργασίας και ΟΑΕΔ όσο και αυξήσεις μισθών από τους εργοδότες.