oaednews

Τρίτη 20 Σεπτεμβρίου 2022

Συνήγορος του Πολίτη: Η καθυστέρηση καταβολής των συντάξεων αιτία για να χαθούν επιδόματα από συνταξιούχους

 Τα έκτακτα επιδόματα που χορήγησε η Κυβέρνηση το 2021, αλλά και το φετινό Πάσχα, λόγω κρίσης, χάθηκαν από χιλιάδες συνταξιούχους, επειδή ο ΕΦΚΑ καθυστέρησε την καταβολή της σύνταξής τους.

Πόρισμα – καταπέλτης του Συνηγόρου του Πολίτη (ΣτΠ), καταγγέλλει το πρόβλημα και ζητάει από το υπουργείο Εργασίας να χορηγηθούν όλα αυτά τα βοηθήματα που αφορούν συνταξιούχους, οι οποίοι ανήκουν στις πιο ευάλωτες κοινωνικές ομάδες.

Προηγήθηκε προσφυγή από συνταξιούχους προς την Ανεξάρτητη Αρχή, οι οποίοι διαμαρτύρονταν επειδή δεν έλαβαν τις ανωτέρω ενισχύσεις. Ουσιαστικά, ο ΣτΠ διαπίστωσε ότι πράγματι, υπήρξαν χαμηλοσυνταξιούχοι που χωρίς δική τους υπαιτιότητα, υπέστησαν την ταλαιπωρία της μακρόχρονης καθυστέρησης στην καταβολή της σύνταξής τους. Μια καθυστέρηση όμως, που συνέπεσε χρονικά με τις καταβολές των έκτακτων επιδομάτων που χορήγησε η Κυβέρνηση, λόγω των ειδικών συνθηκών που επικρατούσαν τότε. Πρόκειται για το έκτακτο βοήθημα των 200 ευρώ που δόθηκε πέρσι τα Χριστούγεννα και για το οποίο οι δικαιούχοι προέκυψαν από τις καταβολές των συντάξεων του Νοεμβρίου 2021. Επίσης, πρόκειται και για το έκτακτο βοήθημα των 250 ευρώ που δόθηκε φέτος το Πάσχα και για το οποίο οι ωφελούμενοι προήλθαν από τις καταβολές των συντάξεων του Μαρτίου 2022.

Να ανακληθεί η δίωξη σε βάρος της συναδέλφισσας Α. Ρέτζιου, προέδρου της ΟΕΝΓΕ

Καταγγέλλουμε την παραπομπή σε δίκη, στις 28/11/2022, της συναδέλφισσας Α. Ρέτζιου, προέδρου της Ομοσπονδίας Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών (ΟΕΝΓΕ) και μέλους του Δ.Σ. του Σωματείου μας, κατηγορούμενης για παραβίαση του νόμου 4703/2020 (νόμου «Χρυσοχοΐδη») για τον περιορισμό των διαδηλώσεων, αλλά και γιατί «αρνήθηκε να συμμορφωθεί με τις υποδείξεις των αστυνομικών», όπως αναφέρει το κλητήριο θέσπισμα.

Πρόκειται για την πρώτη δίκη με βάση τον παραπάνω νόμο και αφορά τη συμμετοχή της συναδέλφισσας σε κινητοποίηση έξω από το υπουργείο Υγείας, στις 24/9/2020, που οργανώθηκε από την  ΟΕΝΓΕ και πρωτοβάθμια σωματεία εργαζομένων σε δημόσια νοσοκομεία με αίτημα την άμεση λήψη ουσιαστικών μέτρων ενίσχυσης των δημόσιου συστήματος υγείας και συνολικά για την προστασία της υγείας των λαϊκών οικογενειών από την επιδημία.