oaednews

Δευτέρα 28 Φεβρουαρίου 2011

«Η ανάπτυξη και η κοινωνική συνοχή είναι έννοιες αλληλένδετες»



Η Υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης κ. Λούκα Κατσέλη, απόψε κατά την τελετή της βράβευσής της κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης, «Προσωπικότητες 2010» δήλωσε ότι:  «Η ανάπτυξη και η κοινωνική συνοχή είναι έννοιες αλληλένδετες, καθώς δεν νοείται ανάπτυξη χωρίς κοινωνική συνοχή και αντίστροφα».
Η κα Κατσέλη, βραβεύτηκε για την προώθηση των νομοθετικών πρωτοβουλιών της σχετικά με τη ρύθμιση οφειλών υπερχρεωμένων νοικοκυριών προς τις τράπεζες, καθώς και την άρση του καμποτάζ, από τη θέση της Υπουργού Οικονομίας, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας.
zoygla.gr

Περίθαλψη και άδεια διαμονής με λιγότερες ημέρες εργασίας


Του Γιώργου Γάτου
Με λιγότερα ένσημα (50 αντί για 80) θα έχουν από φέτος «κάλυψη» για ιατροφαρμακευτική περίθαλψη όσοι μένουν άνεργοι, ενώ με λιγότερες ημέρες εργασίας θα μπορούν να ανανεώσουν την άδεια παραμονής και εργασίας τους και οι μετανάστες.
Τα δύο μέτρα - «ανάχωμα» στην απώλεια δικαιωμάτων που προκαλεί σε πολλές κατηγορίες εργαζομένων η αυξανόμενη ανεργία και η ύφεση στην οικονομία, θεσμοθετεί μέσα στο Μάρτιο η ηγεσία του υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης.
Οπως προαναγγέλλει στην «Η» ο αναπληρωτής υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης Γ. Κουτρουμάνης «και τα δύο αυτά μέτρα θα συμπεριληφθούν στο υπό κατάθεση νομοσχέδιο για την αναβάθμιση του ΣΕΠΕ και τις ασφαλιστικές ρυθμίσεις».
Διατάξεις
Για τις τελικές διατάξεις που θα ισχύσουν ειδικά για τους νόμιμα διαμένοντες και απασχολούμενους αλλοδαπούς από τρίτες χώρες, ο αναπληρωτής υπουργός και η υφυπουργός Α. Νταλάρα συναντώνται σήμερα με τη ΓΣΕΕ, προκειμένου να συζητήσουν τις νέες (ευνοϊκότερες) προϋποθέσεις οι οποίες θα δώσουν το δικαίωμα ανανέωσης των αδειών παραμονής και εργασίας σε όσους δεν έχουν καταφέρει, λόγω της κρίσης, να συμπληρώσουν τις απαιτούμενες ημέρες εργασίας, καθώς και δυνατότητα εξαγοράς ορισμένων ενσήμων (με την προϋπόθεση ότι θα υπάρχουν κάποιες ελάχιστες ημέρες πραγματικής ασφάλισης για να μην... ενθαρρύνεται η αδήλωτη εργασία που αποτελεί μεγάλη «πληγή» για τα Ταμεία).
Προϋποθέσεις
Ο αριθμός των απαιτούμενων ενσήμων θα καθοριστεί μέσα στις επόμενες ημέρες και η τελική νομοθετική ρύθμιση θα προβλέπει τη δυνατότητα αναπροσαρμογής τους με υπουργική απόφαση. Και αυτό, ανάλογα με την πορεία της οικονομίας, της αγοράς εργασίας αλλά και των... οικονομικών των Οργανισμών Κοινωνικής Πολιτικής που από το 2012 θα πέπει να προσαρμόσουν τις παροχές τους σε νέα βάση η οποία, σύμφωνα με το επικαιροποιημένο Μνημόνιο, θα προκύψει από ειδική μελέτη του ΟΟΣΑ και θα συνδέει τις παροχές και τα επιδόματα με εισοδηματικά κριτήρια...
Στο πλαίσιο αυτό, αναμένονται και συγχωνεύσεις Οργανισμών και παροχών (όπου υπάρχουν επικαλύψεις) στην προοπτική της εξοικονόμησης τουλάχιστον 500 εκατ. ευρώ...
Νέες επιδιτήσεις
Αναπτυξιακές πρωτοβουλίες απασχόλησης σε περιοχές που παρουσιάζουν υψηλά ποσοστά ανεργίας θα επιχορηγήσει το υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης. Σύμφωνα με πληροφορίες της «Η», η υπουργός Λ. Κατσέλη θα παρουσιάσει αυτή την εβδομάδα στο Υπουργικό Συμβούλιο δύο νέα προγράμματα:
Το πρώτο προβλέπει την επιδότηση της απασχόλησης 55.000 ανέργων σε κοινωφελή έργα που βρίσκονται σε εξέλιξη ή θα αναλάβουν να εκτελέσουν μη κερδοσκοπικοί οργανισμοί, δήμοι, πανεπιστήμια κ.ά. σε περιοχές υψηλής ανεργίας.
Το δεύτερο θα θέτει σε εφαρμογή (το αργότερο μέχρι το καλοκαίρι) Τοπικά Ολοκληρωμένα Προγράμματα Απασχόλησης στις 13 περιφέρειες της χώρας με «προίκα» κοινοτικά κονδύλια 130 εκατομμυρίων ευρώ. Τα Προγράμματα θα προβλέπουν επιδοτήσεις για την κατάρτιση και την απασχόληση δεκάδων χιλιάδων ανέργων με προτεραιότητα, και πάλι, περιοχές σε «κρίση».
 http://www.imerisia.gr/article.asp?catid=12333&subid=2&pubid=99509165

Αναβάθμιση του Ανωτάτου Συμβουλίου Εργασίας




   Η αναβάθμιση του Ανωτάτου Συμβουλίου Εργασίας (ΑΣΕ) ήταν το αντικείμενο της τακτικής μηνιαίας συνάντησης της υπουργού Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης Λούκας Κατσέλη με τους κοινωνικούς εταίρους. Σε δηλώσεις της μετά τη συνάντηση η υπουργός Εργασίας ανακοίνωσε τη σύσταση επιτροπής με τη συμμετοχή των κοινωνικών εταίρων η οποία θα εισηγηθεί το νέο πλαίσιο λειτουργίας του ΑΣΕ.

    Το Ανώτατο Συμβούλιο Εργασίας έχει μέχρι σήμερα γνωμοδοτικές αρμοδιότητες και σύμφωνα με την κ. Κατσέλη η επιδίωξη είναι να διαδραματίσει ένα ρόλο ο οποίος θα προάγει την εργασιακή ειρήνη και θα συντελεί στην εξομάλυνση μεταξύ εργοδοτών και εργαζομένων.

    Απαντώντας σε ερώτηση σχετική με το πώς αντιδρά το υπουργείο στις πιέσεις της τρόικας για κατάργηση των κλαδικών συμβάσεων είπε ΄΄ότι τόσο η κυβέρνηση όσο και οι κοινωνικοί εταίροι έχουν λάβει καθαρή θέση για το θέμα.

    Σε ό,τι αφορά τις κλαδικές συμβάσεις που εκκρεμούν στο γραφείο της για υπογραφή (πρόκειται για 40 κλαδικές συμβάσεις) η κ. Κατσέλη είπε ότι αυτές θα υπογραφούν μετά την τοποθέτηση του νέου γενικού γραμματέα (στη θέση του παραιτηθέντος κ. Δασκαλάκη).

    Από την πλευρά τους οι εκπρόσωποι των κοινωνικών εταίρων, ο κ. Κυριαζής από τον ΣΕΒ, ο κ. Νίκος Αγγελόπουλος του Συνδέσμου τουριστικών επιχειρήσεων, ο κ. Νίκος Σκορίνης της ΓΣΕΒΕΕ και ο κ. Κροκίδης της Ομοσπονδίας Ελληνικού Εμπορίου τάχθηκαν υπέρ των θέσεων της υπουργού για την αναβάθμιση του ΑΣΕ.

    Αναφερόμενος στις κλαδικές συμβάσεις ο κ. Νίκος Σκορίνης πρόσθεσε ότι το 75% των επιχειρήσεων είναι μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις και ότι πρέπει να μην ανατραπεί ο υγιής ανταγωνισμός για να προστατευτούν οι επιχειρήσεις και οι εργαζόμενοι.

    Από την πλευρά του ο κ. Κροκίδης τόνισε ότι η Ομοσπονδία Εμπορίου δεν θα επιτρέψει την κατάργηση των κλαδικών μισθολογικών συμβάσεων και ότι σύντομα θα υπογράψει κλαδική συλλογική σύμβαση.

    Σε δηλώσεις του μετά τη συνάντηση ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ κ. Γ. Παναγόπουλος αναφερόμενος στο μεταναστευτικό ζήτησε να μειωθεί σε πέντε από 12 χρόνια το όριο που απαιτείται προκειμένου να δοθεί στους αλλοδαπούς η ιδιότητα του επί μακρόν διαμένοντος και από 150 ένσημα κατ΄έτος στα 100 το όριο για την έκδοση ή την ανανέωση της άδειας εργασίας.

    Απαντώντας σε ερώτηση σχετική με τις ατομικές συμβάσεις εργασίας είπε ότι αυτές περικλείονται από τις κλαδικές και ζήτησε από τους εργαζόμενους να αγνοήσουν τις παραινέσεις της τρόικας και να προχωρήσουν στην υπογραφή κλαδικών συλλογικών συμβάσεων.
ΑΠΕ

   

   

Καταπολέμηση της παράνομης εργασίας


   Τη μείωση των ασφαλιστικών εισφορών σε τουλάχιστον 120 ένσημα, από τα 150, που απαιτούνται σήμερα για την έκδοση παραμονής και εργασίας στη χώρα και από 80 ένσημα σε 50 για την ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, προωθεί το υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, προκειμένου να διευκολυνθούν οι Έλληνες εργαζόμενοι και οι μετανάστες να ανταπεξέλθουν στις συνθήκες της κρίσης.

    Αυτό δήλωσε ο αναπληρωτής υπουργός Εργασίας, Γιώργος Κουτρουμάνης, ο οποίος μαζί με την υφυπουργό Αννα Νταλάρα, είχε σήμερα συνάντηση με την ΓΣΕΕ για το μεταναστευτικό.

    Ο κ.Κουτρουμάνης πρόσθεσε ότι οι ρυθμίσεις αυτές θα περιληφθούν στο νομοσχέδιο για το ΣΕΠΕ που πρόκειται να κατατεθεί σύντομα, καθώς επίσης η ενσωμάτωση της κοινοτικής οδηγίας, το "εργόσημο" και η αυστηροποίηση των προστίμων για τους εργοδότες που απασχολούν παράνομα εργαζόμενους.

    "Το υπό κατάρτιση νομοσχέδιο είναι ο βραχίονας της πολιτικής μας για την καταπολέμηση της παράνομης εργασίας και της εισφοροδιαφυγής", τόνισε η υφυπουργός Εργασίας, 'Αννα Νταλάρα, η οποία πρόσθεσε ότι κατά το προηγούμενο διάστημα υπήρχαν επαφές με κοινωνικές οργανώσεις μεταναστών και τον συνήγορο του Πολίτη.

    "Προσπαθούμε να διασφαλίσουμε επί μακρόν εργαζόμενους μετανάστες, που κινδυνεύουν να περιθωριοποιηθούν", τόνισε η κ.Νταλάρα, η οποία απαντώντας σε ερώτηση σχετική με τους απεργούς πείνας του Μεγάρου Υπατίας, είπε ότι όσοι εντάσσονται στις συγκεκριμένες κατηγορίες θα ικανοποιηθούν, ενώ άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να δοθεί εξάμηνη παράταση της διαδικασίας απέλασης ώστε να εκτονωθεί η κρίση, κάτι που όμως είναι στην αρμοδιότητα του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη.

    Τόσο ο κ.Κουτρουμάνης όσο και η κ.Νταλάρα, τόνισαν ότι η Ελλάδα είναι χώρα φιλόξενη, σέβεται τα ανθρώπινα δικαιώματα, αλλά υπάρχουν νόμοι οι οποίοι πρέπει να εφαρμοστούν.

    Πρόσθεσαν δε ότι οι πρωτοβουλίες του υπουργείου Εργασίας έχουν ξεκινήσει εδώ και τέσσερις μήνες και δεν σχετίζονται με την απεργία πείνας των μεταναστών, στους οποίους έχει παραχωρηθεί το Μέγαρο Υπατίας.

ΑΠΕ

Η Ανεργία στην Κύπρο


Οικονομική κρίση και ανεργία

Με τον Σωτήρη Δράκο


Είναι πλέον αδιαμφισβήτητο ότι η ανεργία έχει χτυπήσει τα σπίτια του καθενός μας. Η οικονομική κρίση είναι ένα πράγμα, όμως η διαχείριση της κρίσης είναι άλλο. Και στη διαχείριση της κρίσης έχουμε μείνει ιδίαν τάξη, έχουμε αποτύχει. Οι κακές μικροπολιτικές συνήθειες της Κυβέρνησης οδηγούν την Κύπρο σε μεγάλα οικονομικά αδιέξοδα και συντείνουν στην αύξηση της ανεργίας για τους νέους μας (13% +), αλλά και για μεγαλύτερης ηλικίας ανθρώπους, οι οποίοι απολύονται καθημερινά. Τα προγράμματα δήθεν για επιδότηση απασχόλησης, που έχει ανακοινώσει η Κυβέρνηση, έχουν βουλιάξει στη γραφειοκρατία. Συνεπεία του κακού χειρισμού του όλου θέματος, είναι πλέον υπολογίσιμες οι σοβαρές κοινωνικές διαταραχές που υποβόσκουν στην κυπριακή κοινωνία.
Χρειάζεται εδώ και τώρα σοβαρός προβληματισμός για την οικονομία της Κύπρου, χρειάζεται εδώ και τώρα σχεδιασμός στη βάση των εμπειρογνωμόνων και λιγότερο των πολιτικών, χρειάζεται εδώ και τώρα να γίνουν οι κατάλληλοι χειρισμοί με το λιγότερο κόστος. Δεν είναι η επίθεση εναντίον οποιουδήποτε επαγγέλματος ή υπαλλήλου που θα κάνει τη διαφορά, αλλά η εφευρετικότητα των ειδικών να προνοήσουν τέτοιες ρυθμίσεις και λύσεις, που να μην επηρεαστεί ο άνθρωπος, ο οποίος εν πάση περιπτώσει έχει προγραμματίσει το μέλλον του στη βάση των οικονομικών του δυνατοτήτων με βάση τις απολαβές του. Δεν είναι τέτοιες θυσίες που θέλει ο λαός, δηλαδή να την πληρώνει πάντοτε ο φτωχός, ο μικροεπιχειρηματίας, ο υπάλληλος.
Είναι εύκολο να μιλούμε για αποκοπή και μειώσεις μισθών, είναι εύκολο να μιλούμε για οτιδήποτε, όμως είναι δύσκολο να μιλήσουμε τη γλώσσα της αλήθειας. Η αλήθεια υπαγορεύει ότι εδώ και τώρα ο κάθε συνταξιούχος που λαμβάνει πέραν της μιας δημόσιας σύνταξης, να επιλέξει μία εκ των πολλών. Η αποκοπή θα πρέπει να ισχύσει αναδρομικά. Τέτοιου είδους ρυθμίσεις επιζητεί η πλατιά μάζα του λαού. Ο ΔΗΣΥ είναι εδώ, με ηχηρή παρουσία στον Κύπριο πολίτη και στην κυπριακή κοινωνία, προσπαθώντας να σφυγμομετρήσει την κατάσταση και να βρει λύσεις που να μπορούν να εφαρμοστούν. Είναι έτοιμος να συνεισφέρει στα βάρη της ευθύνης, φτάνει να σωθεί η οικονομία μας. Γιατί χωρίς οικονομία γερή, δεν μπορούμε να συνεχίσουμε τον αντικατοχικό μας αγώνα αποτελεσματικά. Ως υποψήφιος βουλευτής στις επικείμενες βουλευτικές εκλογές της 22ας Μαΐου, αλλά και ως επικεφαλής ΔΗΣΥ Λευκωσίας τα τελευταία τέσσερα χρόνια, δηλώνω παρών, έτοιμος να συνεισφέρω όχι μόνο σε ιδέες, προτάσεις και δουλειά, αλλά κυρίως σε