oaednews

Πέμπτη 15 Οκτωβρίου 2015

Ο Ηλίας Λιούγκος στη Θρυαλλίδα: Μη σκέφτεσαι Γερμανικά

ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ
Ο Σύλλογος Κοινωνικής και Πολιτιστικής Παρέμβασης  ΘΡΥΑΛΛΙΔΑ  σας καλεί στο Πολιτιστικό Κέντρο του Δήμου Αθηναίων “Μελίνα”  Ηρακλειδών 66  Θησείο  
Σάββατο 17 Οκτωβρίου  στις  20:00
Στη μουσική παράσταση του
Ηλία Λιούγκου
 << Μη σκέφτεσαι Γερμανικά >>
Ένα λυρικό ταξίδι

Πόσο αυξάνονται τα όρια ηλικίας συνταξιοδότησης

Από 6 μήνες έως 17 χρόνια σε ακραίες περιπτώσεις, αυξάνονται έως το 2022 τα όρια ηλικίας συνταξιοδότησης σε χιλιάδες ασφαλισμένους, που μέχρι πριν από την ψήφιση του 3ου μνημονίου μπορούσαν να συνταξιοδοτηθούν με πλήρη ή μειωμένη σύνταξη, νωρίτερα από τα 67 έτη. 
Στο σχέδιο Υπουργικής Απόφασης που αποκαλύπτει σήμερα η «Καθημερινή» περιλαμβάνονται αναλυτικοί πίνακες, τόσο γι’ αυτούς που με ειδικές διατάξεις θεμελίωναν συνταξιοδοτικό δικαίωμα με τη συμπλήρωση 10.000 ημερών ασφάλισης (33,3 έτη) και πάνω, όσο και για τους υπόλοιπους που απαιτούνταν λιγότερα ένσημα, με καταληκτικό όριο ηλικίας το 67ο έτος. 
Τα νέα όρια ηλικίας συνταξιοδότησης αφορούν όσους συνταξιοδοτηθούν λόγω γήρατος από φορείς κοινωνικής ασφάλισης συμπεριλαμβανομένης της Τράπεζας της Ελλάδος, και οι οποίοι πριν από την έναρξη ισχύος του 3ου μνημονίου (ν. 4336/2015) δεν είχαν θεμελιώσει δικαίωμα πλήρους ή μειωμένης σύνταξης. Αυξάνονται δε, σταδιακά έως την 1η Ιανουαρίου 2022, προκειμένου να κλείσει κάθε δυνατότητα πρόωρης εξόδου σε ηλικία πριν από τα 67, ή πριν από τα 62 με παράλληλη όμως συμπλήρωση 40 ετών ασφάλισης. 

ΟΟΣΑ: Η Ελλάδα έχει τους περισσότερους άνεργους πτυχιούχους στον κόσμο

Οτι η Ελλάδα έχει υψηλότατη ανεργία ήταν γνωστό. Οτι το πιο πολύτιμο κεφάλαιό της, νέα παιδιά με προσόντα, μόρφωση και πτυχία την εγκαταλείπουν, ήταν μια ευρέως γνωστή πικρή αλήθεια.
Αλλά το ότι η χώρα μας είναι παγκόσμια πρωταθλήτρια στην ανεργία πτυχιούχων, το ανακαλύπτουμε τώρα, χάρη σε πρόσφατη έκθεση του ΟΟΣΑ. Ο Οργανισμός Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης στην έκθεσή του, την οποία επικαλείται το περιοδικό Forbes, καταδεικνύει με στοιχεία ότι η Ελλάδα κατέχει το υψηλότερο ποσοστό ανεργίας σε αποφοίτους τριτοβάθμιας εκπαίδευσης. Το ποσοστό, είναι σχεδόν 20% - ένας στους πέντε πτυχιούχους δηλαδή, είναι άνεργος.

Εξι στις 10 προσλήψεις είναι μερικής απασχόλησης και με μισό μισθό!

Του Γιώργου Γάτου
Πτωτικά εξακολουθεί να κινείται, μαζί με την ελληνική οικονομία, η μισθωτή εργασία, καθώς τον Σεπτέμβριο χάθηκαν 13.003 θέσεις εργασίας, ενώ οι 6 στις 10 προσλήψεις εργαζομένων που έκαναν οι επιχειρήσεις ήταν με καθεστώς μερικής και εκ περιτροπής απασχόλησης και αντίστοιχα μειωμένους μισθούς.
Σύμφωνα με τα στοιχεία του πληροφοριακού συστήματος «Εργάνη», τον Σεπτέμβριο έγιναν 175.954 αναγγελίες πρόσληψης, ενώ οι απώλειες (99.901 απολύσεις και 89.056 οικειοθελείς αποχωρήσεις) έφτασαν τις 188.957, με αποτέλεσμα να καταγραφεί, για τρίτο συνεχόμενο μήνα, αρνητικό πρόσημο στο ισοζύγιο της απασχόλησης (τον Ιούλιο είχαν χαθεί 16.658 θέσεις και τον Αύγουστο 441). Μολονότι κάθε Σεπτέμβριο υποχωρεί η απασχόληση λόγω της διακοπής της λειτουργίας εποχικών δραστηριοτήτων, σε σύγκριση με τον αντίστοιχο περσινό μήνα, οι απώλειες των θέσεων είναι «βαρύτερες» (13.003 έναντι 3.960).

Απάντηση Νίκου Συρμαλένιου στον Κώστα Μακρή για τον ΟΑΕΔ Μήλου

«Αγαπητέ φίλε Κώστα, έχω την αίσθηση ότι κάνεις ότι δεν καταλαβαίνεις ότι το πρόβλημα των συμπολιτών μας που θέλουν να εξυπηρετηθούν από τον ΟΑΕΔ, θα είχε ευθύς εξαρχής αντιμετωπισθεί και λυθεί, εάν ο Δήμος και προσωπικά ο δήμαρχος, αντί να ασκούνται σε μικροπολιτική αντιπολίτευση, θα έπρεπε να λύσει το πρόβλημα για το καλό όλων των Μηλιών.
Θα επαναλάβω ότι ο Δήμαρχος σε αντίθεση με άλλους δήμους π.χ. Κίμωλος, αρνήθηκε μέχρι σήμερα να ορίσει ανταποκριτή του ΟΑΕΔ, διαμαρτυρόμενος υποτίθεται για τη μετατροπή του υποκαταστήματος του ΙΚΑ Μήλου σε Γραφείο Κοινωνικής Ασφάλισης. Γνωρίζει βέβαια πολύ καλά ότι το υποκατάστημα έγινε γραφείο λόγω έλλειψης προσωπικού για το οποίο κάναμε όλοι απεγνωσμένες προσπάθειες να στελεχωθεί χωρίς αποτέλεσμα με αποκορύφωμα την απώλεια υπαλλήλου λόγω αιφνίδιου θανάτου.

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΠΑΜΕ για το αυριανό Συλλαλητήριο


Διαλύουν την κοινωνική ασφάλιση, φέρνουν νέα φοροεπιδρομή και αφαίμαξη στο λαϊκό εισόδημα, τσακίζουν τη ζωή μας!


Η Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ βάζει για ψήφιση, την Παρασκευή 16 Οκτώβρη, στη ΒΟΥΛΗ το πολυνομοσχέδιο. Τα μέτρα που περιλαμβάνει είναι φωτιά και αποτελούν τα προεόρτια της πιο σκληρής και σαρωτικής επίθεσης που θα συνεχιστεί τον Νοέμβρη, με στόχο την πλήρη διάλυση του κοινωνικού χαρακτήρα της ασφάλισης, τσάκισμα στους μισθούς, σε συντάξεις και σε εργασιακά δικαιώματα! Το πολυνομοσχέδιο φέρνει επιπλέον ανατροπές στο Ασφαλιστικό, με αύξηση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης στα 67 χρόνια για όλους, επιβάλλει νέες μειώσεις στις συντάξεις κύριες και επικουρικές, χαρακτηρίζει υψηλόμισθους τους συνταξιούχους με 1000 ευρώ μεικτά, νέες μειώσεις και πρόστιμα για κάθε χρόνο συνταξιοδότησης πριν από τα 67 έτη, ενισχύει και συνεχίζει τη φοροκαταιγίδα που πλήττει τις εργατικές-λαϊκές οικογένειες, διατηρώντας τον ΕΝΦΙΑ, θεσπίζοντας πιο αυστηρούς κανόνες για όσους εντάχθηκαν στις ρυθμίσεις των 100 δόσεων. Αυξάνουν τις τιμές σε βασικά είδη εφαρμόζοντας ΦΠΑ 23%. Αυξάνουν ακόμα και την τιμή στα είδη πανάκριβα εισιτήρια.

Δεν υπάρχει καμία λαϊκή συναίνεση σε αυτό το έγκλημα! Όλοι στο δρόμο ξεσηκωμός, κανένας συμβιβασμός με το σφαγιασμό των δικαιωμάτων μας!

Δίνουμε αγωνιστική, μαχητική, μαζική απάντηση στην κυβερνητική προπαγάνδα ότι τα βάρβαρα μέτρα έχουν τη λαϊκή συγκατάθεση! Συμμετέχουμε στον αγώνα, στο σωματείο, στο σύλλογο! Παίρνουμε την υπόθεση της υπεράσπιση της ζωής μας στα δικά μας χέρια.

Τα μέτρα δεν εξαιρούν κανένα εργάτη, αυτοαπασχολούμενο, αγρότη, άνεργο, γυναίκα! Μας καταδικάζουν στην δουλειά και τη ζωή χωρίς δικαιώματα για τα κέρδη της καπιταλιστικής μεγαλοεργοδοσίας.

Είναι προκλητικοί! Την ίδια στιγμή απαλλάσσουν μονοπωλιακούς ομίλους από ανταποδοτικά τέλη, από χρέη, από πρόστιμα και αναδρομικά! Χαρίζουν εκατομμύρια σε μονοπωλιακά μεγαθήρια και κυνηγούν τις ψευτοσυντάξεις των υπερήλικων, καταδικάζουν σε δουλειά μέχρι τον τάφο τα Βαρέα και ανθυγιεινά επαγγέλματα, αυξάνοντας τα όρια ηλικίας στα 67 και τα χρόνια ασφάλισης στα 40! Στους εργαζόμενους που εργάζονται στις πιο βαριές και ανθυγιεινές εργασίες, στα σκουπίδια, στην αποκομιδή, στη διαλογή, στην επισκευή και τη συντήρηση των μέσων καθαρότητας προσθέτοντας 9  τουλάχιστον χρόνια παραπάνω εργασίας δρομολογώντας ταυτόχρονα και την κατάργηση του επιδόματος των 150€. Ανοίγουν τον δρόμο να μην μείνει τίποτα όρθιο στον ιδιωτικό τομέα.