oaednews

Σάββατο 15 Σεπτεμβρίου 2012

Ανοιχτά μέτωπα στα εργασιακά

ΚΡΙΣΙΜΗ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΤΟΥ Γ. ΒΡΟΥΤΣΗ

Τα τέσσερα ανοικτά μέτωπα στα εργασιακά

troika
Του Γιώργου Γάτου
Η μείωση των αποζημιώσεων, η ενίσχυση της ευελιξίας των ωραρίων εργασίας από πενθήμερη σε εξαήμερη βάση (με διευθυντικό δικαίωμα και χωρίς προσαύξηση της αμοιβής για τον εργαζόμενο), η μείωση των εργοδοτικών εισφορών υπέρ ΙΚΑ και των υποχρεώσεων των επιχειρήσεων να αναγγέλλουν τις αλλαγές στο καθεστώς απασχόλησης και αμοιβής του προσωπικού, είναι οι 4 νέοι «λογαριασμοί» που «άνοιξε» η τρόικα και καλείται να «κλείσει» η ηγεσία του υπουργείου Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας.
Το πρώτο βήμα γίνεται την ερχόμενη Τρίτη στη συνάντηση - «κλειδί» που θα έχει ο υπουργός Ι. Βρούτσης με τους επικεφαλής της τρόικας, αφού θα έχουν προηγηθεί τη Δευτέρα και νωρίς το πρωί της Τρίτης, οι πρώτες διερευνητικές επαφές των στελεχών του υπουργείου με τα τεχνικά κλιμάκια. Στις συναντήσεις αυτές θα αποσαφηνιστεί τόσο το εύρος των ζητούμενων αλλαγών όσο και ο χρόνος της διαπραγμάτευσης η οποία θα γίνει, μέχρις ότου ληφθούν οι τελικές αποφάσεις, Η ηγεσία του υπουργείου, έχοντας και άλλα «ανοικτά» μέτωπα (όπως τον καθορισμό, διά νόμου, των κατώτατων ορίων των μισθών και των ημερομισθίων, όπου θεωρείται δεδομένο ότι θα προωθηθεί σχετική νομοθετική ρύθμιση χωρίς, όμως, άλλες μειώσεις) επιδιώκει να κερδίσει χρόνο και να παρουσιάσει τεκμηριωμένες θέσεις για κάθε θέμα χωριστά.
Η «ΗτΣ» παρουσιάζει τα σενάρια που, μετά το e- mail της τρόικας, μπαίνουν και επίσημα πλέον στο τραπέζι της νέας διαπραγμάτευσης.

Το σχέδιο της κυβέρνησης για τους Δημόσιους Υπαλλήλους

Κατά ένα τρίτο, έστω και χωρίς απολύσεις, θα μειωθεί το προσωπικό του δημοσίου έως το 2015, διαβεβαιώνει τρόικα και οικονομικό επιτελείο ο Αντώνης Μανιτάκης και προειδοποιεί πως ο ίδιος δεν πρόκειται να δεχθεί απολύσεις. Ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης, μάλιστα, ενημερώνει ότι με την πολιτική του απελευθερώνονται και 20.000 θέσεις, προκειμένου να ανανεωθεί η δημόσια διοίκηση με νέους, καταρτισμένους και ικανούς υπαλλήλους που προς το παρόν δεν απορροφούνται.

Το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης υπολογίζει ότι η μείωση των μισθοδοτούμενων στο δημόσιο έως το 2015, με φυσιολογικές αποχωρήσεις βάσει του ισχύοντος κανόνα ένα προς πέντε για τον στενό δημόσιο τομέα, ανέρχεται σε 154.000 (με υπαλλήλους stage) και χωρίς να υπολογίζεται η μείωση που επέρχεται από τις ΔΕΚΟ. Το υπουργείο Οικονομικών, μάλιστα, επιβεβαιώνει πως οι προβλεπόμενες αποχωρήσεις θα είναι αυξημένες κατά 30.000, αριθμό που το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους ανεβάζει σε 40.000. Συνεπώς προκύπτει η δυνατότητα 8.000 προσλήψεων με βάση τον κανόνα 1 προς 5 και το καθαρό «όφελος» είναι 32.000 αποχωρήσεις.

Το υπουργείο προωθεί το μέτρο της συνταξιοδοτικής ωρίμανσης, δηλαδή της πρόωρης οικειοθελούς συνταξιοδότησης, με εξαγορά πλασματικών χρόνων υπηρεσίας 35-40.000 υπαλλήλων. Στόχος οι υπάλληλοι αυτοί να είναι κυρίως υποχρεωτικής και μέσης εκπαίδευσης, ώστε να μη στερηθεί η διοίκηση στελέχη ανώτερης εκπαίδευσης και με εξαίρεση υγείας και παιδείας. Εάν συνυπολογιστεί η πρόταση, σημειώνει η ηγεσία του υπουργείου, τότε η δέσμευση για μείωση του προσωπικού του δημοσίου κατά 150.000 μέχρι το 2015 όχι μόνο θα επιτευχθεί αλλά θα υπερκαλυφθεί, καθώς διασφαλίζεται ένα σημαντικό «μαξιλάρι» έως και 65.000-70.000 αποχωρήσεων επιπλέον του στόχου.

Εάν συνυπολογιστούν οι αποχωρήσεις που έχουν λάβει ήδη χώρα εντός του 2010 (περίπου 80-90.000), προκύπτει ότι μέχρι το 2015 θα απασχολούνται στο Δημόσιο λιγότεροι από 600.000 εργαζόμενοι, συνεπώς το μέγεθος του δημοσίου θα έχει μειωθεί κατά το 1/3 περίπου.