oaednews

Παρασκευή 10 Δεκεμβρίου 2010

Νέο Μνημόνιο τον Μάρτιο του 2011?

Η Κομισιόν προαναγγέλλει νέο Μνημόνιο τον Μάρτιο του 2011

Κοστούμι νέου Μνημονίου ράβει η Κομισιόν, στις εκτιμήσεις για την εφαρμογή του Μνημονίου που δημοσιεύσε χθες. Στην ανακοίνωση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής δεν ζητείται μόνον “επιτάχυνση των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων”, αλλά προαναγγέλλεται και νέο Μνημόνιο: “Η Κομισιόν συνιστά στην Ελλάδα για τον Μάρτιο του 2011 πρόσθετα διαρθρωτικά μέτρα της τάξης του 5% του ΑΕΠ”, αναφέρεται χαρακτηριστικά. Ήτοι, θα πρέπει να περικοπούν περαιτέρω 12 δισ. από τις δαπάνες του Δημοσίου...
Στην έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής συνιστώνται νέα δημοσιονομικά μέτρα, επιτάχυνση των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων και αναγνωρίζονται στην κυβέρνηση “γενναίες προσπάθειες” ώς τώρα. Παράλληλα, στο κείμενο προτείνεται το “πράσινο φως” για την εκταμίευση της τρίτης δόσης προς την Ελλάδα.

“Ενισχυμένη μεταρρυθμιστική εντολή”
Στη σχετική έκθεση που εκπόνησαν οι εκπρόσωποι της τρόικας αναφέρεται σε γενικές γραμμές ότι η εφαρμογή του Μνημονίου γίνεται όλο και πιο δύσκολη, ότι οι μακροοικονομικές προοπτικές είναι ελαφρώς χειρότερες και ότι υπάρχει κίνδυνος μη επίτευξης του στόχου για το πρωτογενές ταμειακό υπόλοιπο της γενικής κυβέρνησης για το σύνολο του τρέχοντος έτους. Όμως, η Κομισιόν θεωρεί πως... τα αποτελέσματα των αυτοδιοικητικών εκλογών λύνουν τα χέρια της κυβέρνησης: “Δεδομένου ότι η μεταρρυθμιστική εντολή της κυβέρνησης είναι ενισχυμένη μετά τις εκλογές για την τοπική αυτοδιοίκηση, τώρα είναι η κατάλληλη στιγμή να ενταθούν οι προσπάθειες για δημοσιονομική εξυγίανση και μεταρρυθμίσεις και να επιδειχθεί ενισχυμένη αποφασιστικότητα για την εφαρμογή των πολιτικών του προγράμματος”, αναφέρεται στην έκθεση. “Το πρόγραμμα ιδιωτικοποιήσεων θα ενισχυθεί σημαντικά, με στόχο συνολικό ποσό 7 δισ. ευρώ το διάστημα 2011-2013”, σημειώνεται στις προβλέψεις της τρόικας, ενώ, αναφορικά με τον τραπεζικό τομέα, η Κομισιόν τον χαρακτηρίζει “εύθραυστο”. “Φαίνεται, όμως, ότι η εμπιστοσύνη επιστρέφει σταδιακά”, συμπληρώνεται.
“Θέλουμε συναίνεση και περισσότερο συντονισμό”
Στην κατακλείδα της αξιολόγησής της, η Κομισιόν ζητεί καλύτερο συντονισμό της κυβέρνησης και συναίνεση μεταξύ των πολιτικών κομμάτων. “Για την επίτευξη των στόχων, θα απαιτηθεί πολύ μεγαλύτερη αποφασιστικότητα για την εφαρμογή των πολιτικών που έχουν συμφωνηθεί. Θα απαιτηθεί ακόμη καλύτερος συντονισμός στην κυβέρνηση και συναίνεση σε ολόκληρη την ελληνική κοινωνία”, καταλήγει η Κομισιόν.
Μελιγγώνης Γιώργος
Πηγή: H AYΓΗ http://www.alfavita.gr/artro.php?id=16800

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου