oaednews

Δευτέρα 10 Φεβρουαρίου 2020

Erasmus για νέους επιχειρηματίες

Αν και οι σημερινοί καιροί δεν ευνοούν τα επιχειρηματικά σχέδια και ίσως η «εξυπνότερη» κίνηση για έναν νέο επιχειρηματία είναι να μην κάνει ανοίγματα στην αγορά, υπάρχει μία ευκαιρία που επιβάλλει να ετοιμάσει τις βαλίτσες του και να πάει στο εξωτερικό!
Το «Erasmus νέων επιχειρηματιών» αποτελεί την πιο δημοφιλή δράση της Ευρωπαϊκής Ένωσης στο πεδίο της νεανικής επιχειρηματικότητας και έκλεισε αισίως τα 10 χρόνια λειτουργίας της (2009). Μέσω του συγκεκριμένου προγράμματος προσφέρεται η δυνατότητα σε νέους, φιλόδοξους επιχειρηματίες να αποκομίσουν επιχειρηματικές γνώσεις και δεξιότητες, δίπλα σε έμπειρους επιχειρηματίες, οι οποίοι διευθύνουν μικρές επιχειρήσεις σε διάφορες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Με τον τρόπο αυτό και νέοι επιχειρηματίες από την Ελλάδα μπορούν να ταξιδέψουν στο εξωτερικό αλλά και έμπειροι επιχειρηματίες της χώρας μας να φιλοξενήσουν νέα, φιλόδοξα άτομα για χρονικό διάστημα που φθάνει μέχρι και τους 6 μήνες χωρίς καμία απολύτως επιβάρυνση.

Ο Μπέρτολτ Μπρεχτ για τον όρο «μετανάστες»

Λαθεμένο μού φαινόταν πάντα τ’ όνομα που μας δίναν:«Μετανάστες».
Θα πει, κείνοι που αφήσαν την πατρίδα τους. Εμείς, ωστόσο,δε φύγαμε γιατί το θέλαμε,λεύτερα να διαλέξουμε μιαν άλλη γη. Ούτεκαι σε μιαν άλλη χώρα μπήκαμενα μείνουμε για πάντα εκεί, αν γινόταν.
Εμείς φύγαμε στα κρυφά. Μας κυνηγήσαν, μας προγράψανε.Κι η χώρα που μας δέχτηκε, σπίτι δε θα ‘ναι, μα εξορία.
Έτσι, απομένουμε δω πέρα, ασύχαστοι, όσο μπορούμε πιο κοντάστα σύνορα,προσμένοντας του γυρισμού τη μέρα, καραδοκώντας το παραμικρόσημάδι αλλαγής στην άλλην όχθη, πνίγοντας μ’ ερωτήσειςκάθε νεοφερμένο, χωρίς τίποτα να ξεχνάμε, τίποταν’ απαρνιόμαστε,χωρίς να συχωράμε τίποτ’ απ’ όσα έγιναν, τίποτα δε συχωράμε.
Α, δε μας ξεγελάει τούτη η τριγύρω σιωπή! Ακούμε ίσαμ’ εδώτα ουρλιαχτά που αντιλαλούν απ’ τα στρατόπεδά τους. Εμείςοι ίδιοιμοιάζουμε των εγκλημάτων τους απόηχος, που κατάφερετα σύνορα να δρασκελίσει. Ο καθένας μας,περπατώντας μες στο πλήθος με παπούτσια ξεσκισμένα,μαρτυράει την ντροπή που τη χώρα μας μολεύει.
Όμως κανένας μαςδε θα μείνει εδώ. Η τελευταία λέξηδεν ειπώθηκε ακόμα.
Μπέρτολτ Μπρεχτ, Για τον όρο «μετανάστες» (1937), Ποιήματα, μετάφραση: Μάριος Πλωρίτης, Εκδόσεις Θεμέλιο, σ.67.

Επιθεώρηση Εργασίας: Τι αλλάζει στους ελέγχους των επιχειρήσεων;

Με τη συνδρομή και του Στρατού θα γίνονται στο εξής οι έλεγχοι του Σώματος Επιθεώρησης Εργασίας, όπως προβλέπεται σε εγκύκλιο που εξέδωσε σήμερα ο ΕΦΚΑ.

Η επικοινωνιακή «ιδιοποίηση» ενός επιτυχούς προγράμματος από την Μ. Καραμεσίνη *

Με πρόσφατες δηλώσεις της, η σημερινή διοίκηση του ΟΑΕΔ πανηγύρισε για την υψηλή απορροφητικότητα δυο προγραμμάτων αυτοαπασχόλησης ανέργων που είχαν προκηρυχτεί επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, αποδίδοντας τη μεγάλη ανταπόκριση των ανέργων όχι στον καλό σχεδιασμό των προγραμμάτων και στη σωστή επιλογή της συγκυρίας προκήρυξης, αλλά στις δικές της ενέργειες δημοσιότητας. Τα παραπάνω θα ήταν ανάξια σχολιασμού αν,