oaednews

Τετάρτη 2 Σεπτεμβρίου 2015

Κινητοποιήσεις από τους απλήρωτους εργαζόμενους στα προγράμματα κοινωφελούς εργασίας

Το ζήτημα της καθυστέρησης των αποδοχών στους εργαζόμενους των πενταμήνων προγραμμάτων απασχόλησης τέθηκε σε χθεσινή συνεδρίαση του ΔΣ του ΟΑΕΔ. Το ΔΣ του Οργανισμού υποστήριξε ότι υπάρχουν προβλήματα στο μηχανογραφικό σύστημα του ΙΚΑ και του ΟΑΕΔ αλλά και στην αποδέσμευση των χρημάτων του ΕΣΠΑ. Η απάντηση αυτή του ΔΣ δεν ικανοποιεί του εργαζόμενους καθώς οι εργαζόμενοι στα προγράμματα είναι οι άνεργοι του χθες και οι άνεργοι του αύριο.

Συμφωνα με απάντηση της επιτρόπου Απασχόλησης, η Κομισιόν, μαζί με την ελληνική κυβέρνηση, θα εξασφαλίσει την εφαρμογή πολιτικών που τονώνουν την ανάπτυξη, βελτιώνουν την κοινωνική ευημερία, τη δικαιοσύνη και την απασχόληση

Πρόθυμη να συμβάλει, μαζί με τις ελληνικές αρχές, στις προσπάθειες για πολιτικές που τονώνουν την ανάπτυξη, την κοινωνική ευημερία, τη δικαιοσύνη και την απασχόληση, δηλώνει η Κομισιόν, σύμφωνα με απάντηση της επιτρόπου Απασχόλησης, Marianne Thyssen, σε σχετική ερώτηση του αντιπροέδρου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ, Δημήτρη Παπαδημούλη.
Ο κ. Παπαδημούλης στην ερώτησή του αναφερόταν στην έκθεση του Διεθνούς Γραφείου Εργασίας (ILO) για την απασχόληση, η οποία διαπιστώνει «μεγάλη αύξηση στις ελαστικές μορφές εργασίας, που αναπαράγει τον φαύλο κύκλο χαμηλών μισθών, αδύναμης ζήτησης, αναιμικής ανάκαμψης και αποεπένδυσης» και ρωτούσε την Κομισιόν εάν «παραδέχεται ότι οι πολιτικές απορρύθμισης της εργασίας απέτυχαν να μειώσουν την ανεργία και βύθισαν τις ευρωπαϊκές κοινωνίες στην υποαπασχόληση και τις ανισότητες», καθώς επίσης, εάν «σκοπεύει να αναθεωρήσει τη στάση της, στο πλαίσιο των Εθνικών Προγραμμάτων Μεταρρυθμίσεων των κρατών-μελών, υπερασπιζόμενη το ευρωπαϊκό κοινωνικό-εργασιακό μοντέλο».

Την Πέμπτη η Έκθεση για την Οικονομία και την Απασχόληση του ΙΝΕ/ΓΣΕΕ

ι θέσεις, οι διεκδικήσεις και το αγωνιστικό πρόγραμμα των συνδικάτων αλλά και η ετήσια έκθεση του ΙΝΕ/ΓΣΕΕ για την ελληνική οικονομία και την απασχόληση θα παρουσιαστούν αύριο Πέμπτη (3/9) από τη ΓΣΕΕ.