oaednews

Παρασκευή 24 Ιανουαρίου 2014

Επανέρχεται ο μισθός των ενστόλων στο 2012

Αναδρομικά 19 μηνών πρέπει να τους επιστρέψει το δημόσιο
«Ξεπαγώνουν» και οι μισθολογικές προαγωγές – Η τρόικα απαιτεί να ληφθούν άμεσα ισοδύναμα μέτρα
Το μήνυμα να προχωρήσει άμεσα στην αναζήτηση των ισοδύναμων μέτρων που θα καλύψουν το πρόσθετο δημοσιονομικό κόστος από την εφαρμογή της απόφασης του Συμβουλίου της Επικρατείας για τους μισθούς των ένστολων, εκπέμπει η Τρόικα, μετά την παρέμβαση αξιωματούχου του Eurogroup που ανέφερε ότι «και η Πορτογαλία όταν υπήρξε ανάλογη απόφαση του Ανωτάτου Δικαστηρίου, έλαβε ισοδύναμα μέτρα».
Κωστής Πλάντζος  πρώτο θέμα

Ερευνα σοκ: Οι μισές οικογένειες ζουν με τη σύνταξη των γερόντων

Σε οικονομική ασφυξία έχει οδηγήσει τα νοικοκυριά η κρίση, η φορολογική επιβάρυνση και η μείωση των μισθών. Είναι χαρακτηριστικό, όπως προκύπτει από έρευνα της εταιρείας MARC που έγινε σε 1.201 νοικοκυριά για λογαριασμό της Γενικής Συνομοσπονδίας Επαγγελματιών Βιοτεχνών και Εμπόρων Ελλάδας (ΓΣΕΒΕΕ) ότι...

Στον «Καιάδα» 97.500 Δημόσιοι Υπάλληλοι με την αξιολόγηση.


Στον «Καιάδα... του 15%», με βαθμολογία από 1 - 6, 97.500 Δημόσιοι Υπάλληλοι, με την αξιολόγηση που προωθεί το Υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης & Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης, «δηλώνοντας» υποψηφιότητα για μελλοντικά προγράμματα «διαθεσιμότητας» - απολύσεων.

Οι νέες διατάξεις, που προωθεί το ΥΠ.Δ.Μ.Η.Δ., σύμφωνα με την «Ελευθεροτυπία», το οποίο τελεί υπό διαβούλευση μέχρι την ερχόμενη Τρίτη, δίνει τη δυνατότητα στους Προϊσταμένους και τους Διευθυντές των Υπηρεσιών, με την αξιολόγησή τους, να τοποθετούν στη «ζώνη του 15%» τους «κακούς» υπαλλήλους τους.

Αντίστοιχα, στους «άριστους» θα εντάσσεται το 25% των Δημοσίων Υπαλλήλων, ενώ η πλειονότητα - αυτή του 60% - θα χαρακτηρίζει τους «μέτριους»...

Μάλιστα, οι «μέτριοι» Δημόσιοι Υπάλληλοι, που αποτελούν και τη «μεγάλη μάζα» - περίπου 390.000 - δεν θα έχουν το δικαίωμα να υποβάλουν ένσταση κατά των κρίσεων των Προϊσταμένων τους, μιας και αυτό το δικαίωμα δίδεται μόνο σε εκείνους, που πήραν βαθμολογία από 6 και κάτω. Αυτό σημαίνει ότι, οι άριστοι» του 25% - αυτοί δηλαδή που θα έχουν βαθμολογία 9 και 10 - δεν διατρέχουν κανέναν κίνδυνο να χάσουν τη θέση τους.

Σύμφωνα με το ίδιο δημοσίευμα, αξιοσημείωτο είναι το γεγονός ότι, οι Προϊστάμενοι τα τρία τελευταία χρόνια έχουν τοποθετηθεί στις θέσεις τους, χωρίς κρίσεις, όπως αποκαλύπτει ο Πρόεδρος της Ένωσης Αποφοίτων Εθνικής Σχολής Δημόσιας Διοίκησης, Αναστάσιος Σαλτερής, ο οποίος και υπογραμμίζει:
«Πώς, λοιπόν, θα είναι οι άνθρωποι που θα κρίνουν τους υπαλλήλους; Αυτοί πώς κρίθηκαν;».

Εργασία χωρίς μισθό για τους νέους έως 24 ετών!

Για έναν χρόνο, υπό την μορφή εξειδίκευσης στο εκάτοστε επάγγελμα – Κατάργηση και των επιδομάτων ανεργίας
Την απασχόληση νέων ανέργων, ηλικίας έως 24 ετών, ακόμα και χωρίς μισθό για διάστημα έως ένα έτος φέρεται να προτείνει – μεταξύ άλλων – το Κέντρο Προγραμματισμού Οικονομικών Ερευνών, δηλαδή το συμβουλευτικό όργανο της κυβέρνησης για θέματα που άπτονται της οικονομικής ανάπτυξης και της αγοράς εργασίας.

Ανοίγει ο δρόμος για ομαδικές απολύσεις στον Ιδιωτικό τομέα.

Αυστηροποίηση των κριτηρίων για την εξέταση τυχόν αιτημάτων επιχειρήσεων για ομαδικές απολύσεις από επιχειρήσεις αποφάσισε ομόφωνα το Ανώτατο Συμβούλιο Εργασίας, σε μια προσπάθεια να βγάλει προς στιγμήν το συγκεκριμένο θέμα από την ατζέντα κυβέρνησης - τρόικας, η οποία και επιθυμεί την πλήρη απελευθέρωση των ομαδικών απολύσεων
Στα κριτήρια περιλαμβάνονται, μεταξύ άλλων, τα κριτήρια επιλογής των ομαδικά απολυόμενων, τα προτεινόμενα μέτρα άμβλυνσης των επιπτώσεων της απόλυσης, καθώς και εκτενή στοιχεία για τα οικονομικά της επιχείρησης.
ΣΕΒ: Επικροτεί την ομόφωνη απόφαση για τις ομαδικές απολύσεις
«Η διάσωση επιχειρήσεων που μπορούν ακόμη να προσφέρουν προστιθέμενη αξία μέσα από αναδιάρθρωση της παραγωγικής τους διαδικασίας ώστε να καταστούν ανταγωνιστικές αποτελεί διακύβευμα της σημερινής συγκυρίας» αναφέρει σε ανακοίνωση του ο Σύνδεσμος Βιομηχανιών Ελλάδας και τονίζει «πιστεύουμε ότι η ομόφωνη απόφαση στην οποία κατέληξε χθες το Ανώτατο Συμβούλιο Εργασίας ισορροπεί αποτελεσματικά τις κοινωνικές ανάγκες με τις προκλήσεις που αντιμετωπίζουν καθημερινά οι επιχειρήσεις στην αγορά».

Οι νέες θέσεις εργασίας μέσω του ΕΣΠΑ 2014 - 2020

Δουλειά σε 239.691 νέους έως 24 ετών, είτε με επιδότηση θέσεων εργασίας, είτε με 4μηνη επιδοτούμενη κατάρτιση, για τη μετέπειτα ένταξή τους στην απασχόληση, φιλοδοξεί να προσφέρει... το σχέδιο της Κυβέρνησης, για τη μείωση της ανεργίας των νέων, σύμφωνα με σημερινό αποκλειστικό δημοσίευμα του «Ελεύθερου Τύπου». Το Πρόγραμμα, που είναι γνωστό με τον τίτλο «Εγγυήσεις για τους νέους» (Youth Guarantee), χρηματοδοτείται με 340 εκ. € από το νέο ΕΣΠΑ 2014 - 2020 και έως το τέλος Ιανουαρίου αναμένεται να πάρει την τελική έγκριση από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, με στόχο να αρχίσει να υλοποιείται στους αμέσως επόμενους μήνες (μέχρι Απρίλιο - Μάιο). Σύμφωνα με το περιεχόμενο του Προγράμματος, έμφαση θα δοθεί σε δράσεις στήριξης της απασχόλησης, με περίπου 78.500 ανέργους σε θέσεις επιδοτούμενης απασχόλησης, ενώ για άλλους 161.191 ανέργους θα ενεργοποιηθούν οι μηχανισμοί κατάρτισης, μαθητείας και επιμόρφωσης, μέσα από τις Δομές του ΟΑΕΔ, ώστε να αποκτήσουν εφόδια, ικανότητες στην Αγορά Εργασίας. Στο πλαίσιο της καταπολέμησης της ανεργίας, επίσης, θεσπίζονται δράσεις, όπως: 1. Μείωση εισφορών κατά 50% για 10.000 νέους επαγγελματίες. 2. Επιδότηση επιχειρήσεων για 30.000 προσλήψεις. 3. Ειδικό Πρόγραμμα για 5.000 νέους αγρότες. 4. Ειδικό «πιλοτικό» Πρόγραμμα παροχής κινήτρων στις επιχειρήσεις, για να προσλάβουν 10.000 νέους, 18 - 24 ετών. 5. Πρόγραμμα επιδότησης εμπορικών επιχειρήσεων, για την πρόσληψη 4.500 ανέργων.

Νέο πρόγραμμα επιδοτήσεων έως 50% για τη γυναικεία επιχειρηματικότητα



Νέο πρόγραμμα για τη γυναικεία επιχειρηματικότητα με επιδοτήσεις που θα φθάνουν το 50% αναμένεται να ξεκινήσει το επόμενο χρονικό διάστημα με τη χρηματοδοτική στήριξη της ΕΕ.


Βασική προϋπόθεση είναι η επιχείρηση σε ποσοστό 51% και πάνω να ανήκει σε γυναίκα ή σε ομάδα γυναικών μέσα από τις δράσεις της «Νέας Καινοτομικής Επιχειρηματικότητας», όπως γράφει σχετικά το Έθνος.