oaednews

Δευτέρα 14 Μαρτίου 2011

Ανεργία τέχνας κατεργάζεται




Ο Γ. Μπ., μακροχρόνια άνεργος,  μας εξηγεί πως η επιβίωση στην Αθήνα είναι αρκετά δύσκολη παρά την εφευρετικότητα του ιδίου. Ο Γιώργος  έχει εργασθεί σε οικοδομές, στον τομέα της καθαριότητας, σε πωλήσεις και γενικά είναι έτοιμος να αποδεχτεί μια οποιαδήποτε δουλειά, προκειμένου να εξασφαλίσει ένα μεροκάματο. Παρόλα αυτά, όμως, παραμένει εξαιρετικά δύσκολο η ανεύρεση μιας θέσης εργασίας. «Χρειάζομαι 6 ευρώ την εβδομάδα στη Χρυσή Ευκαιρία για αναζήτηση εργασίας» μας εξομολογείται «ενώ το κόστος και μόνο των εισιτηρίων για να πάω σε μια συνέντευξη είναι 3 ευρώ!» Η ενεργητικότητα του Γιώργου, παρόλα αυτά, δεν αφήνει περιθώρια για μοιρολατρία και εφησυχασμό. Πρέπει να επιβιώσει και θα επιβιώσει! Τελευταία του διέξοδος προς το ζην η εκμετάλλευση της μικρής αυλής της μονοκατοικίας του, που ο Γιώργος την μετέτρεψε σε ένα παραδοσιακό ορνιθοτροφείο! Καμιά 50αριά κότες τις οποίες τρέφει αγνά γυρνώντας τις λαϊκές κάθε μεσημέρι και μαζεύοντας ότι περισσεύει είναι για τον Γιώργο ένας τρόπος επιβίωσης. Delivery φρέσκων αυγών, σε σταθερή πελατεία που ξέρει την ποιότητά τους, του αφήνουν ένα μικρό μεροκάματο. Όμως ο Γιώργος συνεχίζει να ονειρεύεται μια καλύτερη ζωή και σκέφτεται σοβαρά τη φυγή προς την επαρχία. Εκεί θέλει να ζήσει, ασχολούμενος  επαγγελματικά με την ορνιθοτροφεία και την κτηνοτροφία, χωρίς το άγχος της καθημερινότητας. Αυτό που περιμένει είναι ένα πράσινο φως, μια μικρή ενθάρρυνση, ένα μικρό κίνητρο από την Πολιτεία που χρόνια τώρα μιλά για αποκέντρωση. Την Πολιτεία που τώρα θα πρέπει να φανεί έτοιμη να διαχειριστεί το επερχόμενο φαινόμενο της αθρόας επιστροφής στα χωριά και να μεριμνήσει για να μη στηθεί όλο αυτό το σκηνικό της επιστροφής σε λάθος θεμέλια. Την Πολιτεία που πρέπει να στηρίξει με κάθε τρόπο την αποκέντρωση  και ιδιαίτερα την επιχειρηματική. Την Πολιτεία που πρέπει να στηρίξει τον Γιώργο και τον κάθε Γιώργο που παλεύει με αξιοπρέπεια να σταθεί στα πόδια του.     

«Δεν γίνονται προσλήψεις ούτε για… ντελίβερι»





Με δεκάδες ανέργους που συνωστίζονταν στον ΟΑΕΔ Λάρισας συζήτησε σήμερα ο Περιφερειάρχης Θεσσαλίας Κώστας Αγοραστός, ο οποίος επισκέφτηκε τις υπηρεσίες του οργανισμού χωρίς προηγούμενη ενημέρωση προκειμένου να διαμορφώσει εικόνα για το τι πραγματικά συμβαίνει.
«Είμαι σε απόγνωση. Δεν υπάρχουν δουλειές πουθενά, δεν μπορούμε να βγάλουμε το μεροκάματο. Πλέον δεν γίνονται προσλήψεις ούτε για… ντελίβερι», είπε χαρακτηριστικά άνεργος στον Κώστα Αγοραστό, ενώ άλλος άνεργος του εξέφρασε την πρόθεση πολλών Λαρισαίων να μεταναστεύσουν αφού δεν έχουν άλλη επιλογή για να βρουν δουλειά.
Παράλληλα, ο Περιφερειάρχης Θεσσαλίας διαπίστωσε ότι έχει αυξηθεί ο όγκος δουλειάς για τους υπαλλήλους του ΟΑΕΔ με συνεπακόλουθες καθυστερήσεις στην εξυπηρέτηση των ανέργων και γενικότερα αυτών που συναλλάσσονται με τον Οργανισμό. Βασικές αιτίες γι’ αυτό είναι η εκτίναξη του ποσοστού ανεργίας λόγω και της αύξησης των απολύσεων αλλά και η μείωση του προσωπικού του ΟΑΕΔ λόγω των συνταξιοδοτήσεων 31 υπαλλήλων τον τελευταίο καιρό.
Ο κ. Κώστας Αγοραστός συζήτησε με τους εργαζόμενους αλλά και την Διευθύντρια των Περιφερειακών Υπηρεσιών Θεσσαλίας κα Αναστασία Γεράκη και την Διευθύντρια του Κέντρου Προώθησης της Απασχόλησης κα Ολυμπία Ζήσου. Ενημερώθηκε διεξοδικά για τα προβλήματα που υπάρχουν και τα προγράμματα που προωθεί ο οργανισμός και δεσμεύτηκε να παρέμβει προσωπικά στον Διοικητή του ΟΑΕΔ κ. Ηλία Κικίλια προκειμένου να βελτιωθούν οι συνθήκες εξυπηρέτησης των ανέργων.
Ταυτόχρονα, ενημέρωσε τα στελέχη του ΟΑΕΔ Θεσσαλίας και Λάρισας σχετικά με  το ολοκληρωμένο πρόγραμμα για την απασχόληση που προωθούν το Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης και η Περιφέρεια Θεσσαλίας.
«Επισήμανα στην Υπουργό κα Λούκα Κατσέλη ότι το πρόγραμμα πρέπει να έχει συνέργειες με τα προγράμματα του ΟΑΕΔ και στη δημόσια διαβούλευση που θα κάνει η αιρετή Περιφέρεια επιζητούμε τη συμβολή σας καθώς έχετε τη γνώση και την εμπειρία», είπε ο κ. Κώστας Αγοραστός απευθυνόμενος στα στελέχη του ΟΑΕΔ.
«Η δημιουργία θέσεων εργασίας πρέπει να είναι καθημερινό μέλημα για όλους μας. Για να πετύχει το ολοκληρωμένο πρόγραμμα για την απασχόληση δεν πρέπει να επαναληφθούν λάθη του παρελθόντος. Αντίθετα, απαιτούνται διαφάνεια, καλλιέργεια κλίματος εμπιστοσύνης και ενεργοποίηση της τοπικής κοινωνίας και των παραγωγικών δυνάμεων. Στόχος μας είναι να δοθεί βαρύτητα σε τομείς της οικονομίας που έχουν δυναμισμό και παράγουν προστιθέμενη αξία για την τοπική οικονομία, άρα έχουν θετικά αποτελέσματα και για την τοπική κοινωνία», είπε ο Περιφερειάρχης Θεσσαλίας.