oaednews

Πέμπτη 9 Σεπτεμβρίου 2021

Στήριξη στον Πρόεδρο, στα στελέχη της ΕΔΟΘ και στις εργαζόμενες που διώκονται, στη Θεσσαλονίκη

Η Εκτελεστική Επιτροπή της Α.Δ.Ε.Δ.Υ.  με ομόφωνη απόφασή της στηρίζει τον Πρόεδρο της Ε.Δ.Ο.Θ,  Γιακουμή Ανδρέα, το μέλος του Γ.Σ. της Α.Δ.Ε.Δ.Υ, Κουρμούλη Γιάννη και τις δύο εργαζόμενες της Ανώτερης Εκκλησιαστικής Ακαδημίας Θεσσαλονίκης, Βούβαρη Γεωργία και Κατερλή Ελένη, τους οποίους καλεί ο εισαγγελέας Πλημμελειοδικών Θεσσαλονίκης ως «κατηγορούμενους» να δικαστούν στις 20 Οκτωβρίου 2021 στο Δ΄ Μονομελές Πλημμελειοδικείο Θεσσαλονίκης.

Συλλυπητήριο μήνυμα ΠΕΥ ΟΑΕΔ

 Το ΔΣ της ΠΕΥ  εκφράζει την οδύνη του για την ξαφνική απώλεια του αγαπητού συναδέρφου  Τσολακίδη Νίκου  που εργαζόταν στο ΚΠΑ2 Κηφισιάς.

Οι συνάδερφοι θα τον θυμούνται με αγάπη για το χαρακτήρα  και το ήθος του. Η οικογένεια του ΟΑΕΔ είναι από σήμερα φτωχότερη.

«Στον αέρα» το σχέδιο Χατζηδάκη για τις συντάξεις: 220.000 νέες αιτήσεις εντός του έτους!


 Η προσπάθεια που κατέβαλλε όλη την χρονιά το υπουργείο Εργασίας για να μειώσει τις αιτήσεις για απονομή συντάξεων, κινδυνεύει να «τιναχτεί στον αέρα»! Αιτία οι νέες αιτήσεις συνταξιοδότησης που αναμένεται να καταγράψουν «άλμα προς τα πάνω». Η κατακόρυφη αύξησή τους,  μετά τις διακοπές, οδηγεί σε εκτιμήσεις ότι θα ανέλθουν στις 220.000 σε ετήσια βάση. Αυτό σημαίνει αύξηση κατά 35% ή κατά 60.000 σε σχέση με πέρσι!

Οι πληροφορίες που συλλέγουν οι αρμόδιες υπηρεσίες του υπουργείου Εργασίας, είναι ότι τα εργατολογικά γραφεία, δέχονται «κατά συρροή» πολίτες, οι οποίοι βρίσκονται κοντά στη σύνταξη και θέλουν «εδώ και τώρα» να συνταξιοδοτηθούν. Αιτία γι’ αυτό το «τσουνάμι», είναι οι προγραμματισμένες αλλαγές στο συνταξιοδοτικό σύστημα. Είναι γνωστό ότι από την 1.1.2022 και μετά «κλειδώνουν» τα όρια ηλικίας. Αυτό σημαίνει ότι για συνταξιοδότηση, θα πρέπει ο εργαζόμενος ή να έχει συμπληρώσει 40 χρόνια προϋπηρεσίας (12.000 ένσημα), για να αποχωρήσει από την εργασία του στα 62 έτη, ή να έχει συμπληρώσει 15αετία (4.500 ένσημα) και να βγει στη σύνταξη 67 ετών. Υπάρχει και το ενδεχόμενο των 15 ετών προϋπηρεσίας στα 62 έτη, για μειωμένη όμως σύνταξη.

«Σαρώνει» τη Βόρεια Ελλάδα η ανεργία

 Οι εκπρόσωποι των εργαζομένων περιγράφουν με τα μελανότερα χρώματα την κατάσταση που διαμορφώνεται στην αγορά, με την ευελιξία στις μορφές εργασίας να κυριαρχεί, την απορρύθμιση των εργασιακών σχέσεων να έχει ενταθεί λόγω των συνθηκών που δημιούργησε η πανδημία, αλλά και την έλλειψη ελέγχων από τους αρμόδιους μηχανισμούς με πρόσχημα τον κορονοϊό.

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

H ανεργία σαρώνει τη Βόρεια Ελλάδα -πάνω από 70% στους νέους σε ορισμένες περιοχές. Πιο φτωχή κι από… τη φτώχεια η Δυτική Μακεδονία, με ταφόπλακα την απολιγνιτοποίηση. Τα πρώτα αυτά στοιχεία προέκυψαν από τη σύσκεψη της ΓΣΕΕ και του Εργατοϋπαλληλικού Κέντρου Θεσσαλονίκης με τα προεδρεία των Εργατικών Κέντρων της Βόρειας Ελλάδας - μία από τις εκδηλώσεις που είχαν προγραμματιστεί στο φετινό, διαφοροποιημένο πρόγραμμα των συνδικάτων εν όψει των εγκαινίων της 85ης ΔΕΘ.