oaednews

Δευτέρα 25 Μαΐου 2020

Επιτροπή εξετάζει περικοπές μισθών στο Δημόσιο ( έγγραφο )

Το Κίνημα Αλλαγής καταγγέλλει ότι Η Ν.Δ. απεργάζεται περικοπές μισθών στο Δημόσιο με πρόσχημα την πανδημία. Με  ανακοίνωση  καταγγέλλει ότι η γενική γραμματέας του υπουργείου εσωτερικών υπέγραφε απόφαση (ΑΔΑ 9ΩΖ746ΜΤΛ6-ΒΩ8) για τη συγκρότηση επιτροπής η οποία, μεταξύ άλλων, θα προβεί και στη ‘διαμόρφωση και υποβολή προτάσεων και εισηγήσεων προς τους καθ` ύλην αρμόδιους Υπουργούς επί θεμάτων μισθολογίου του ανθρώπινου δυναμικού του Δημοσίου Τομέα.
Είναι προφανές ότι η συγκρότησης επιτροπής  στην οποία συμμετέχουν στελέχη του ΥΠΕΣ και του Υπ.  Οικονομικών (Γενικός Γραμματέας Δημοσιονομικής Πολιτικής κλπ) και μεταξύ άλλων έχει ως έργο :
δ) η παρακολούθηση και καταγραφή του συνόλου των κανονιστικών ρυθμίσεων που αφορούν σε θέματα μισθολογίου / παροχών και στελέχωσης του Δημοσίου Τομέα,
ε) η διαμόρφωση και υποβολή προτάσεων και εισηγήσεων προς τους καθ` ύλην αρμόδιους Υπουργούς επί θεμάτων μισθολογίου του ανθρώπινου δυναμικού του Δημοσίου Τομέα
Δείτε την απόφαση συγκρότησης  αυτής της επιτροπής  που μπορείτε να την δείτε εδώ

Για άλλη μια φορά στο περιθώριο ο ΟΑΕΔ


Σε όλους πλέον είναι κατανοητό  (μετά και την ανακοίνωση των στοιχείων της εγγεγραμμένης ανεργίας από τον ΟΑΕΔ) ότι η υγειονομική κρίση προκαλεί  κρίση στην αγορά εργασίας με σημαντική αύξηση των ποσοστών της ανεργίας η οποία θα είναι ιδιαίτερα αισθητή σε συγκεκριμένους κλάδους της οικονομίας οι οποίοι όμως συμμετέχουν σημαντικά στο ΑΕΠ της χώρας ( για παράδειγμα τουρισμός, εστίαση). Εδώ φαίνεται η στρεβλή ανάπτυξη της χώρας που αντί εν μέσω οικονομικής κρίσης να πάρει τα μαθήματά της και να δώσει σημασία στον πρωτογενή τομέα της  οικονομίας στράφηκε παραδόξως στην εύκολη λύση της ανάπτυξης του τουριστικού κλάδου και προϊόντος. Εκεί που βέβαια δραστηριοποιούνται μεγάλοι επιχειρηματικοί κύκλοι και συμφέροντα.
            Η μείωση του ΑΕΠ θα συμπαρασύρει και άλλους κλάδους της οικονομίας με αποτέλεσμα να υπάρχει σοβαρό ενδεχόμενο πολύ σύντομα να ζήσουμε φαινόμενα και ποσοστά αύξησης της ανεργίας πολύ χειρότερα από την οικονομική κρίση της δεκαετίας που μας πέρασε.
            Σε μια κοινωνία που ακόμη δεν έχει βγει από την  προηγούμενη κρίση ( τα ποσοστά της εγγεγραμμένης ανεργίας αρχές του 2020 ήταν ιδιαίτερα υψηλά με αυξητικές τάσεις) υπάρχει κίνδυνος να υπάρξουν καταστάσεις μη αναστρέψιμες για αρκετά χρόνια. Μόνιμη πλέον φτωχοποίηση του εργατικού δυναμικού  της χώρας, όχι μόνο των μισθωτών, με απρόβλεπτες συνέπειες όχι μόνο για την οικονομία αλλά και για τον κοινωνικό ιστό και την μεταβολή της κοινωνικής διαστρωμάτωσης της χώρας.