oaednews

Δευτέρα 21 Νοεμβρίου 2016

Ριζικός επανασχεδιασμός των προγραμμάτων απασχόλησης




της Καθ. Μαρίας Καραμεσίνη (*)
Μετά από μία αναπόφευκτη καθυστέρηση αρκετών μηνών, λόγω προσαρμογής στο πολύ απαιτητικό διαχειριστικό πλαίσιο του νέου ΕΣΠΑ, ο ΟΑΕΔ έχει ξεκινήσει από τον Αύγουστο και θα συνεχίσει τους επόμενους μήνες την προκήρυξη και υλοποίηση νέων προγραμμάτων απασχόλησης, επιπλέον των προγραμμάτων κοινωφελούς εργασίας που υλοποιεί από την αρχή του έτους για λογαριασμό του Υπ. Εργασίας.
Από την αρχή του χρόνου, όλα τα προγράμματα του ΟΑΕΔ τόσο αυτά που έχουν ήδη «βγει στον αέρα» (μακροχρόνια άνεργοι άνω των 50 ετών, προγράμματα απόκτησης εργασιακής εμπειρίας για άνεργους νέους 18-24 και 25-29 ετών) όσο και αυτά που θα βγουν άμεσα, με πρώτο αυτό για πρόσληψη ανέργων ηλικίας 30-49 ετών σε ιδιωτικές επιχειρήσεις και ΚοινΣΕΠ, σχεδιάζονται με νέα λογική και προσέγγιση. Ο νέος σχεδιασμός συνιστά μεγάλη τομή στην παράδοση των ενεργητικών προγραμμάτων απασχόλησης του ΟΑΕΔ. Δεν υπακούει μόνο σε βασικούς κανόνες σχεδιασμού της σχετικής βιβλιογραφίας, όπως επαρκή κίνητρα συμμετοχής των επιχειρήσεων, μη κατασπατάληση πόρων, βελτίωση της αποτελεσματικότητας ως προς την εργασιακή ένταξη των ανέργων κλπ. Με τα νέα προγράμματα φιλοδοξούμε να καλύψουμε καλύτερα τις ανάγκες των ανέργων και των επιχειρήσεων και να εγκαινιάσουμε ένα νέο ρόλο του Οργανισμού στη σύζευξη προσφοράς και ζήτησης εργασίας.
Οι μεγάλες τομές στο σχεδιασμό

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ – ΚΑΛΕΣΜΑ 24ΩΡΗ ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΗ ΑΠΕΡΓΙΑ


ΠΕΜΠΤΗ 24 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ 2016
Συνάδελφοι,
Η περίοδος που διανύουμε βρίσκει τους εργαζόμενους, τους άνεργους, τους συνταξιούχους, τους νέους και τα φτωχομεσαία κοινωνικά στρώματα μπροστά σε μια πρωτόγνωρη κατάσταση: Η συγκυβέρνηση ΣΥ.ΡΙΖ.Α.-ΑΝ.ΕΛ., που ψηφίστηκε από τον Ελληνικό λαό με τη δέσμευση ότι θα σταματήσει τον μνημονιακό κατήφορο, υλοποιεί με απαράμιλλη προσήλωση και θρησκευτική ευλάβεια το σύνολο των νεοφιλελεύθερων μνημονιακών πολιτικών.

ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ


Στη χώρα μας υπάρχει τεράστιο έλλειμμα στο δημόσιο λόγο ως προς την εγκυρότητα και την ενημέρωση που δίνεται στους πολίτες. Οι εμπορικές συμφωνίες «νέας γενιάς» σκοπεύουν να μετασχηματίσουν το θεσμικό πλαίσιο προς όφελος των πολυεθνικών. Αξίζει να τις αντιμετωπίσουμε με μεγαλύτερη σοβαρότητα.
Η Ελληνική Πρωτοβουλία STOP TTIP CETA TiSA επειδή αντιμετωπίζει με μεγάλη σοβαρότητα το θέμα των εμπορικών συμφωνιών, σας καλεί για μια ακόμα φορά στην Εκδήλωση – Συνέντευξη Τύπου με σκοπό την ενημέρωση, την τεκμηρίωση των θέσεων του κινήματος ενάντια στις ληστρικές, αντιδημοκρατικές εμπορικές συμφωνίες, το συντονισμό και την ανάπτυξη  των κοινωνικών αντιστάσεων σε εθνικό, ευρωπαϊκό και διεθνές επίπεδο.