oaednews

Δευτέρα 11 Μαΐου 2020

H «σχεδία» της εργασίας και της συντροφιάς

 

 
   Χαιρόμαστε μαζί με τους εργαζόμενους που στα πενήντα και στα εξήντα τους διατηρούν ακμαία την όρεξη και την παραγωγικότητά τους, πιάνουμε την κουβέντα στο ταμείο του σουπερμάρκετ, συναπαντιόμαστε με έναν γιόγκι με ουρά, βρίσκουμε το μυστικό μας φάρμακο στην τέχνη, πρασινίζουμε την πόλη μας, ανακαλύπτουμε το εφαλτήριο της ωριμότητας, βιώνουμε τη λατρεία του ακτιβισμού, κάνουμε πετάλι με ένα φάντασμα.  

«Με τα δεδομένα που έχουμε», είχε πει τον περασμένο μήνα ο κ. Σταϊκούρας, «δεν τίθεται ζήτημα μείωσης των αποδοχών στο Δημόσιο. Ομως ουδείς ξέρει πότε θα τελειώσει η κρίση και ποια μέτρα θα απαιτηθούν»...

Αρσlockdown με «ρήτρα» απολύσεων και μείωσης μισθών lockdown με «ρήτρα» απολύσεων και μείωσης μισθών

ο καλό νέο είναι πως σήμερα επαναλειτουργούν 66.100 επιχειρήσεις που είχαν κλείσει λόγω lockdown και, θεωρητικά τουλάχιστον, 155.962 εργαζόμενοι επιστρέφουν στις δουλειές τους. Το κακό νέο είναι πως στην συγκεκριμένη περίπτωση το «θεωρητικά» έχει καταλυτική ισχύ. Και το ακόμη χειρότερο είναι πως με την επαναλειτουργία των επιχειρήσεων απελευθερώνονται πλήρως, και αυτομάτως, και οι απολύσεις: Οι επιχειρήσεις που ξανανοίγουν και τίθενται σε πλήρη λειτουργία δεν υπάγονται πλέον στο καθεστώς των κυβερνητικών μέτρων στήριξης και, ως εκ τούτου, αποδεσμεύονται και από την «ρήτρα μη απολύσεων».