oaednews

Κυριακή 18 Μαρτίου 2012

Στο τραπέζι 13ος και 14ος μισθός - Απολύσεις στο δημόσιο

Απολύσεις στο Δημόσιο και νέα μέτρα προαναγγέλλει ο επικεφαλής της αποστολής του ΔΝΤ στην Ελλάδα, Πολ Τόμσεν, που χαρακτηρίζει «αναχρονιστική» τη μονιμότητα στον δημόσιο τομέα και προχωρά σε μία «λάιτ» αυτοκριτική για το πρώτο μνημόνιο. 

Η Γερμανία φοβάται μεταναστευτικό κύμα και κόβει επιδόματα

Του ανταποκριτή μας στο Βερολινο Σταματη Aσημενιου
Μέτρα για την αποτροπή του «επιδοματικού τουρισμού» από τις υπερχρεωμένες χώρες του ευρωπαϊκού Νότου, που μαστίζονται από την ανεργία, παίρνει το Βερολίνο. Οπως αναφέρουν οι εφημερίδες Financial Times Deutschland και Frankfurter Rundschau, το γερμανικό υπουργείο Εργασίας ενημερώνει σε οδηγία του τις υπηρεσίες ευρέσεως εργασίας ότι προχωρεί στο πάγωμα μέρους της ευρωπαϊκής σύμβασης για την κοινωνική και ιατρική αντίληψη, την οποία έχουν υπογράψει 17 ευρωπαϊκές χώρες, μεταξύ αυτών η Ελλάδα, η Ισπανία, η Ιταλία και η Πορτογαλία. Πρόκειται για τον πρώτο μηχανισμό που υιοθετήθηκε από το Συμβούλιο της Ευρώπης το 1953 και διασφαλίζει «ίση μεταχείριση μεταξύ ημεδαπών και αλλοδαπών» στο πεδίο της κοινωνικής πρόνοιας.

ΕΚΤΟΣ ΕΛΕΓΧΟΥ Η ΑΝΕΡΓΙΑ


Εφιαλτικές διαστάσεις λαμβάνει η ανεργία. Με βάση τις εκτιμήσεις του ΙΝΕ – ΓΣΕΕ, ο αριθμός των ανέργων θα κινηθεί εντός του 2012 σε μεγέθη απίθανα (1.200.000 έως 1.300.000), ενώ το στατιστικό ποσοστό θα ξεπεράσει το 22%.

Μόνιμη απασχόληση


Κατά κύριο λόγο οι εργαζόμενοι που βρίσκονται στην αναζήτηση εργασίας έχουν ως πρώτη προτεραιότητα την μόνιμη απασχόληση, έχοντας τις λοιπές μορφές απασχόλησης, όπως την προσωρινή η την μερική απασχόληση σε δεύτερη προτεραιότητα.