oaednews

Παρασκευή 2 Οκτωβρίου 2020

Δελτιο Τυπου του Εργατουπαλληλικου Κεντρου Ν. Λαρισας για την κατασταση στον ΟΑΕΔ και στο ΚΠΑ Λαρισας

 ΕΡΓΑΤΟΫΠΑΛΛΗΛΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ Ν. ΛΑΡΙΣΑΣ

Εργατικής Πρωτομαγιάς 6, Λάρισα 

Τηλέφωνο 2410 250708, FAX 2410 257758, 

email – ergkelar@otenet.gr

Αρ.Πρωτ : Φ19/10                        Λάρισα 29/09/2020



ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Για την κατάσταση στον ΟΑΕΔ και στο ΚΠΑ Λάρισας

Αντιπροσωπεία της Διοίκησης του Εργατικού Κέντρου Ν. Λάρισας(Γ.Σκόκας-Πρόεδρος ,Π.Λιόλιος-Γ.Γραμματέας, Β.Τσερβούλης-Ταμείας) πραγματοποίησε συνάντηση με εκπροσώπους της Ένωσης Υπαλλήλων ΟΑΕΔ Κεντρικής Ελλάδας(Γ.Μπαζιάνας-Πρόεδρος, Μ.Νταφούλη-ΔΣ) για τα προβλήματα που λειτουργίας που υπάρχουν στο ΚΠΑ2 (Κέντρο Προώθησης Απασχόλησης) Λάρισας, μία από τις μεγαλύτερες υπηρεσίες του ΟΑΕΔ στην Ελλάδα λόγω των εγγεγραμμένων ανέργων που καλείται να εξυπηρετήσει. Είναι χαρακτηριστικό ότι οι εγγεγραμμένοι άνεργοι που καλείται να εξυπηρετήσει η υπηρεσία για το 2019 ήταν 19.926 ενώ για το 2020 είναι περίπου 27.000. Με τον αριθμό των εργαζομένων της να εμφανίζει μείωση κατά 14 άτομα από τα 46 που ήταν πέρυσι (32 τώρα). Με δεδομένο πως το οργανόγραμμα που ισχύει σήμερα φτιάχτηκε  δεκαετίες πρίν(1957) , δεν υπάρχει ανανέωσή του με βάση τις σημερινές ανάγκες καθώς έχει πολλαπλασιαστεί ο φόρτος και ο όγκος των αντικειμένων για διεκπεραίωση τα τελευταία χρόνια . Με αποτέλεσμα το συγκεκριμένο ΚΠΑ να αντιμετωπίζει σημαντικά ζητήματα λειτουργικότητας .

Από τη συζήτηση αναδείχθηκαν τα σοβαρότατα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο ΟΑΕΔ λόγω της υποχρηματοδότησης, θέμα πολύ σοβαρό που αφορά το άμεσο μέλλον του ίδιου του Οργανισμού. Είναι χαρακτηριστικό πως ο Διοικητής του ΟΑΕΔ επιβεβαίωσε σε συνεδρίαση του ΔΣ ότι και οι 3 μονάδες στην μείωση των ασφαλιστικών εισφορών που ανακοίνωσε ο Πρωθυπουργός καθώς και η μείωση που τρέχει ήδη από τον Ιούνη(0,9%) αφορούν τον λογαριασμό του ΟΑΕΔ με αποτέλεσμα τα έσοδα του να μειωθούν 1,2 Δις ετησίως. 

Με μία απλή μαθηματική πράξη μπορεί να καταλάβει ο καθένας λοιπόν ότι ο ΟΑΕΔ δεν θα μπορεί να λειτουργήσει. Με έσοδα που αγγίζουνε τα 2,2 δις ετησίως και το 1,5 δις να καλύπτει επιδόματα ανεργίας και λοιπά πάγια έξοδα, αν περικοπούν ακόμα 1,2 δις αυτό θα σημαίνει πρακτικά ότι δεν θα μπορούν να καλυφθούν ανάγκες, οι οποίες έτσι κι αλλιώς είναι πίσω από τις πραγματικές ανάγκες των ανέργων και της κοινωνίας συνολικότερα. Όταν για παράδειγμα σήμερα επιδοτούνται  μόνο 140.000 άνεργοι από το σύνολο του 1.090.000 ανέργων στην χώρα μας.

Γίνεται αντιληπτό ότι ο ρόλος και η φύση του ΟΑΕΔ αλλάζει και πως με αυτές τις συνθήκες που διαμορφώνονται οδηγείται σε συρρίκνωση, συγχώνευση ή και κλείσιμο. Να θυμίσουμε πως με αφορμή παλιότερες μειώσεις ασφαλιστικών εισφορών ήδη εδώ και χρόνια αντίστοιχοι οργανισμοί όπως ο ΟΕΚ (Οργανισμός Εργατικής Κατοικίας) και Εργατική Εστία, καταργήθηκαν και συγχωνεύτηκαν στον ΟΑΕΔ με αποτέλεσμα την απώλεια σημαντικών παροχών όπως η δημιουργία εργατικών κατοικιών, η δραματική μείωση του κοινωνικού τουρισμού κα. Αυτό είναι η συνέπεια της πολιτικής που ακολουθείται διαχρονικά κι αδιατάρακτα από όλες τι κυβερνήσεις τα τελευταία χρόνια. Απόδειξη είναι η ομοφωνία που υπάρχει για την μετατροπή των ίδιων των επιδομάτων ανεργίας σε επιδότηση των μεγαλοεργοδοτών στα πλαίσια της «ενεργητικής πολιτικής αντιμετώπισης της ανεργίας» όπως προκλητικά χαρακτηρίζουν διάφορα τέτοιου είδους προγράμματα ή «ενίσχυση της εργασίας» όπως το ονόμασε ο πρωθυπουργός στην ΔΕΘ. Δηλαδή κι ακόμη αυτό το πενιχρό επίδομα θα δίνεται ως ενίσχυση στους μεγαλοεπιχειρηματίες και οι άνεργοι θα είναι αναγκασμένοι για να το παίρνουν να δουλεύουν τζάμπα.  Εκτός των άλλων τα προγράμματα αυτά τρέχουν χρόνια τώρα και την ίδια στιγμή η ανεργία παραμένει στα ύψη. Άλλωστε κανένα επίσημο στοιχείο δεν ανακοινώνεται για το πόσες μόνιμες νέες θέσεις δημιουργούνται με αυτή την πολιτική. Όλα αυτά επιβεβαιώνουν πως ΟΑΕΔ μετατρέπεται σταθερά σε έναν πολύμορφο μηχανισμό ενίσχυσης των εργοδοτών με τα λεφτά των εργαζομένων.

 Ο ΟΑΕΔ, όπως και όλοι οι υπόλοιποι Οργανισμοί, έχουν φτιαχτεί με τον ιδρώτα και τις εισφορές των εργαζομένων και δεν πρέπει να επιτραπεί οποιαδήποτε εκ νέου περικοπή σε παροχές ή ακόμα χειρότερα το κλείσιμο του. Καλούμε τους εργαζόμενους να μην δεχθούν ακόμα ένα νέο χτύπημα και απαιτούμε να ενισχυθεί τώρα το ΚΠΑ της Λάρισας με προσωπικό. Να διεκδικήσουν άμεση κάλυψη κι επιδότηση όλων των ανέργων για όσο διαρκεί η ανεργία. Αύξηση του επιδόματος ανεργίας στα 600 ευρώ , στα 80% με βάση κατώτερο μισθό τα 751 ευρώ. Επιδότηση ενοικίου σε όλους τους ανέργους .Ούτε ένα ευρώ από τα λεφτά των ανέργων στα χέρια της εργοδοσίας. Να σταματήσει τώρα η επιδότηση των εργοδοτών με «ζεστό χρήμα».


Η Διοίκηση