oaednews

Δευτέρα 22 Μαΐου 2023

Οι ηλικιωμένοι θα «σώσουν» τους νέους από την ανεργία

Πώς η ταχύτατη γήρανση του πληθυσμού δημιουργεί ανάγκες για νέες θέσεις εργασίας, ενισχύοντας τα επαγγέλματα υγείας, μέριμνας και φροντίδας

 Η «τρίτη ηλικία» φαίνεται ότι είναι εκείνη που θα λύσει τα προβλήματα έλλειψης θέσεων εργασίας της επόμενης γενιάς. Από τη μια πλευρά, οι θέσεις εργασίας στις κοινωνίες μας μειώνονται και οι νέες μορφές τεχνητής νοημοσύνης εξαφανίζουν ολόκληρα επαγγέλματα και κλάδους εργασίας. Από την άλλη πλευρά όμως, η γήρανση του πληθυσμού δημιουργεί ευδιάκριτες τάσεις που διαμορφώνονται ταυτόχρονα και φαίνεται να βάζουν φρένο στις απώλειες θέσεων εργασίας.

Την ταχύτατη γήρανση του πληθυσμού των πόλεων είχαμε συνηθίσει να τη σχολιάζουμε ως μια παρενέργεια του δημογραφικού μας προβλήματος. Ωστόσο, φαίνεται ότι ενισχύει τώρα όλα τα επαγγέλματα υγείας, μέριμνας και φροντίδας των ηλικιωμένων που απαιτούν διάδραση και φροντίδα μεταξύ των ανθρώπων.

Με λίγα λόγια, θα μπορούσε να πει κανείς ότι η τρίτη ηλικία θα βάλει κι αυτή το δικό της λιθαράκι για να σωθούν οι νεότερες γενιές από την ανεργία, καθώς η αυξανόμενη ζήτηση για φροντίδα ενός γηράσκοντος πληθυσμού σε συνδυασμό με την αύξηση του προσδόκιμου ζωής εύλογα θα αυξάνει την παρουσία ασθενών με χρόνιες παθήσεις και την ανάγκη για ειδικούς υγειονομικής περίθαλψης.

«Πρωταθλήτρια» η Ελλάδα στην ανεργία νέων και γυναικών – Τι δείχνουν τα στοιχεία [Πίνακες]