oaednews

Σάββατο 7 Μαρτίου 2020

8 Μαρτη, ημέρα της γυναίκας

Του Δημήτρη Κατσορίδα.                                                                                                                        


8 ΜΑΡΤΗ: «ΑΠΕΡΓΙΑ στο ΣΠΙΤΙ, ΑΠΕΡΓΙΑ στη ΔΟΥΛΕΙΑ»

Η 8 Μάρτη δεν είναι απλά μια γιορτή, όπως η γιορτή της μητέρας ή των ερωτευμένων, και γι’ αυτό δεν χρειάζονται λουλούδια οι γυναίκες κ.ά.τ. Είναι ημέρα αναστοχασμού και δράσης για μια κοινωνία ισότητας, αλληλεγγύης, ελευθερίας και χειραφέτησης, χωρίς εξουσιαστικές σχέσεις ανάμεσα στους ανθρώπους. Είναι Απεργία σε όλους τους τομείς της ζωής των γυναικών, στους χώρους παραγωγής και κοινωνικής αναπαραγωγής.

Απάντηση του Διοικητή του ΟΑΕΔ στο άιτημα της Ομοσπονδίας για λήψη μέτρων για τον κορονοϊό


Αχτσιόγλου για κορονοϊό: Το υπ. Εργασίας να λάβει άμεσα μέτρα για την προστασία των εργαζομένων

Για αδράνεια απέναντι στους κινδύνους από την εξάπλωση του κοροναϊού που απειλούν εργαζόμενους και επιχειρήσεις, κατηγορεί την ηγεσία του υπουργείου Εργασίας η τομεάρχης Εργασίας του ΣΥΡΙΖΑ, Έφη Αχτσιόγλου.
Αναφέρει ότι «δεν έχει προβεί σε καμία ενέργεια η οποία να ενημερώνει εργαζόμενους και εργοδότες για το πώς πρέπει να αντιμετωπίσουν την κατάσταση» και την καλεί «να λάβει άμεσα μέτρα ενημέρωσης και προστασίας των εργαζόμενων».

ΠΑΜΕ για Για την άρνηση του Υπουργού Εργασίας για μέτρα προστασίας των εργαζομένων από τον Κορονοιό



            Η άρνηση του Υπουργού Εργασίας Γ. Βρούτση να δεχτεί συνάντηση με εργατικές συνδικαλιστικές οργανώσεις μπροστά στα οξυμένα προβλήματα που αντιμετωπίζουν αυτές τις μέρες εργατικές οικογένειες και εργαζόμενοι λόγω του νέου κορονοϊού, αποτελεί ανοιχτή πρόσκληση στην εργοδοσία κάθε κλάδου να μην αφήσει τίποτα όρθιο από τα ελάχιστα εργασιακά δικαιώματα που έχουν απομείνει.

Κορονοϊός και γονικές άδειες: Ανησυχία για γονείς που εργάζονται από το κλείσιμο σχολείων

Το κλείσιμο των σχολείων λόγω κορωνοϊού και η άρνηση πολλών εργοδοτών να δώσουν άδεια στους εργαζόμενους γονείς έχει δημιουργήσει ιδιαίτερη ανησυχία.

Κι αυτό διότι αν και κλείνουν τα σχολεία λόγω του κορονοϊού δεν υπάρχει προστασία του εργαζόμενου γονέα αν δεν πάει στην εργασία του. Ο εργαζόμενος μπορεί να χρησιμοποιήσει τα ρεπό του εφόσον έχει ή μέρες από την ετήσια άδεια του. Όπως  εξηγεί  ο εργατολόγος Γιάννης Καρούζος δυστυχώς στην χώρα μας δεν υπάρχει πρόβλεψη για άδεια σε γονείς που είναι αναγκασμένοι να απουσιάσουν από την εργασία τους για την μέριμνα των παιδιών τους λόγω του αιφνιδιαστικού κλεισίματος των σχολείων. Ο κ. Καρούζος μας αναλύει ότι το θέμα αντιμετωπίζετε με βάση την καλή πίστη του εργοδότη και συνήθως με την χρήση εκ μέρους των γονιών των ημερών της άδειας αναψυχής.
Ο κ. Καρούζος σημειώνει ότι είναι αναγκαίο στην περίπτωση του κορωνοϊού να θεωρηθεί δικαιολογημένη η απουσία του εργαζόμενου για τις περιπτώσεις αυτές. Σημειώνοντας ότι μπορεί να προβλεφθεί ότι και στην Ιταλία, ένας από τους δύο γονείς να επιλέγει με δήλωση του ότι θα απουσιάσει και να επιδοτείται από τον εργοδότη είτε από τον ΟΑΕΔ.

Τα όνειρα περπάτησαν στη γη