oaednews

Δευτέρα 20 Οκτωβρίου 2014

Σύλλογος Διοικητικού Προσωπικού Πανεπιστημίου Αθηνών

Σύλλογος Διοικητικού Προσωπικού
Πανεπιστημίου Αθηνών
Μέλος της Ο.Δ.Π.Τ.Ε.
Πανεπιστημίου 30
e-mail: sdpekpa@gmail.com
http://sdpekpa.blogspot.gr/
Αθήνα 20 Οκτωβρίου 2014

Στάση εργασίας Τρίτη, 21/10, 11.00 με λήξη ωραρίου
και συγκέντρωση στην Πρυτανεία

Σήμερα, 20/10, η Πρυτανεία του ΕΚΠΑ ήταν ελεύθερη. Άνοιξε για να υποδεχθεί τους εργαζόμενους και τους φοιτητές του Ιδρύματος. Στο πλαίσιο των ηθών που η Διοίκηση του ΕΚΠΑ προσπαθεί να επιβάλει, το γεγονός τροφοδότησε παράδοξους τίτλους στα ΜΜΕ: «Οι διοικητικοί υπάλληλοι και οι φοιτητές του ΕΚΠΑ μπήκαν στην Πρυτανεία». Αυτή ήταν η είδηση… η είσοδος των εργαζομένων και των φοιτητών στο χώρο εργασίας και σπουδών τους.
Τη στιγμή που:
-     -     Το ΕΚΠΑ λειτουργεί με μείον 400 εργαζόμενους λόγω διαθεσιμότητας, με τους 270 απ’ αυτούς να οδεύουν προς απόλυση και άλλους 120 που ΘΑ επιστρέψουν μέσω κινητικότητας να παραμένουν στον αέρα

Εκταμίευση λογοτεχνικού πλούτου από ένα «ταμείο α(ν)εργίας»

Δήμος Χλωπτσιούδης
Αν και ο λογοτεχνικός χρόνος προχωρά πολύ αργά συγκριτικά με την ταχύτητα των κοινωνικών εξελίξεων, σταδιακά η κρίση - με όλες τις εκφάνσεις της- κάνει τη λογοτεχνική της εμφάνιση τα τελευταία δύο χρόνια όλο και δυναμικότερα. Η ανεργία, η οικονομική δυσχέρεια, οι αγωνίες με υπαρξιακή και κοινωνική προσέγγιση τίθενται στο επίκεντρο της πεζογραφίας.
Το «ταμείο α(ν)εργίας» του Νίκου Γκαμαρλιά (Γαβριηλίδης, 2014) αποτελεί μία τέτοια λογοτεχνική απόπειρα σκιαγράφησης της κοινωνίας, ένα εγχείρημα καταγραφής απόψεων και εικόνων στον καιρό της κρίσης με μία μοναδικά διεισδυτική ματιά.

Η αυτοκτονία έρχεται ένα χρόνο πριν απο την ανεργία υποστηρίζει έκθεση

Αν και διαχρονικά δεν φαίνεται να υπάρχει συσχέτιση των αυτοκτονιών με την ανεργία, η αύξηση της αυτοκτονικότητας σε περιόδους κρίσης δείχνει, ότι οι αλλαγές στο εργασιακό στάτους ασκούν μεγάλη πίεση, ειδικά στους άνδρες μέσης ηλικίας.
 Στο συμπέρασμα αυτό οδηγεί διεθνής έρευνα, που διεξήχθη παράλληλα σε 29 χώρες, μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα, με πρωτοβουλία του εδρεύοντος στη Μαδρίτη Ιδρύματος «Lopez Ibor» 
    «Ένα έτος πριν από την αύξηση της ανεργίας, η αύξηση των αυτοκτονιών»
Μέσα σε 12 χρόνια ( 2000- 2012) αυτοκτόνησαν συνολικά 5.023 άνθρωποι, 4.138 άντρες και 885 γυναίκες.

Μεγάλη η αύξηση των εργαζομένων με μερική απασχόληση

Σύμφωνα με την έρευνα του Ινστιτούτου Εργασίας της ΓΣΕΕ, από το 2009 έως και το 2013 οι ευέλικτες μορφές απασχόλησης -μερική και εκ περιτροπής εργασία- έχουν αυξηθεί κατά 73%. Συγκεκριμένα, ο αριθμός των μερικώς απασχολουμένων από τα 272.561 άτομα το 2009 έφτασε στο τέλος του 2013 τα 440.433 άτομα.
Οπως αναφέρει ο ομότιμος καθηγητής του Παντείου Πανεπιστημίου Σάββας Ρομπόλης στο «Εθνος», την ίδια στιγμή περισσότεροι από 850.000 εργαζόμενοι είναι απλήρωτοι για πάνω από τέσσερις μήνες, ενώ «παρελθόν» για τη συντριπτική πελιονότητα των μισθωτών αποτελούν οι κλαδικές συμβάσεις.

Σάββας Ρομπόλης:Τα αποθέματα καλύπτουν μόλις δύο μηνών συντάξεις

 Αναδημοσίευση από την εφημερίδα "Η Εποχή"
Παρά τις άκρως επώδυνες μνημονιακές παρεμβάσεις και περικοπές, η «βόμβα» του Συστήματος Κοινωνικής Ασφάλισης παραμένει ενεργή. Εάν, μάλιστα, δεν αλλάξει άμεσα η ασκούμενη πολιτική, θα σκάσει «κουρεύοντας» ακόμη περισσότερο τις συντάξεις και τις παροχές τόσο των υφιστάμενων όσο και των μελλοντικών συνταξιούχων, συμπαρασύροντας στον “Καιάδα” την ελληνική οικονομία και κοινωνία. Όπως τονίζει στην “Εποχή” ο μέχρι πρότινος επιστημονικός επικεφαλής -και επί μια εικοσαετία το “μυαλό” και η “καρδιά”- του Ινστιτούτου Εργασίας της ΓΣΕΕ (ΙΝΕ), ο ομότιμος καθηγητής του Παντείου, Σάββας Ρομπόλης, το Ασφαλιστικό σε συνδυασμό με την ανεργία και την επέλαση των ελαστικών μορφών απασχόλησης έχει μετατρέψει το κράτος πρόνοιας σε “κράτος φιλανθρωπίας”.

Tη συνέντευξη πήρε
ο Νάσος Χατζητσάκος