oaednews

Τρίτη 24 Μαρτίου 2020

Ιταλία: Κάλεσμα γενικής απεργίας για μέτρα υγιεινής στους χώρους δουλειάς

Την πραγματοποίηση Γενικής Απεργίας αύριο, Τετάρτη 25 Μαρτίου, με σύνθημα «Πόσοι περισσότεροι νεκροί για να καταλάβει η κυβέρνηση ότι όλα πρέπει να κλείσουν;» προωθεί η συνδικαλιστική οργάνωση USB (Unione Sindacale di Base) στην Ιταλία, απαιτώντας τη λήψη αυστηρότερων μέτρων για τη διασφάλιση των εργαζομένων της χώρας.
Στο κυβερνητικό διάταγμα, που υπογράφτηκε χθες, αναφέρεται ότι όλες εκτός από τις «απαραίτητες» επιχειρήσεις θα παραμείνουν κλειστές έως τις 3 Απρίλη και παρατίθεται ένας μακρύς κατάλογος τομέων που θεωρούνται απαραίτητοι. Η USB σημειώνει ότι το νομοσχέδιο περιλαμβάνει πολλές εξαιρέσεις και «παραθυράκια» κατ’ εντολή της Confindustria (σ.σ. του Συνδέσμου Βιομηχάνων) με αποτέλεσμα πολλές επιχειρήσεις και εργοστάσια να παραμένουν ανοικτά.

Πρόεδρος εργαζομένων “Ασκληπιείου”: Ντροπή τους! Αφήνουν τους υγειονομικούς απροστάτευτους

Καθημερινός παραμένει ο αγώνας των υγειονομικών, που βρίσκονται στην πρώτη γραμμή της μάχης και κάνουν ό,τι μπορούν, με τα μέσα που διαθέτουν (που δεν διαθέτουν για την ακρίβεια) για να αντιμετωπίσουν την πανδημία του κορονοϊού, να σώζουν ανθρώπινες ζωές και να κρατήσουν όρθιο το δημόσιο σύστημα υγείας. Ζητούν το αυτονόητο: να δουλεύουν με ασφάλεια, διότι, όπως υπογραμμίζουν, εάν δεν είναι ασφαλείς οι γιατροί και οι νοσηλευτές, δε θα είναι και οι ασθενείς.

Σε απόγνωση οι εργαζόμενοι στο «Σωτηρία»: «Είμαστε στο έλεος του Θεού»

Σε απόγνωση βρίσκονται οι εργαζόμενοι του νοσοκομείου "Σωτηρία" καθώς καλούνται καθημερινά ως νοσοκομείο αναφοράς να αντιμετωπίσουν ύποπτα κρούσματα και ασθενείς με κορονοϊό με ελλείψεις προσωπικού όλων των ειδικοτήτων και τραγικές ελλείψεις υγειονομικού υλικού. 

Καταγγελίες για εργοδοτική αυθαιρεσία

Συγκεκριμένα, καταγγέλλονται υποστελέχωση, κενά και ελλείψεις σε μέσα ατομικής προστασίας σε δομές υγείας, ελαστικοποίηση και υπερβάσεις ωραρίων στο χώρο του εμπορίου, ιδιαίτερα σε σούπερ μάρκετ, καθώς και η δυνατότητα να μη δηλώνεται άμεσα από τον εργοδότη η υπερεργασία στο σύστημα "Εργάνη".

Επίδομα 800 ευρώ,αιτήσεις μέσω ειδικής πλατφόρμας και όχι μέσω ΟΑΕΔ

Η μία ηλεκτρονική πλατφόρμα θα είναι για τους εργοδότες η οποία θα ανοίξει σήμερα και θα βρίσκεται στο Πληροφοριακό Σύστημα Εργάνη και η ειδική πλατφόρμα για τους εργαζόμενους supportemployees.yeka.gr θα βρίσκεται στον ιστότοπο της Γενικής Γραμματείας Εργασίας του Υπουργείου.

Το σωματείο των 5.500 του ΟΑΕΔ είναι στη διάθεση της κυβέρνησης για την αντιμετώπιση του κορονοϊού

Ανοιχτή επιστολή
Από το σωματείο του Ειδικού Προγράμματος Πτυχιούχων στον Ευρύτερο Δημόσιο Τομέα
1) Προς τον αξιότιμο Υπουργό Εσωτερικών, κο Θεοδωρικάκο Παναγιώτη
2) Προς τον αξιότιμο Υπουργό Υγείας, κο Κικίλια Βασίλειο
3) Προς τον αξιότιμο Υπουργό Εργασίας, κο Βρούτση Ιωάννη
4) Προς τον αξιότιμο Υπουργό Ανάπτυξης, κο Γεωργιάδη Άδωνι
5)Προς τον αξιότιμο Διοικητή του Ο.Α.Ε.Δ., κο Πρωτοψάλτη Σπύρο
Με το δεδομένο ότι αυτή τη στιγμή η χώρα μας βιώνει την επείγουσα και έκτακτη ανάγκη αντιμετώπισης του κοροναϊού, είναι εμφανές ότι ο κρατικός μηχανισμός πρέπει να στελεχωθεί με όσο το δυνατόν περισσότερο ανθρώπινο, έμπειρο και ικανό δυναμικό, ώστε να αντιμετωπιστεί η παρούσα κατάσταση.
Εμείς, οι πτυχιούχοι του προγράμματος των 5.500 του Ο.Α.Ε.Δ., είμαστε στη διάθεση της κυβέρνησης, για να ενώσουμε μαζί της τις δυνάμεις μας και να συμβάλλουμε και από την πλευρά μας στην αντιμετώπιση αυτής της επείγουσας κατάστασης. Για παράδειγμα, φορείς, που ανήκουν στο Υπουργείο Υγείας, που πλήττονται περισσότερο από αυτή την κατάσταση, αντιμετωπίζουν ιδιαίτερες ανάγκες και επιβάλλεται να στελεχωθούν άμεσα με ανθρώπινο δυναμικό. Τι καλύτερο από τα να ανανεωθούν οι συμβάσεις των πτυχιούχων των 5.500 του Ο.Α.Ε.Δ., ώστε να συνδράμουν άμεσα σε αυτή τη μάχη, δεδομένου παράλληλα ότι έχουν και την εμπειρία πλέον, για να το πράξουν αυτό με επιτυχία;; Αυτή η λύση θα διευκόλυνε και τον αξιότιμο Υπουργό Υγείας, κο Κικίλια, ο οποίος, για παράδειγμα, μόλις χθες ζητούσε απεγνωσμένα από ιατρούς και νοσηλευτές να αιτηθούν, για να ενταχθούν στο Εθνικό Σύστημα Υγείας. Επίσης, σε άλλους Δημόσιους Φορείς που ανήκουν, για παράδειγμα, στο Υπουργείο Εργασίας, υφίστανται αυξημένες ανάγκες αυτή την περίοδο, ειδικά ως προς την έκδοση των συντάξεων των γηραιότερων συμπολιτών μας.