oaednews

Πέμπτη 20 Απριλίου 2017

Δώσε μου ένα λόγο να ξυπνήσω το πρωί

  στo Ημερολόγιο Καταστρώματος

Η ώρα είναι 5 το πρωί, έχω τρομερό πονοκέφαλο και γράφω αυτό μόνο και μόνο για να καταλάβω αν όντως ζω αυτή την πραγματικότητα ή αν έχω τρελαθεί εντελώς, σε σημείο να μη μπορώ να ξεχωρίσω το τι είναι πραγματικό και τι όχι. Άλλη μια νύχτα που έπεσα απογοητευμένος στο κρεβάτι στις 2, άλλη μια νύχτα που το γαμημένο άγχος έχει »πλακώσει» το στέρνο μου και δε με αφήνει να κοιμηθώ.
Ας τα πάρουμε όμως από την αρχή.

Ο Κήπος Της Γης Θνητής : Η Δεύτερη Ματιά

Βιβλιοκριτική στο βιβλίο του Νίκου Γυφτουλα " Ο Κήπος της Γης Θνητής"  γράφει η συνάδελφος    Θάλεια Μπαρκιά

Ο  τίτλος, προμαχώνας  και  εφαλτήριο του  δημιουργήματος  σε  προσκαλεί -ή  σε  προκαλεί- από  την  ανάγκη  της συντακτικής  ανάλυσης, να μεταπηδήσεις στην εννοιολογική  σήμανση, στον  σημασιολογικό χρωματισμό.

ΣΕΒ: Ένας στους 10 εργαζόμενους με μερική απασχόληση

Ένας στους 10 εργαζόμενους, στην Ελλάδα, απασχολείται με μερική απασχόληση, ενώ στην ΕΕ-28 το ποσοστό της μερικής απασχόλησης είναι διπλάσιο (2 στους 10), όπως αναφέρεται στο Εβδομαδιαίο Δελτίο για την Ελληνική οικονομία του Συνδέσμου Επιχειρήσεων και Βιομηχανιών.
AdTech Ad

Και στις δύο περιοχές οι μερικώς απασχολούμενοι δουλεύουν κατά μέσο όρο 20 ώρες εβδομαδιαίως. Η κλαδική κατανομή της μερικής απασχόλησης δείχνει ότι, και στην Ελλάδα και στην ΕΕ-28, κλάδοι με μικρότερη μερική απασχόληση είναι οι κλάδοι που συμμετέχει το δημόσιο ή υπάρχει έντονος συνδικαλισμός ή όπου ο ανταγωνισμός είναι περιορισμένος. Στην μεταποίηση, όπου ο ανταγωνισμός γενικά ανθεί, τα ποσοστά μερικής απασχόλησης είναι πάντως σχετικώς χαμηλά, και σχεδόν στο ίδιο επίπεδο και στην Ελλάδα και στην ΕΕ-28, αναδεικνύοντας το γεγονός ότι χρήση μηχανολογικού εξοπλισμού με βάρδιες στην παραγωγική διαδικασία δεν ευνοεί την εργασία με μερική απασχόληση.

Τι θα ισχύσει φέτος για τις αποδείξεις ηλεκτρονικών πληρωμών

Αναστάτωση στους φορολογουμένους έχει προκαλέσει το τι θα ισχύσει με τις αποδείξεις των ηλεκτρονικών συναλλαγών, εξαιτίας κυρίως των διαφορετικών δηλώσεων από κυβερνητικά στελέχη αλλά και την έλλειψη οδηγιών. Οι φορολογούμενοι δεν ξέρουν εάν πρέπει να κρατούν τις αποδείξεις ηλεκτρονικών συναλλαγών στο σπίτι τους, εάν εκπίπτουν οι δαπάνες που έχουν κάνει στο εξωτερικό και πώς γίνεται ο επιμερισμός μεταξύ συζύγων. Κατωτέρω, παρατίθενται απαντήσεις σε όλα αυτά τα ζήτημα προκειμένου να αποφευχθούν λάθη που ενδεχομένως να κοστίζουν.Ως αποδείξεις ηλεκτρονικών πληρωμών μπορεί να χρησιμοποιηθούν  η κατάσταση κίνησης τραπεζικού λογαριασμού, αντίγραφο κίνησης τραπεζικού λογαριασμού, αναλυτική εικόνα καρτών, αποδεικτικά κατάθεσης ή εξόφλησης, αντίγραφο τερματικού μηχανήματος (POS).

Εγκύκλιο σχετικά με τα καθήκοντα των προσλαμβανόμενων με το πρόγραμμα κοινωφελούς εργασίας στα Σχολεία

Σύμφωνα με την εγκύκλιο οι προσλαμβανόμενοι στο πλαίσιο των Προγραμμάτων Κοινωφελούς Απασχόλησης με την ειδικότητα «ΔΕ Γενικών Καθηκόντων», και οι οποίοι απασχολούνται στις σχολικές μονάδες Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, όλων των τύπων, τίθενται υπό την εποπτεία των Περιφερειακών Διευθυντών Εκπαίδευσης, των Διευθυντών Εκπαίδευσης και των Διευθυντών / Προϊσταμένων των σχολικών μονάδων καθώς και των Συλλόγων Διδασκόντων αυτών και υπό την καθοδήγηση των Προϊσταμένων Επιστημονικής & Παιδαγωγικής Καθοδήγησης και των αρμοδίων Σχολικών Συμβούλων παιδαγωγικής ευθύνης. Με την εγκύκλιο, σύμφωνα με τα όσα αναφέρει, καθορίζονται τα καθήκοντα και οι αρμοδιότητες των απασχολούμενων με την ειδικότητα «ΔΕ Γενικών Καθηκόντων» ως εξής. 

Ο χάρτης της ανεργίας

Στην Αττική και την Κεντρική Μακεδονία, τις δύο μεγαλύτερες εμφανίζονται τα μεγαλύτερα ποσοστά ανεργίας τον Μάρτιο του 2017 σύμφωνα με τα στοιχεία του ΟΑΕΔ. Συγκεκριμένα, η Αττική εμφανίζει το 316.962 34,52%, ενώ η Κεντρική Μακεδονία 185.823, ποσοστό 20,24%.
Από την άλλη οι περιφέρειες με τη μικρότερη ανεργία είναι τα Ιόνια Νησιά (13.907 ή 1,51%), το Βόρειο (14.613 ή 1,59%) και το Νότιο Αιγαίο (20.964 ή 2,28%)
Αναλυτικά:

Αν ετοιμάζεστε να βγείτε σε σύνταξη, αυτό το θέμα σας ενδιαφέρει(Πίνακας)

Μικρότερες μειώσεις θα έχουν οι ασφαλισμένοι που αποχωρούν «τώρα». Για τους ασφαλισμένους που συνταξιοδοτούνται το 2017 οι συντάξεις θα υπολογιστούν με τον μέσο όρο των αποδοχών της τελευταίας 15ετίας.
Προσοχή! Όσοι αποφασίσουν να αποσυρθούν από την εργασία τους παίρνοντας τα «δώρα» της εθελούσιας εξόδου, που εφαρμόζουν κατά κανόνα οι τράπεζες για το πλεονάζον προσωπικό τους, χωρίς να έχουν πιάσει το όριο ηλικίας, κινδυνεύουν να συνταξιοδοτηθούν 5 έως 10 χρόνια αργότερα με δυσμενέστερους όρους.

Έρχονται 5.199 θέσεις απασχόλησης

Χιλιάδες προσλήψεις εποχικών υπαλλήλων σε Δημόσιο, ΔΕΚΟ και δήμους προαναγγέλλει η κυβέρνηση. Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τις «Ειδήσεις», περί τις 5.199 θέσεις πρόκειται να καλυφθούν το επόμενο διάστημα.

Συγκεκριμένα:

Μέσω τριών διαγωνισμών του ΑΣΕΠ που θα γίνουν το αμέσως επόμενο διάστημα θα γίνουν 464 προσλήψεις.

Οι θέσεις που “ανοίγουν” είναι:

Εισαγωγή στα ΑΕΙ και ΤΕΙ με απολυτήριο

Μετά τις Πανελλαδικές Εξετάσεις του Ιουνίου θα παρουσιαστεί το αναλυτικό σχέδιο νόμου που αφορά στις αλλαγές που θα έρθουν στο σύστημα Τις προσεχείς ημέρες θα.. οδεύσει προς τη Βουλή, η πρόταση του υπουργείου Παιδείας για το νέο σύστημα εισαγωγής στην τριτοβάθμια εκπαίδευση, το οποίο θα εφαρμοστεί από το 2020.
Τα βασικά σημεία του συστήματος δεν απέχουν ιδιαίτερα από την πρόταση του Ινστιτούτου Εκπαιδευτικής Πολιτικής (ΙΕΠ) που συζητήθηκε στην Επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων της Βουλής, αναφέρει δημοσίευμα της εφημερίδας «Καθημερινή».

Aποκεντρωμένη Πελοποννήσου: Απόφαση «βόμβα» για συμβασιούχους –Ακυρώνει την απόλυση τους

Στην ακύρωση της υπ’ αριθμόν 2/23.1.2017 ΑΠΟΦΑΣΗ του Δημοτικού Συμβουλίου Κορίνθου με την οποία απολύονται οι συμβασιούχοι καθαριότητας του δήμου, προχώρησε με απόφαση «βόμβα», που αποκαλύπτει η aftodioikisi.gr, η Αποκεντρωμένη Διοίκηση Πελοποννήσου, Δυτικής Ελλάδας και Ιονίου.

" Μαθητεία Ατραπός Γνώσης και Εμπειρίας" από την ΕΠΑΣ ΟΑΕΔ Ρέντη

Στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Εβδομάδας επαγγελματικών δεξιοτήτων η ΕΠΑΣ ΟΑΕΔ Ρέντη διοργανώνει ημερίδα με θέμα " Μαθητεία Ατραπός Γνώσης και Εμπειρίας" για την ειδικότητα των Βοηθών Γενικής Βρεφοκομίας . Τετάρτη 26/4/2017 και ώρα 5μμ στο Αμφιθέατρο της Σχολής(Πέτρου Ράλλη 83)ΤΗΛ: 210 3474665






Συνήγορος του Πολίτη: Παράνομες οι μειώσεις στις επικουρικές

O Συνήγορος του Πολίτη χαρακτηρίζει παράνομες και αυθαίρετες τις μειώσεις στις επικουρικές συντάξεις, που επιβάλλονται λόγων του νόμου Κατρούγκαλου. Μάλιστα με έγγραφο που απέστειλε προς το υπουργείο Εργασίας και έχει ημερομηνία 28 Μαρτίου, ζητά την αναδρομική επιστροφή χρημάτων προς τους συνταξιούχους.