oaednews

Πέμπτη 21 Ιανουαρίου 2016

Η Ελλάδα, το λίκνο της δημοκρατίας, κλονίζει τον πλανήτη

Δημοσιεύθηκε στο Βήμα   30/06/2011 

Χθες, όλος ο κόσμος παρακολουθούσε την Ελλάδα καθώς το κοινοβούλιό της ψήφισε ένα διχαστικό πακέτο μέτρων λιτότητας το οποίο θα μπορούσε να έχει κρίσιμες επιπτώσεις στο παγκόσμιο οικονομικό σύστημα. Ισως προκαλεί έκπληξη που αυτή η μικρή άκρη της χερσονήσου των Βαλκανίων συγκεντρώνει τόση προσοχή. Σκεφτόμαστε συνήθως την Ελλάδα ως την πατρίδα του Πλάτωνα και του Περικλή, με την πραγματική της σημασία να βρίσκεται βαθιά στην αρχαιότητα. Αλλά δεν είναι η πρώτη φορά που για να κατανοήσεις το μέλλον της Ευρώπης χρειάζεται να στραφείς μακριά από τις μεγάλες δυνάμεις στο κέντρο της ηπείρου και να κοιτάξεις προσεκτικά όσα συμβαίνουν στην Αθήνα. Τα τελευταία 200 χρόνια η Ελλάδα ήταν στην πρώτη γραμμή της εξέλιξης της Ευρώπης.

Εισβολή σε παράρτημα του υπουργείου Εργασίας

Αιφνιδιαστική «επίσκεψη» μελών της συλλογικότητας «Attack στην ανεργία και την επισφάλεια-Against modern slavery», δέχθηκαν οι υπάλληλοι παραρτήματος του υπουργείου Εργασίας.

Το Νταβός προβλέπει: Οι πλούσιοι θα γίνουν πλουσιότεροι

Οι πλούσιοι θα μεγεθύνουν τον πλούτο τους και η εισοδηματική ανισότητα θα αυξηθεί, λόγω της εισαγωγής νέων τεχνολογιών. Αυτό είναι ένα από τα κύρια πορίσματα που θα αναφερθούν στο φετινό Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ στο Νταβός, στις 20-23 Ιανουαρίου.

Ένα από τα κύρια θέματα του Φόρουμ είναι «Η 4η Βιομηχανική Επανάσταση», που αφορά τις τεχνολογικές εξελίξεις στους τομείς της τεχνητής νοημοσύνης, του αυτοματισμού της παραγωγής, και της περισυλλογής και χρησιμοποίησης γιγαντιαίων όγκων δεδομένων.

Πάνω από 1 στα 3 νοικοκυριά ζει με ετήσιο εισόδημα κάτω από 10.000 ευρώ

Συντριπτικά αρνητικές είναι οι προσδοκίες των νοικοκυριών καθώς το 70% αναμένει επιδείνωση της οικονομικής του κατάστασης και μόνο το 5,1% προσδοκά σε βελτίωση των οικονομικών του δυνατοτήτων, όπως προκύπτει από την έρευνα του Ινστιτούτου Μικρών Επιχειρήσεων της ΓΣΕΒΕΕ για το εισόδημα και τις δαπάνες των νοικοκυριών για το 2015.

«Πόλεμο» κατά των... οκνηρών δημοσίων υπαλλήλων κηρύσσει ο Ρέντσι

Την διεξαγωγή διαγωνισμού για την πρόσληψη 63.000 εκπαιδευτικών ανακοίνωσε ο Ιταλός πρωθυπουργός Ματέο Ρέντσι.
Ο διαγωνισμός αναμένεται να διεξαχθεί τον Μάρτιο, ώστε οι καθηγητές να μπορέσουν να αρχίσουν να διδάσκουν από τον ερχόμενο Σεπτέμβριο στα Γυμνάσια και τα Λύκεια.

Κομισιόν: Σοκάρει το χάσμα στους δείκτες απασχόλησης στην ΕΕ - Τι συμβαίνει στην Ελλάδα

Τις τεράστιες ανισότητες μεταξύ των κρατών μελών, όσον αφορά την οικονομική ανάπτυξη, την απασχόληση και άλλους βασικούς κοινωνικούς δείκτες και δείκτες για την αγορά εργασίας, αναδεικνύει η Έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής σχετικά με την απασχόληση και τις κοινωνικές εξελίξεις για το 2015 (ESDE 2015) που είδε σήμερα το φως της δημοσιότητας.

Ρομποτική εναντίον απασχόλησης

Οι μεγάλες αλλαγές στην αγορά εργασίας, συμπεριλαμβανομένης της αύξησης της χρήσης ρομπότ και της τεχνητής νοημοσύνης, θα έχουν ως αποτέλεσμα την καθαρή απώλεια 5,1, εκατ. θέσεων εργασίας τα επόμενα πέντε χρόνια σε 15 μεγάλες χώρες, σύμφωνα με έκθεση του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ.

3 Τρόποι για να αντιμετωπίσουμε την ανεργία των νέων


Κάθε δύο χρόνια, η Διεθνής Οργάνωση Εργασίας εκπονεί μια έκθεση για τις τάσεις στην αγορά εργασίας για τους νέους ανθρώπους. Ονομάζεται Παγκόσμιες Τάσεις στην Απασχόληση για τους Νέους (GET Youth) και η τελευταία έκδοση είναι ένα ανάγνωσμα αφύπνισης.
Δείχνει ότι η πραγματικότητα για πάρα πολύ μεγάλο αριθμό νεαρών γυναικών και ανδρών είναι ότι απλά δεν υπάρχουν αρκετές αξιοπρεπείς θέσεις εργασίας για όλους. Επιπλέον, καθώς η παγκόσμια οικονομική ανάπτυξη παραμένει αργή και νωθρή, κινδυνεύουμε να χάσουμε ακόμη και τα μέτρια κέρδη των πρόσφατων ετών.
Δείτε μια μεγαλύτερη εκδοχή της γραφικής παράστασης εδώ.

ΑΔΕΔΥ: Ανακοίνωση κάλεσμα για την γενική απεργία 4/2

Α.Δ.Ε.Δ.Υ.
ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ - ΚΑΛΕΣΜΑ
ΓΕΝΙΚΗ ΑΠΕΡΓΙΑ 4 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ 2016

Συναδέλφισσες, συνάδελφοι,
Το 2016 θα είναι μια ιδιαίτερα κρίσιμη χρονιά για τους εργαζόμενους και τα πλατιά λαϊκά στρώματα, καθώς συνεχίζεται και από την συγκυβέρνηση ΣΥ.ΡΙΖ.Α –ΑΝ.ΕΛ. η εφαρμογή των βάρβαρων, μνημονιακών και νεοφιλελεύθερων πολιτικών της λιτότητας, της ανεργίας, της εσωτερικής υποτίμησης και της περικοπής κοινωνικών και δημοκρατικών δικαιωμάτων.

ΟΟΣΑ: Η Ελλάδα δεύτερη σε ανεργία παγκοσμίως - Αναλυτικοί Πίνακες

Ιδιαίτερα αποκαλυπτικά είναι τα στοιχεία που δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα του ΟΟΣΑ για τα επίπεδα εργασίας και ανεργίας στις χώρες-μέλη του για το 2015.

Το τελευταίο τετράμηνο του έτους παρατηρείται, σε παγκόσμια κλίμακα, μία αύξηση του άνεργου πληθυσμού κατά 8 ολόκληρα εκατομμύρια σε σχέση με την αμέσως προηγούμενη περίοδο, πριν την κρίση. Ο συνολικός αριθμός τους ανέρχεται σε 40 εκατομμύρια.
Στον σχετικό πίνακα η Ελλάδα βρίσκεται στη δεύτερη θέση με το ποσοστό των ανέργων της να ανέρχεται σε 24,7%, αμέσως μετά την Νότια Αφρική. Την πεντάδα συμπληρώνει ολόκληρος ο ευρωπαϊκός "Νότος", με την Ισπανία να έρχεται τρίτη, και να ακολουθεί τέταρτη η Πορτογαλία και πέμπτη η Ιταλία.

Οδηγός δικαιωμάτων εργαζομένων για τα προγράμματα Κοινωφελούς Εργασίας

Οδηγό, με αναλυτική αναφορά στα δικαιώματα όσων συμμετέχουν ως ωφελούμενοι στα προγράμματα Κοινωφελούς Απασχόλησης, ετοιμάζεται να εκδώσει η Γενική Γραμματεία Κοινοτικών και άλλων Πόρων.

Αφορμή για τη συγκεκριμένη πρωτοβουλία, έχουν σταθεί οι περιπτώσεις που έχει καταστρατηγηθεί η εργατική νομοθεσία, προκαλώντας αντιδράσεις στους κόλπους των συμμετεχόντων στα προγράμματα αυτά. Ακόμα και τώρα, που λήγει η β' φάση των προγραμμάτων που ξεκίνησαν το 2015, υπάρχουν περιπτώσεις ωφελούμενων, στους οποίους δεν χορηγούνται οι άδειες, παρά το γεγονός ότι από τη γενική γραμματεία έχουν εκδοθεί δύο αποφάσεις που ξεκαθαρίζουν ότι ισχύει το αντίθετο. 

Υπενθύμιση: Αύριο οι εκλογές του Ταμείου Αλληλοβοηθείας

 Οι εκλογές για την ΠΔΑΝ & Διοίκηση θα διενεργηθούν την Παρασκευή 22-1-2016 από τις 8.00 π.μ. εως 18.00 στην αίθουσα διαλέξεων της Διοίκησης του Οργανισμού.

ΤΑΜΕΙΟ ΑΛΛΗΛΟΒΟΗΘΕΙΑΣ
Αθήνα 2-1-2016 ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΥ Ο.Α.Ε.Δ

 Αρ. Πρωτ. : 4
 ΕΦΟΡΕΥΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ
Δ/νση : Εθνικής Αντιστάσεως 8 Τράχωνες - Καλαμάκι Προς : Τηλέφωνο : 210-9959039
 1 . Την Ομοσπονδία Υπαλλήλων 210-9989174 Ο.Α.Ε.Δ. FAX: 210-9959039
2. Την Ομοσπονδία Εκ/κών
3. Την ΠΕΥ Ο.Α.Ε.Δ.
 4. Την Ε.Ε.Π. Ο.Α.Ε.Δ
 5. Προς όλες τις Υπηρεσίες Αρμοδιότητας Περ/κής Δ/νσης Αττικής & Νήσων

 ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ


Συνάδελφοι, Η Εφορευτική Επιτροπή που θα διενεργήσει στην Αθήνα τις αρχαιρεσίες για την εκλογή των Αντιπροσώπων της Γ.Σ. του Ταμείου, συνήλθε στις 2-1-2016 και αφού εξέτασε τις αιτήσεις υποψηφιότητων που υποβλήθηκαν ΑΝΑΚΗΡΥΣΣΕΙ ως υποψηφίους τους πιο κάτω που περιλαμβάνονται στους αντίστοιχους συνδυασμούς:

Επιμένουν οι εργαζόμενοι με προγράμματα κοινωφελούς εργασίας

 Δεν το βάζουν κάτω και παραμένουν καθημερινά με σκηνές έξω από το υπουργείο Εργασίας οι πρώην εργαζόμενοι στα πεντάμηνα προγράμματα της κοινωφελούς εργασίας του ΟΑΕΔ.