oaednews

Κυριακή 24 Μαΐου 2015

Στοιχεία - σοκ: Ενα εκατομμύριο εργαζόμενοι απλήρωτοι 1 έως 5 μήνες - Δύο εκατομμύρια αμοιβόμενοι με «μαύρα» και 1,2 εκατ. άνεργοι (πίνακες)

Tου Γιώργου Γάτου
Ενα εκατομμύριο απλήρωτοι, από 1 - 5 μήνες, εργαζόμενοι (παρά τις περικοπές των μισθών), σχεδόν μισό εκατομμύριο υποαπασχολούμενοι (μέχρι 4 ώρες, επισήμως, την ημέρα με τις... μισές αποδοχές) 1,5 εκατ. έως 2 εκατ. αμειβόμενοι, περιοδικά, με «μαύρα» (σύμφωνα με εκτιμήσεις του ΣΕΠΕ), 1.205.000 άνεργοι (από τους οποίους οι 867.855 αναζητούν, αλλά, δεν βρίσκουν απασχόληση), συνθέτουν τον «χάρτη» της μισθωτής εργασίας μετά την πολυετή ύφεση και τις ανατροπές στις εργασιακές σχέσεις.

Ράνια Αντωνοπούλου: Πρέπει να δημιουργήσουμε 300.000 θέσεις εργασίας

Η ανεργία είναι το πιο σημαντικό πρόβλημα της χώρας μετά τη διαπραγμάτευση. Γι αυτό πρέπει να δημιουργήσουμε 300.000 θέσεις εργασίας εδώ και τώρα, λέει η Ράνια Αντωνοπούλου«Η ανεργία είναι το δεύτερο σημαντικότερο πρόβλημα της χώρας μετά τη διαπραγμάτευση του χρέους» τονίζει η Ράνια Αντωνοπουλου, σε συνέντευξή της στην «Εφημερίδα των Συντακτών».

Τέλος στο... πάρτυ της «κατάρτισης»

Γιάννης Σιδηρόπουλος
Η αναστολή από την πλευρά της κυβέρνησης ενός ακόμη προγράμματος voucher, που επρόκειτο να «ανοίξει» το επόμενο διάστημα μαρτυρά, φαίνεται, ότι η κοινή λογική είναι μια βασική κατάκτηση για την κυβέρνηση και την ηγεσία του Υπουργείου Εργασίας. Ταυτόχρονα ότι η υπάρχει η πολιτική βούληση και η γνώση του καθεστώτος που επικράτησε, όπως έχει πιστοποιηθεί με πολλές αφορμές ακόμη και με άρθρα της αρμόδιας Αν. Υπουργού, προκειμένου να σταματήσει το πάρτυ της «κατάρτισης» και να ξεριζωθούν τα κυκλώματα που πλούτισαν την εποχή του δικομματισμού. Τα τελευταία χρόνια η απορρόφηση των κοινοτικών κονδυλίων, στο όνομα της απασχόλησης, ακολούθησε ένα απίστευτα στρεβλό μοντέλο που ευνοούσε προκλητικά τη διασπάθιση των πόρων σε «ενδιάμεσους» και ποτέ στους τελικούς δικαιούχους, χωρίς κανένα ουσιαστικό αποτέλεσμα. Μια φάμπρικα με αισθητική και πολιτική λογική 80s: