oaednews

Σάββατο 14 Νοεμβρίου 2015

ΟΑΕΔ: Πιο αργά η έναρξη του προγράμματος κοινωνικού τουρισμού

Mετατίθεται η ημερομηνία έναρξης υλοποίησης του Προγράμματος Κοινωνικού Τουρισμού έτους 2015-2016. Συγκεκριμένα, με απόφαση της Διοικήτριας του ΟΑΕΔ, αντί να ξεκινήσει στις 15 Νοεμβρίου 2015, θα αρχίσει στις 14 Δεκεμβρίου 2015. Αντιστοίχως η ημερομηνία λήξης του προγράμματος παρατείνεται μέχρι την 30η Νοεμβρίου 2016.

Ενα Ταμείο για κύριες συντάξεις και ένα για επικουρικές – Τι θα προτείνει η κυβέρνηση στους δανειστές

Με τον μέσο όρο της κύριας σύνταξης να μην ξεπερνά τα 666,07 ευρώ, σύμφωνα με τα τελευταία επίσημα στοιχεία (Ιούλιος 2015), το υπουργείο Εργασίας βρίσκεται στο τελικό στάδιο επεξεργασίας των προτάσεών του για τη μεταρρύθμιση του ασφαλιστικού συστήματος που θα παρουσιάσει στους εκπροσώπους των πιστωτών.
Ουσιαστικά, έχει αρχίσει η αντίστροφη μέτρηση για να αποφασίσει η κυβέρνηση τα βασικά χαρακτηριστικά της ασφαλιστικής μεταρρύθμισης που θα καθορίσει την τύχη του συστήματος κοινωνικής ασφάλισης για τις επόμενες δεκαετίες.

Υποβολή αίτησης ενδιαφέροντος για τα Προγράμματα Σπουδών του Ε.Α.Π. 2016-2017

Για το ακαδημαϊκό έτος 2016-2017 το Ε.Α.Π. προσφέρει 6 Προγράμματα Προπτυχιακών (4.640 θέσεις) και 26 Προγράμματα Μεταπτυχιακών Σπουδών (5.360 θέσεις). Αν επιθυμείτε να υποβάλετε αίτηση, αφού διαβάσετε τις προϋποθέσεις εισαγωγής, πιέστε εδώ (Προσοχή! ΟΧΙ για Α.Μ.Ε.Α. ή μέλη εκπαιδευτικού προσωπικού Τ.Ε.Ι.)

ΤΟ STORY ΤΟΥ ΦΩΤΑΓΩΓΟΥ



         Συννεφόκαμα καπνού μ'ένα τσιγάρο φουγάρο στο χέρι. Το πρόσωπο του ανήσυχο και σκαμμένο με έγνοια. Μόνο οι σκέψεις του επέπλεαν . Κάτω ο πυθμένας μιας άρρυθμης φαντασίας. Μαέστρος της η σκηνοθεσία. Έστηνε  εξαίρετα τους ιστούς της ζωής αράχνης των ηρώων του . Τις τελευταίες μέρες καταγινόταν με το αρχικό σκαρίφημα του πορτραίτου στον ήρωα μικρού  μήκους που θα παρουσίαζε.
         Ταλέντο του να πατρονάρει ρόλους σε πρόσωπα υποδεέστερα , άσημα, αφανή. Τους εκσφενδόνιζε στα ύψη μιας ψυχικής κάθαρσης  στα ξαφνικά. Ρόλοι σημαντικοί για ήρωες ψυχικά μικρόσωμους. Ήρωες  άγνωστοι για ρόλους εκκεντρικά αναγνωρίσιμους.

“Ξεμένουν” από κονδύλια οι άνεργοι

Χωρίς επιδοτούμενα προγράμματα απασχόλησης κινδυνεύουν να μείνουν σχεδόν 1 εκατομμύριο εγγεγραμμένοι άνεργοι του ΟΑΕΔ από τα τέλη του 2016-αρχές του 2017.
Σύμφωνα με τις τελευταίες δηλώσεις της αναπληρώτριας Υπουργού Εργασίας, Ράνιας Αντωνοπούλου το Μάρτιο του 2016 θα αρχίσει να “τρέχει” άλλο ένα πακέτο προγραμμάτων απασχόλησης διάρκειας 8-12 μηνών για 150.000 δικαιούχους, αφού έχει σχεδόν ολοκληρωθεί εκείνο που θα αρχίσει να “τρέχει” αυτές τις μέρες και αφορά 104.000 θέσεις απασχόλησης.
Αρμόδια στελέχη του Υπ. Εργασίας ανέφεραν στο Capital.gr πως το αργότερο έως τους πρώτους μήνες του 2017 θα έχουν ολοκληρωθεί σχεδόν όλα τα προγράμματα απασχόλησης με βάση τα κοινοτικά κονδύλια ύψους 1,4 δισ. ευρώ τα οποία είχε στα διάθεσή της η Ελλάδα για τους ανθρώπινους πόρους για την προγραμματική περίοδο 2014 -2020.
Έτσι η χώρα κινδυνεύει χωρίς ούτε ένα σεντ για στήριξη της απασχόλησης των ανέργων για την … τετραετία 2017-2020.
Και αυτό παρά το γεγονός, ότι το “μέσο” ετήσιο ποσοστό της ανεργίας “κατά την περίοδο 2014-2020 προβλέπεται να ξεπεράσει το 20% έναντι 15% που ήταν κατά την προηγούμενη προγραμματική περίοδο 2007-13, όπου η Ελλάδα είχε στη διάθεσή της περισσότερους πόρους από το ΕΣΠΑ για τη στήριξη της απασχόλησης.
Μόνη ελπίδα είναι η επικαιροποίηση του κοινοτικού προϋπολογισμού της ΕΕ που αναμένεται εντός του 2016 και η Ελλάδα ελπίζει σε 1,2 -2 δισ. ευρώ, αναφέρουν κύκλοι του Υπ. Εργασίας στο Capital.gr.
Oι ίδιες πηγές σημειώνουν πως από αυτό το συνολικό πόσο προσδοκώμενης επιπλέον χρηματοδότησης από την ΕΕ, το Υπ. Εργασίας ευελπιστεί ότι θα μπορούσε να λάβει 300 εκατ. ευρώ, προκειμένου να χρηματοδοτήσει επιπλέον 100.000-150.000 θέσεις απασχόλησης.
Ποια προγράμματα θα “τρέξουν” άμεσα
Άμεσα πάντως θα υλοποιηθούν 12 προγράμματα ενίσχυσης της απασχόλησης τα οποία θα προβλέπουν 104.000 θέσεις προσωρινής απασχόλησης. Έχουν εγγραφεί από πλευράς εξειδίκευσης προγράμματα ανεργίας συνολικού ύψους 950 εκατ. ευρώ και άρα μένουν ακόμη διαθέσιμα άλλα 500 εκατ. ευρώ.
Με τα κονδύλια αυτά προγραμματίζεται να δημιουργηθούν άλλες 150.000 θέσεις προσωρινής απασχόλησης από τον Μάρτιο του 2016 έως το τέλος του έτους, διάρκειας 8-12 μηνών. Οι 100.000 εξ αυτών θα αφορούν νέα προγράμματα κοινωφελούς απασχόλησης έως 8 μήνες με μισθό 495 ευρώ.
Τα νέα προγράμματα περιλαμβάνουν εγγυημένη απασχόληση από 6 έως 12 μήνες. Παράλληλα ολοκληρώνεται στις αρχές του 2016 το σύστημα διάγνωσης αναγκών της αγοράς εργασίας.
Επίσης, για πρώτη φορά σχεδιάζονται ολοκληρωμένες χωρικές παρεμβάσεις σε περιοχές με υψηλά ποσοστά ανεργίας. Παρεμβάσεις που θα στηρίζονται, αφενός στους κλάδους της οικονομικής δραστηριότητας που έχουν τοπικά μεγαλύτερη βαρύτητα και δυναμική, και αφετέρου στο διαθέσιμο παραγωγικό δυναμικό κάθε περιοχής.
Αναλυτικά τα προγράμματα που θα υλοποιηθούν στους επόμενους έξι μήνες:
1. Πρόγραμμα 10.000 θέσεων εργασίας 12μηνης διάρκειας με έμφαση στους
μακροχρόνια και πολύ μακροχρόνια ανέργους, γυναίκες και ανέργους κυρίως άνω των 50 ετών. Έναρξη προγράμματος Δεκέμβριος 2015.
2. Πρόγραμμα προώθησης της αυτοαπασχόλησης 5.000 νέων ανέργων έως 18-24 ετών, με επιδότηση των εισφορών κοινωνικής ασφάλισης έως 12 μήνες από την έναρξη της δραστηριότητάς τους. Έναρξη προγράμματος Ιανουάριος 2016.
3. Πρόγραμμα προώθησης της αυτοαπασχόλησης 5.000 νέων ανέργων έως 25-29 ετών, με επιδότηση των εισφορών κοινωνικής ασφάλισης έως 12 μήνες από την έναρξη της δραστηριότητάς τους. Έναρξη προγράμματος Ιανουάριος 2016.
4. Πρόγραμμα “Δράσεις Ολοκληρωμένης Παρέμβασης” για 8.000 νέους ανέργους έως 24 ετών, για την προώθησή τους εναλλακτικά σε προγράμματα κατάρτισης με εγγυημένη 12μηνη απασχόληση. Έναρξη προγράμματος Φεβρουάριος 2016.
5. Πρόγραμμα απόκτησης εργασιακής εμπειρίας και ένταξης σε θέσεις απασχόλησης για 10.000 άνεργους νέους ηλικίας 18-24 ετών σε επιχειρήσεις, με επίβλεψη στον χώρο εργασίας και, στη συνέχεια, ένταξη σε νέες θέσεις εργασίας στις ίδιες ή άλλες επιχειρήσεις για επιδοτούμενη απασχόληση διάρκειας 12 μηνών. Έναρξη προγράμματος Φεβρουάριος 2016
6. Πρόγραμμα απόκτησης εργασιακής εμπειρίας και ένταξης σε θέσεις απασχόλησης για 3.000 άνεργους νέους ηλικίας 25-29 ετών σε επιχειρήσεις, με επίβλεψη στον χώρο εργασίας και, στη συνέχεια, ένταξη σε νέες θέσεις εργασίας στις ίδιες ή άλλες επιχειρήσεις για επιδοτούμενη απασχόληση διάρκειας 12 μηνών. Έναρξη προγράμματος Φεβρουάριος 2016.
7. Πρόγραμμα συμβουλευτικής, επαγγελματικής Κατάρτισης, πιστοποίησης προσόντων και πρακτικής άσκησης σε επιχειρήσεις του ιδιωτικού σε συνεργασία με κλαδικούς φορείς. 15.000 άνεργοι. Έναρξη προγράμματος Μάρτιος 2016.
8. Πρόγραμμα προώθηση της νεανικής επιχειρηματικότητας για 1.000 ανέργους για τη δημιουργία start-ups από νέους 18-29 ετών. Έναρξη προγράμματος Μάρτιος 2016.
9. Πρόγραμμα προώθηση της επιχειρηματικότητας για 3.000 ανέργους άνω των 29 ετών για τη δημιουργία startups.. Έναρξη προγράμματος Μάρτιος 2016
10. Πρόγραμμα απασχόλησης για ΑΜΕΑ σε κοινωνικές συνεταιριστικές επιχειρήσεις. Έναρξη προγράμματος Μάρτιος 2016.
11. Πρόγραμμα “Προώθηση της απασχόλησης μέσω προγραμμάτων επαγγελματικής κατάρτισης με εγγυημένη απασχόληση” για τις ηλικίες 29-64 ετών. Το πρόγραμμα απευθύνεται σε 26.000 ανέργους.
12. Πρόγραμμα για την επιδότηση μισθολογικού κόστους για την ενίσχυση της πλήρως ασφαλισμένης εργασίας σε ΚΟΙΝΣΕΠ”
Κοινωνική Οικονομία
Για την ενίσχυση της “Κοινωνικής Οικονομίας” η κυβέρνηση προγραμματίζει τις ακόλουθες ενέργειες:
• Συγκροτείται Διϋπουργική Επιτροπή για την Κοινωνική Οικονομία, με έργο την αναθεώρηση του νομικού πλαισίου για την Κοινωνική Οικονομία, αποφάσισε το ΚΥΣΚΟΙΠ μέχρι τον ερχόμενο Μάρτιο. Στη συνέχεια το νέο νομοσχέδιο θα τεθεί σε δημόσια διαβούλευση και εντός του πρώτου εξαμήνου του 2016 θα έχει γίνει νόμος του Κράτους.
• Διαμορφώνεται το πλαίσιο συνεργασίας του κράτους και του ευρύτερου δημοσίου τομέα με τις δομές της κοινωνικής οικονομίας κατά τρόπο που ευνοεί και να στηρίζει τα αντίστοιχα εγχειρήματα.
• Δημιουργούνται ειδικές υποστηρικτικές δομές, που θα στηρίζουν τα εγχειρήματα κοινωνικής οικονομίας σε όλα τα στάδια λειτουργίας τους.
• Δημιουργείται ένα ευνοϊκό σύστημα χρηματοδότησης μέσω της αξιοποίησης των διαθέσιμων χρηματοδοτικών εργαλείων αλλά και με τη δημιουργία νέων
• Εκπονείται σχέδιο δράσης και νομοθετικές παρεμβάσεις για τη μεταβίβαση υπό πτώχευση ή πτωχευμένων επιχειρήσεων σε συνεταιρισμούς εργαζομένων.
• Επιδιώκεται η προβολή και διάδοση των εγχειρημάτων κοινωνικής οικονομίας”
Κοινωφελής Εργασία
Το Υπ. Εργασίας σε σχέση με τα προγράμματα κοινωφελούς απασχόλησης :
• Προωθεί την τροποποίηση του Ν. 4152/2013 και της ΚΥΑ που αφορούν στα προγράμματα Κοινωφελούς εργασίας στα οποία μετέχουν 52000 άτομα, προκειμένου να αποσαφηνίζονται πλήρως τα εργασιακά τους δικαιώματα.
• Διενεργεί ελέγχους για την ορθή υλοποίηση των προγραμμάτων απασχόλησης ώστε προστατεύονται τα δικαιώματα του εργαζομένων αλλά και οι ίδιοι οι εργαζόμενοι. Έχει αποσταλεί επιστολή της κ.Αντωνοπούλου στην ΚΕΔΕ με την οποία ζητείται η άμεση εφαρμογή των κανόνων ασφαλείας για τους εργαζόμενους που εργάζονται σε προγράμματα Κοινωφελούς.
• Άλλαξε ο τρόπος μοριοδότησης στα προγράμματα κοινωφελούς εργασίας προκειμένου να μπορούν να συμμετέχουν περισσότερες ηλικιακές ομάδες, όπως οι άνεργοι με ενήλικα παιδιά, άνεργοι χωρίς παιδιά και άνεργοι ηλικίας άνω των 45 ετών.
capitak.gr


 Πηγή:www.dimokratiki.gr