oaednews

Δευτέρα 17 Ιανουαρίου 2011

Φτηνότερα εισιτήρια για ανέργους προανήγγειλε ο υφ. Μεταφορών



Την επέκταση της δυνατότητας παροχής μειωμένου μέχρι και 50%, εισιτηρίου σε μία μεγάλη ομάδα ανέργων, προανήγγειλε ο υφυπουργός Υποδομών, Σπ. Βούγιας διευκρινίζοντας πως η απόφαση θα ληφθεί σε συνεννόηση με την υπουργό Εργασίας, Λούκα Κατσέλη.

Απαντώντας σε επίκαιρη ερώτηση του βουλευτή του ΚΚΕ, Αθ. Παφίλη για τις αστικές συγκοινωνίες ο αρμόδιος υφυπουργός ταυτόχρονα ανακοίνωσε ότι η σημερινή συνάντηση με τους εργαζόμενους φαίνεται ότι μπορεί να αποτελέσει βάση συμφωνίας για νέες συλλογικές συμβάσεις, τονίζοντας χαρακτηριστικά: «Έχουμε θετική εξέλιξη στο διάλογο και πιστεύω ότι θα πείσουμε εργαζόμενους για τις καλές μας προθέσεις».

Fincancial Times για την ανεργία στην Ελλάδα

H αύξηση-ρεκόρ της ανεργίας στην Ελλάδα είναι ένδειξη ότι η ύφεση έχει πλήξει για τα καλά τη χώρα, γράφουν οι σημερινοί Fincancial Times, οι οποίοι εκφράζουν φόβους για ενδεχόμενες κοινωνικές αναταραχές εξαιτίας αυτού του γεγονότος. Την ίδια ώρα, την άμεση αναδιάρθρωση των χρεών, αρχικά της Ελλάδας, και στη συνέχεια της Πορτογαλίας και της Ιρλανδίας, συστήνει το Economist ενώ ο αναπληρωτής διευθυντής του ΔΝΤ εκτιμά ότι η Ευρωζώνη δεν έχει ακόμα πείσει τις αγορές.
Η άνοδος του δείκτη ανεργίας, εκτιμά Έλληνας αναλυτής στην βρετανική οικονομική εφημερίδα, συνάδει με το μακροοικονομικό περιβάλλον και εξελίσσεται σύμφωνα με το οικονομικό πρόγραμμα της κυβέρνησης, εκτιμώντας ότι σίγουρα θα αυξηθεί περισσότερο μέσα στο 2011. Σημειώνεται επίσης ότι δεν είναι εύκολο να διακρίνει κανείς πόσες θέσεις εργασίας έχουν χαθεί λόγω της παρούσας οικονομικής κρίσης και πόσες λόγω των μονίμων διαρθρωτικών προβλημάτων της ελληνικής οικονομίας.
Στο δημοσίευμα εκφράζονται φόβοι για ενδεχόμενες κοινωνικές αναταραχές από την υψηλή ανεργία. Η «κόπωση» από τις μεταρρυθμίσεις και οι κοινωνικές εντάσεις χαρακτηρίζονται ως οι πιο μεγάλες απειλές για την επιτυχή εφαρμογή του προγράμματος λιτότητας, ενώ οι απεργίες και οι στάσεις εργασίας στα μέσα μαζικής μεταφοράς περιγράφονται ως μόνιμο τελετουργικό στην Αθήνα την τελευταία εβδομάδα.
Οι Financial Times σχολιάζουν ότι μεσοπρόθεσμα οι προοπτικές για την απασχόληση είναι θετικότερες λόγω της ευελιξίας στην αγορά εργασίας που προωθούν οι πρόσφατες μεταρρυθμίσεις, όπως μεταξύ άλλων οι επιχειρησιακές συμβάσεις και το αναμενόμενο άνοιγμα των κλειστών επαγγελμάτων.