oaednews

Τετάρτη 28 Απριλίου 2021

Από σήμερα οι αιτήσεις για το βελτιωμένο πρόγραμμα δεύτερης επιχειρηματικής ευκαιρίας για 3.000 ανέργους, με έμφαση στην ψηφιακή οικονομία και στις γυναίκες

 Σήμερα, Τετάρτη 28 Απριλίου και ώρα 13:00, ξεκινά η υποβολή αιτήσεων για το ανασχεδιασμένο «Πρόγραμμα δεύτερης επιχειρηματικής ευκαιρίας» για 3.000 ανέργους, με έμφαση στην ψηφιακή οικονομία και στις γυναίκες. Σκοπός του προγράμματος είναι να δοθεί μια δεύτερη ευκαιρία σε όσους διέκοψαν την επιχειρηματική τους δραστηριότητα εντός του διαστήματος 01.01.2012 έως 31.10.2020 να δημιουργήσουν μια νέα επιχείρηση και να επανενταχτούν στην αγορά εργασίας.


Η επιχορήγηση διαρκεί 12 μήνες, με 3μηνη δέσμευση και το ποσό επιχορήγησης κυμαίνεται από 12.000 € (για ατομική επιχείρηση) έως 24.000 € (για επιχείρηση με τρεις δικαιούχους εταίρους). Μετά την ολοκλήρωση της 3μηνης δέσμευσης, η διάρκεια μπορεί να επεκταθεί κατά 12 μήνες και το συνολικό ποσό της επιχορήγησης θα κυμανθεί από 20.000 € έως 36.000 €, κατόπιν αίτησης.

ΟΑΕΔ: Πώς, πότε και σε ποιους θα καταβληθεί η παράταση των επιδομάτων ανεργίας

 Κατόπιν δημοσίευσης της Κοινής Υπουργικής Απόφασης (ΚΥΑ) 23930/Σ.2598 «Παράταση διάρκειας τακτικής επιδότησης ανεργίας, επιδόματος μακροχρονίως ανέργων και βοηθημάτων ανεργίας» (ΦΕΚ Β 1736/ 27.4.2021), ο Οργανισμός Απασχόλησης Εργατικού Δυναμικού (ΟΑΕΔ) επισημαίνει ότι η καταβολή της δίμηνης παράτασης των επιδομάτων που έληξαν τον Μάρτιο και της μηνιαίας παράτασης των επιδομάτων που έληξαν ή λήγουν τον Απρίλιο, θα υλοποιηθεί ως εξής:

Η καταβολή της παράτασης της τακτικής επιδότησης ανεργίας, της επιδότησης μακροχρόνιας ανεργίας και του βοηθήματος ανεργίας αυτοαπασχολουμένων, θα ολοκληρωθεί αυτόματα, με κατάθεση στους τραπεζικούς λογαριασμούς των δικαιούχων, χωρίς να απαιτείται καμία ενέργεια των δικαιούχων και δεν υφίσταται κανένας λόγος προσέλευσης στα Κέντρα Προώθησης Απασχόλησης (ΚΠΑ2).

Στις 10 Μαΐου ξεκινούν οι αιτήσεις ανέργων 18-29 ετών για το νέο πρόγραμμα επιχειρηματικότητας, με έμφαση στις γυναίκες


Τη Δευτέρα, 10 Μαΐου 2021 και ώρα 13:00, ξεκινά η υποβολή ηλεκτρονικών αιτήσεων χρηματοδότησης για το νέο «Πρόγραμμα επιχορήγησης επιχειρηματικών πρωτοβουλιών απασχόλησης νέων ελεύθερων επαγγελματιών ηλικίας 18 έως 29 ετών με έμφαση στις γυναίκες». Ο στόχος της δράσης, διάρκειας 12 μηνών, είναι η προώθηση στην αυτοαπασχόληση 2.900 νέων ανέργων μέσω της δημιουργίας βιώσιμων επιχειρήσεων, με έμφαση στις γυναίκες, καθώς 60% των δικαιούχων θα είναι άνεργες γυναίκες. Η προθεσμία υποβολής αιτήσεων λήγει την Πέμπτη 10 Ιουνίου 2021 και ώρα 15:00.


Το ποσό ενίσχυσης των νέων επιχειρήσεων ανέρχεται σε 14.800 € και καταβάλλεται σε τρεις δόσεις ως εξής:

Απλήρωτοι εργαζόμενοι κοινωφελούς εργασίας λόγω covid και χωρίς self test

 Η ισότητα στην εργασία, την αμοιβή και τα εργασιακά δικαιώματα παραμένει ζητούμενο στην Ελλάδα. 

Εργαζόμενοι με πρόγραμμα κοινωφελούς εργασίας που είχαν την ατυχία να νοσήσουν ή να έρθουν σε επαφή με κρούσμα και να μπουν σε αναγκαστική καραντίνα, θα περάσουν το Πάσχα χωρίς χρήματα. 

Το πρόγραμμα θα παραταθεί γι αυτές τις μέρες της υποχρεωτικής καραντίνας αλλά η ουσία παραμένει. Θα κάνουν Πάσχα χωρίς χρήματα. Επίσης, οι εργαζόμενοι με πρόγραμμα κοινωφελούς εργασίας  δεν έχουν δικαίωμα στα δωρεάν  self test....