oaednews

Παρασκευή 22 Ιουλίου 2022

Ευκαιρία για σύνταξη με προαιρετική συνέχιση ασφάλισης: Ηλεκτρονική υποβολή αίτησης

 Ευκαιρία για συνταξιοδότηση έχουν οι μη μισθωτοί ασφαλισμένοι, που θα μπορούν εφεξής να κάνουν χρήση της προαιρετικής συνέχισης της ασφάλισης, με ηλεκτρονική υποβολή αίτησης. Η διαδικασία ενεργοποιήθηκε ήδη από τις αρμόδιες υπηρεσίες του ΕΦΚΑ και αφορά ελεύθερους επαγγελματίες, αυτοαπασχολούμενους (δικηγόρους,  μηχανικούς,  συμβολαιογράφους, γιατρούς,  δικαστικούς επιμελητές) και αγρότες.

Όπως επισημαίνεται σε εγκύκλιο του Φορέα, η προαιρετική συνέχιση της ασφάλισης, αναφέρεται στην περίοδο από την 1.1.2017 και μετά.

Πάνω από το «ψυχολογικό όριο» των 43 δισ. ευρώ το χρέος προς τον ΕΦΚΑ

 Το χρέος που έχει καταγραφεί από το Κέντρο Είσπραξης Ασφαλιστικών Οφειλών (ΚΕΑΟ), ξεπέρασε για πρώτη φορά τα 43 δισ. ευρώ!

Πρόκειται για νέο αρνητικό ρεκόρ, που αναμένεται να αποτυπωθεί με σαφήνεια στην έκθεση του β’ τριμήνου για το τρέχον έτος, η οποία αναμένεται να δημοσιευτεί τις επόμενες ημέρες. Το α’ τρίμηνο το χρέος προς το ΚΕΑΟ είχε ανέλθει στα 42,83 δισ. ευρώ. Αυτό σημαίνει ότι συνεχίστηκε η ανοδική του πορεία, καθώς αυξήθηκε κατά περίπου 200 εκατ. ευρώ. Πρέπει να επισημανθεί ότι στις 31 Δεκεμβρίου 2021, το χρέος του ΚΕΑΟ ήταν 41,02 δισ. ευρώ. Άρα, εντός έξι μηνών, προκύπτει αύξηση του χρέους κατά περίπου 2 δισ. ευρώ.