oaednews

Τετάρτη 16 Μαρτίου 2011

Αύξηση της ανεργίας στη Μ. Βρετανία, στο 8%



Στο 8% αναρριχήθηκε το ποσοστό της ανεργίας στη Μεγάλη Βρετανία, το τρίμηνο Νοεμβρίου-Δεκεμβρίου-Ιανουαρίου, με τον αριθμό των ανέργων να φτάνει σε υψηλά 17 ετών, καθώς περισσότεροι από 2,5 εκ. Βρετανοί δεν έχουν εργασία.
Το προηγούμενο τρίμηνο, Οκτωβρίου-Δεκεμβρίου, η ανεργία ήταν στο 7,9%.
Ωστόσο, η στατιστική υπηρεσία (ONS) ανακοίνωσε ότι ο αριθμός των εργαζομένων άνω των 65 ετών αυξήθηκε στο εν λόγω τρίμηνο (Νοεμ.-Ιαν.) κατά 56.000, στις 900.000, επίπεδο που είναι το υψηλότερο από το 1992 που ξεκίνησε η επίσημη καταγραφή των συγκεκριμένων στοιχείων.
Οι αποδοχές παρουσίασαν άνοδο κατά 2,3% σε σύγκριση με την αντίστοιχη περσινή περίοδο, δηλαδή αρκετά χαμηλότερα από το ποσοστό του πληθωρισμού που είναι στο 4%

Σαλόνι εργασίας διοργάνωσε γάλλος άνεργος!



Έναν ευφάνταστο, πλην δαπανηρό, τρόπο αναζήτησης εργασίας υιοθέτησε ένας άνεργος Γάλλος. Ο Αλέν Γκιτόν σκέφτηκε να συναντήσει ο ίδιος τους «υποψήφιους» εργοδότες του διοργανώνοντας «σαλόνι εργασίας» με μοναδικό συμμετέχοντα τον εαυτό του!«Αναζητάτε διευθυντή μάρκετινγκ; Ελάτε να με συναντήσετε στις 8 Φεβρουαρίου» έγραφε το μεγάλο πανό που διαφήμιζε το ιδιότυπο «Σαλόνι» σε εκθεσιακό χώρο σε προάστιο του Παρισιού.
Ο 44χρονος Γάλλος, διαζευγμένος και πατέρας τριών παιδιών, παραμένει άνεργος εδώ και επτά μήνες αναζητώντας εργασία σχετική με το μάρκετινγκ. Όπως δήλωσε στην εφημερίδα «Le Monde», έχει στείλει αμέτρητα βιογραφικά και έχει παρακολουθήσει ήδη αρκετές «ημερίδες καριέρας», όπου συμμετέχουν μεγάλες επιχειρήσεις. Στην καλύτερη περίπτωση, οι εργοδότες τον ενημέρωναν ότι «η θέση καλύφθηκε», αλλά τις περισσότερες φορές δεν υπήρξε καν αρνητική απάντηση.
«Ξεκίνησα να επεξεργάζομαι την ιδέα στις 3 Ιανουραρίου»,
λέει ο ίδιος στη Monde. Στην αρχή έφτιαξε μια ιστοσελίδα και την αντίστοιχη ηλεκτρονική διεύθυνση με το εύγλωττο όνομα http://www.me-recruter.com/ («www.προσλάβετέ-με.com»). Στη συνέχεια, δικτυώθηκε μέσω του Facebook και νοίκιασε το περίπτερο 8 του εκθεσιακού κέντρου Porte de Versailles στο Παρίσι. Λίγες μέρες πριν την κρίσιμη ημέρα, η περιφερειακή λεωφόρος της γαλλικής πρωτεύουσας που περνά έξω από το εκθεσιακό κέντρο είχε γεμίσει με αφίσες που διαφήμιζαν την «ημέρα πρόσληψης του Αλέν Γκιτόν».
Ο ίδιος παραδέχεται ότι η διοργάνωση θα του είχε στοιχίσει 70.000 ευρώ. Όμως στην πραγματικότητα, δεν ξόδεψε περισσότερα από 1000 ευρώ, χάρις στην ευγενική χορηγία«ευκατάστατων φίλων» του των οποίων αρνείται να αποκαλύψει την ταυτότητα.
«Ήθελα να δείξω ότι είμαι δημιουργικός. Και είναι σίγουρο ότι με το «θόρυβο» που δημιουργήθηκε από την ιδέα, προσέλκυσα εκατοντάδες ενδιαφερόμενους εργοδότες. Κάποιοι θα με απορρίψουν, άλλοι όμως, ίσως με επιλέξουν. Είναι ασφαλώς πιο αποτελεσματικό από το να στέλνεις βιογραφικά» τονίζει ο ίδιος.
Η αποτελεσματικότητα του αντισυμβατικού εγχειρήματος θα κριθεί τις επόμενες μέρες και αφού θα έχουν ολοκληρωθεί οι συνεντεύξεις με τις εταιρείες που εκδήλωσαν ενδιαφέρον. Προς το παρόν, αυτό που έμεινε στον Γκιτόν, είναι η ηθική ικανοποίηση που έδωσε η κίνησή του σε άλλους ανέργους. «Έλαβα πολλά μηνύματα από ανέργους που μου εκφράζουν ευχαριστίες, διότι τους ανύψωσα το ηθικό. Τίποτε άλλο για την ώρα. Ακόμα και για αυτό άξιζε τον κόπο», ομολογεί ο ίδιος.

OOΣΑ: Μειώθηκε τον Ιανουάριο, για δεύτερο μήνα, η ανεργία




Στο 8,4% υποχώρησε τον Ιανουάριο η ανεργία στις χώρες του ΟΟΣΑ, μειωμένο κατά 0,1% σε σχέση με το Δεκέμβριο.
Η ανεργία μειώνεται για δεύτερο συνεχόμενο μήνα ενώ κατά το μεγαλύτερο μέρος του 2010 κυμάνθηκε γύρω στο 8,5% με το μεγαλύτερο ποσοστό, της τάξης του 8,6%, να καταγράφεται το Νοέμβριο του 2010.

Οπως προκύπτει από τα στοιχεία που γνωστοποίησαν ορισμένες χώρες, και τον Φεβρουάριο συνεχίζεται η υποχώρηση της ανεργίας. Ειδικότερα στις ΗΠΑ φθάνει στο 8,9%, μειωμένο κατά 0,1% ενώ στον Καναδά παρέμεινε στάσιμο στο 7,8%.

Τον Ιανουάριο σημειώνεται πτώση της ανεργίας τόσο στην Ευρωζώνη όσο και στους «27», με την πορεία του μέσου όρου να αντανακλά, κυρίως τις εξελίξεις στη Γαλλία και τη Γερμανία, όπου η ανεργία μειώθηκε κατά 0,1 της ποσοστιαίας μονάδας στο 9,6% και 6,5% αντίστοιχα.

Ελαφρά πτώση σημειώθηκε και στο Βέλγιο, την Τσεχία, Ιρλανδία, Λουξεμβούργο και Μεξικό. Σε αντίθεση η Αυστρία, η Κορέα,  η Σλοβενία και η Σουηδία ήρθαν αντιμέτωπες με ελαφρά αύξηση της ανεργίας ενώ στην Ιταλία και την Ιαπωνία παρέμειναν τα ποσοστά αμετάβλητα στο 8,6% και 4,9% αντίστοιχα.

Σε απόλυτα μεγέθη τώρα, ο αριθμός των ανέργων στο σύνολο των χωρών του ΟΟΣΑ έφθανε τον Ιανουάριο στα 45,4 εκατ. άτομα, και ήταν μικρότερος κατά 1,8 εκατ. έναντι του Ιανουαρίου του 2010 αλλά μεγαλύτερος κατά 14,5 εκατ. έναντι του Ιανουαρίου του 2008.

kerdos.gr

Καλύτερα ευτυχισμένος κι άνεργος


Προτιμότερη η έλλειψη εργασίας παρά η δυστυχία μέσα σε αυτήν προειδοποιούν οι επιστήμονες

Η ψυχική υγεία ενός ανθρώπου πλήττεται περισσότερο από τη δυστυχία στο εργασιακό του περιβάλλον παρά από την ανεργία.
Μια εργασία που μας αφήνει ανικανοποίητους κάνει περισσότερο κακό στην ψυχοσωματική μας ισορροπία απ’ ότι το φάσμα της ίδιας της ανεργίας, ισχυρίζονται Αυστραλοί ερευνητές. Επιστήμονες από το πανεπιστήμιο της Καμπέρα στην Αυστραλία θεωρούν πως είναι καλύτερο για την ψυχοσύνθεση μας να είμαστε άνεργοι παρά δυστυχισμένοι στον εργασιακό μας χώρο.


«Αν είσαι χαμηλόμισθος, αν εργάζεσαι πολλές ώρες και αν έχεις έναν διοικητικά μέτριο ή ανίκανο προϊστάμενο, έχεις περισσότερες πιθανότητες να εμφανίσεις ψυχοσωματικές διαταραχές, σε σχέση με το αν ήσουν άνεργος κι αναζητούσες δουλειά», λένε οι συντάκτες της μελέτης, η οποία δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό περιοδικό «Occupational and Environmental Medicine».



Οι ερευνητές, κατόπιν μελέτης μέσω ερωτηματολογίου σε 7.000 Αυστραλούς εργαζομένους, κατέληξαν στο συμπέρασμα πως η εργασιακή ανασφάλεια, οι χαμηλοί μισθοί, οι αυξημένες απαιτήσεις και οι κακές σχέσεις με τους προϊσταμένους τους ειναι αρκετές ώστε να μας… τρελάνουν.



Δεν είναι η μοναδική έρευνα που καταλήγει σε ανάλογα συμπεράσματα. «Οι κακοί προϊστάμενοι είναι ικανοί να κάνουν οποιονδήποτε υφιστάμενο δυστυχισμένο. Αυτοί είναι η βασικότερη πηγή άγχους και στρες στον εργασιακό μας χώρο», τονίζει ο καθηγητήςΡόμπερτ Χόγκαν του πανεπιστημίου της Τάλσα, στις ΗΠΑ.

tovima.gr