oaednews

Κυριακή 5 Ιανουαρίου 2020

Δέκα βιβλία με 15 ευρώ για την στήριξη του Παλαιοβιβλιοπωλείου των αστέγων

Την αγορά 10 βιβλίων με 15 ευρώ για τις ερχόμενες δύο εβδομάδες ανακοίνωσε το Παλαιοβιβλιοπωλείο των αστέγων, στην προσπάθειά του να βρεθούν τα έσοδα ώστε να μεταφερθεί σε μόνιμο χώρο. Το Παλαιοβιβλιοπωλείο των αστέγων δημιουργήθηκε μετά από ένα τεράστιο κύμα αλληλεγγύης στον κ.Λεωνίδα Κουρσούμη, που βρέθηκε άστεγος και ξεκίνησε να μαζεύει βιβλία από κάδους και να τα πουλάει για να επιβιώσει.

Κατώτατος μισθός και τριετίες: Ανατροπές σε χιλιάδες μισθωτούς

Αλλαγές στον κατώτατο μισθό στον ιδιωτικό τομέα, καθιέρωση της ηλεκτρονικής κάρτας εργασίας, του ψηφιακού ωραρίου και του λευκού μητρώου επιχειρήσεων, μειώσεις ασφαλιστικών εισφορών, νέο τοπίο στις συμβάσεις εργασίας καθώς και νέο καθεστώς προστίμων στην αγορά εργασίας φέρνει το 2020 στα εργασιακά.
Ειδικότερα, σύμφωνα με «Τα Νέα», εντός του Φεβρουαρίου του 2020 θα ξεκινήσει η διαβούλευση για τον νέο κατώτατο µισθό. Μετά τη σύνταξη του πορίσµατος ο υπουργός Εργασίας θα εισηγηθεί στο Υπουργικό Συµβούλιο τον νέο κατώτατο µισθό και το κατώτατο ηµεροµίσθιο.

Μελέτη: Σε ποια επαγγέλματα «γερνούν» οι εργαζόμενοι – Πού απασχολούνται οι νεότεροι

Εντυπωσιακά στοιχεία για την ηλικία των εργαζομένων σε 10 κλάδους της ελληνικής οικονομίας από τη δεκαετία του ’90 μέχρι σήμερα αποκαλύπτει μελέτη του ΕΛΙΝΥΑΕ
Κατά 4,9 έτη έχει αυξηθεί η μέση ηλικία των εργαζομένων στην Ελλάδα την τελευταία 30ετία, ακολουθώντας τις τάσεις «γήρανσης» του γενικού πληθυσμού. Στις αρχές της δεκαετίας του ‘90 η μέση ηλικία των απασχολούμενων στη χώρα μας ήταν τα 39,5 έτη, ενώ το 2018 έφτασε στα 44,4 έτη. Αντίστοιχα, στις αρχές της δεκαετίας του ‘90 η μέση ηλικία του γενικού ελληνικού πληθυσμού ήταν τα 37,5 έτη για να φτάσει στο 2018 στα 43,7 έτη. Δηλαδή, σε αυτό το χρονικό διάστημα ο ελληνικός πληθυσμός «γέρασε» κατά 6,2 έτη και οι εργαζόμενοι κατά 4,9 έτη. Τα στοιχεία αυτά αποτυπώνονται σε μελέτη για την ηλικιακή δομή της απασχόλησης ανά οικονομική δραστηριότητα και επάγγελμα την οποία πραγματοποίησε το Ελληνικό Ινστιτούτο για την Υγεία και την Ασφάλεια στην Εργασία (ΕΛΙΝΥΑΕ).