oaednews

Δευτέρα 8 Φεβρουαρίου 2021

Επιτελικό μπάχαλο ή οργανωμένο σχέδιο (Η αποδιοργάνωση των ΚΠΑ)

 ΕΝΩΣΗ ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ ΟΑΕΔ

ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ                                                            08/ 02 /2021
ΕΡΜΟΓΕΝΟΥΣ 10
 ΤΚ 41447 ΛΑΡΙΣΑ                                                                       αρ. πρωτ. 5
ΤΗΛ FAX 2410-564501
Τηλ επικοινωνίας: 2431022099
εmail:eyoaedke@oaed.gr                                                      Πρoς:  
                                                 Όλα τα μέλη μας συναδέλφους, Υπηρεσίες
                                                                              
                                                                                      
                                                                            



Θέμα: ‘ Επιτελικό μπάχαλο ή οργανωμένο σχέδιο;’’

Σύμφωνα με την επικοινωνιακή στρατηγική του διοικητή του ΟΑΕΔ:
«….το νέο έτος ξεκίνησε με ισχυρή παρακαταθήκη την ψηφιακή μετάβαση…»

Εντωμεταξύ στα ΚΠΑ…………

α) τα γραφεία ασφάλισης, πανελλαδικής εμβέλειας πια, εξουθενωμένα στην κυριολεξία από τον μη διαχειρίσιμο όγκο αιτήσεων, προσπαθώντας να πειστούν ότι ο ψηφιακός μετασχηματισμός ήρθε για να βοηθήσει , αλλά οι υπάλληλοι ακόμα τον ψάχνουν.
β) Τα γραφεία απασχόλησης πελαγωμένα από συσσωρευμένη χαρτούρα, ασαφείς και πολύπλοκες διαδικασίες που δημιουργούν αγκυλώσεις και καθυστερήσεις. Με τους χειρόγραφους φακέλους ζαλισμένους από το πήγαινε έλα, σπίτι γραφείο, γραφείο σπίτι, να περιμένουν την πολυπόθητη ψηφιακή μετάβαση.
γ) η πρώτη γραμμή αποκαμωμένη από την ψηφιοποίηση που θα απελευθέρωνε υποτίθεται ανθρώπινο δυναμικό για να ενισχυθούν άλλα τμήματα, κινδυνεύει να χάσει τον έλεγχο (όλοι μας γνωρίζουμε τι θα συμβεί αν η πρώτη γραμμή χάσει τον έλεγχο)
δ) η υποδοχή, έχοντας ουσιαστικά καταργηθεί,παίζει τον ρόλο του τηλεφωνητή, του θυρωρού, ενίοτε του security
ε) τα γραφεία υποστήριξης παράλληλα με τα καθήκοντά τους προσαρμόστηκαν στις νέες συνθήκες άρον άρον και μετασχηματίστηκαν σε γραφεία υποστήριξης και διαχείρισης των e-mails που καταφθάνουν καθημερινά κατά εκατοντάδες στις νέες ΚΠΑ2covid υπηρεσίες.
στ) και οι εργασιακοί σύμβουλοι, όσοι απέμειναν ενεργοί στο ρόλο τους , απλοί διεκπεραιωτές.
Πως αυτός ο ‘’neosoaed’’έχει καταφέρει τόσο γρήγορα να μεταβεί από την αναδιοργάνωση του ΟΑΕΔ στην ολοκληρωτική αποδιοργάνωση των ΚΠΑ είναι απορίας άξιο. Αλλά πως καταφέρνει η διοίκηση με τα αλλεπάλληλα δελτία τύπου και ο διοικητής με τις καθημερινές πρωινές του συνεντεύξεις  την αποδιοργάνωση των ΚΠΑ να την προβάλουν στο κοινό  ως επιτυχία, είναι πραγματικά αξιοπερίεργο  και αντικείμενο βαθιάς μελέτης.
Θα περιμέναμε από την Διοίκηση του οργανισμού περισσότερο από οποιαδήποτε άλλη περίοδο στο παρελθόν, να υποστηρίξει και να οργανώσει τα ΚΠΑ. Οι υπάλληλοι του Οργανισμού με τις επαναλαμβανόμενες αστοχίες της Διοίκησης βιώνουν δυστυχώς την επαγγελματική εξουθένωση, τα ΚΠΑ πλέον λειτουργούν χωρίς να μπορούν να ελέγξουν τον όγκο της καθημερινότητας.
Τα ΚΠΑ  αποτελούν από την ίδρυση τους οργανωτική καινοτομία στην παροχή υπηρεσιών στον άνεργο, την επιχείρηση, την κοινωνία. Τα ΚΠΑ δημιουργήθηκαν για να είναι είναι τοπικές αποκεντρωμένες μονάδες μέσα από τις οποίες παρέχονται  άμεσες πολιτικές και αποφεύγεται η κεντρική επιτελική γραφειοκρατία. Με ευθύνη αυτής της διοίκησης αποτελεί ανέκδοτο πλέον η συζήτηση ότι τα ΚΠΑ είναι τοπικές επιχειρησιακές μονάδες που μπορούν να παρεμβαίνουν αποτελεσματικά σε τοπικό επίπεδο, ενώ και με την αύξηση της κεντρικής επιτελικής διαχείρισης έχει διογκωθεί  η γραφειοκρατία.
Ο ρόλος των ΚΠΑ εξαιτίας των επιλογών της διοίκησης έχει αποδυναμωθεί. Αποδιοργανώνοντας τα ΚΠΑ δίνεις ένα μεγάλο χτύπημα στις δημόσιες πολιτικές απασχόλησης στην χώρα μας.

Το γνωρίζουμε πολύ καλά, στόχος εξαρχής είναι τα ΚΠΑ, στόχος είναι ο ΟΑΕΔ

Εμείς οι εργαζόμενοι στον ΟΑΕΔ ανεξαρτήτου κομματικής ή συνδικαλιστικής ταυτότητας θα πρέπει να σταθούμε απέναντι σε όσους απεργάζονται επικίνδυνα σχέδια που θέλουν τον ΟΑΕΔ μικρό  αποδυναμωμένο με μικρές δυνατότητες παρέμβασης στην κοινωνία.


 

 Το Διοικητικό Συμβούλιο


Ο Πρόεδρος                                                                Η Γενική Γραμματέας

Μπαζιάνας Γεώργιος                                                      Μακρή Κλεονίκη

Ημερήσια ανάπαυση εργαζομένου: Πότε μπορεί να απασχοληθεί ξανά μετά τη λήξη της βάρδιάς του

 Η ελάχιστη ημερήσια ανάπαυση ισχύει και για τις περιπτώσεις των βαρδιών, όπως αυτές προβλέπονται ως σύστημα εργασίας στο Π.Δ. 88/99

Ως ελάχιστη περίοδος ημερήσιας ανάπαυσης ορίζεται, για κάθε περίοδο είκοσι τεσσάρων (24) ωρών, η οποία έχει ως έναρξη την 00.01’ και λήξη την 24.00’ ώρα, η ελάχιστη ημερήσια ανάπαυση έντεκα (11) συνεχών ωρών (Αρθρο 3 του Π.Δ. 88/1999 όπως αντικαταστάθηκε με την περίπτωση 2 της υποπαραγράφου ΙΑ.14 του άρθρου πρώτου του ν. 4093/2012).

Αναγνώριση προϋπηρεσίας ιδιωτικού τομέα: ΟΛΑ όσα πρέπει να γνωρίζουν Δημόσιοι - Δημοτικοί Υπάλληλοι

 Το ζήτημα της αναγνώρισης από δημόσιο υπάλληλο προϋπηρεσίας που έχει πραγματοποιηθεί εκτός δημόσιου τομέα είναι ένα σύνθετο ζήτημα που απασχολεί επί πολλά χρόνια υπαλλήλους του Δημοσίου που έχουν εργαστεί -πριν την πρόσληψή τους- είτε στον ιδιωτικό τομέα είτε ως ελεύθεροι επαγγελματίες.

Για διώξεις εργαζομένων καταγγέλλει τον Δήμαρχο Θεσσαλονίκης η Π.Ο.Ε.-Ο.Τ.Α.

 Η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης (Π.Ο.Ε.-Ο.Τ.Α.) καλεί τον Δήμαρχο Θεσσαλονίκης, Κωνσταντίνο Ζέρβα, να σταματήσει τώρα τις διώξεις υπαλλήλων. «Θα ήταν φρόνιμο από την πλευρά του, να προσπαθήσει τα επιλύσει τα προβλήματα των εργαζομένων, για το καλό του Δήμου και την εξυπηρέτηση των πολιτών, και να αφήσει στην άκρη τα πολιτικά παιχνίδια και την εξυπηρέτηση ιδιοτελών συμφερόντων που σαφώς υποκρύπτει το πογκρόμ διώξεων σε βάρος υπαλλήλων οι οποίοι έχουν στηρίξει και στηρίζουν τον Δήμο σε κρίσιμες καταστάσεις, όπως η σημερινή που βιώνουμε λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού (COVID-19)».

Συντάξεις Μαρτίου: Πότε μπαίνουν τα λεφτά για κύριες και επικουρικές, οι ημερομηνίες

 Την πληρωμή κύριων και επικουρικών συντάξεων μηνός Μαρτίου 2021 ανακοίνωσε ο e-ΕΦΚΑ. Η καταβολή των συντάξεων όπως σας αποκάλυψε το Dikaiologitika News ξεκινάει την Τρίτη 23 Φεβρουαρίου και ολοκληρώνεται την Παρασκευή 26 Φεβρουαρίου.

Έως πέντε χρόνια νωρίτερα στη σύνταξη όσοι έχουν διδακτορικό

Έως και πέντε χρόνια νωρίτες στη σύνταξη θα μπορούν να βγούν οι επιστήμονες που έχουν ολοκληρώσει το διδακτορικό τους. Σχετικές οδηγίες για την αναγνώριση αυτών των εξαγοράσιμων 5 ετών δίνει εγκύκλιος του e-ΕΦΚΑ.

84 νέες μόνιμες προσλήψεις

 Πότε ξεκινούν οι αιτήσεις στο ΑΣΕΠ για συνολικά 84 μόνιμες προσλήψεις με τις δυο νέες προκηρύξεις - Δείτε αναλυτικά τα δικαιολογητικά και τις λεπτομέρειες.

68 άτομα Τακτικού Προσωπικού στο Γενικό Επιτελείο Ναυτικού

Ρύθμιση οφειλών: Παράταση για αιτήσεις μέχρι 30 Ιουνίου για τους δανειολήπτες του ΟΕΚ

 Μέχρι τις 30 Ιουνίου 2021 μπορούν οι δανειολήπτες του τέως Οργανισμού Εργατικής Κατοικίας (ΟΕΚ) να καταθέσουν ηλεκτρονική αίτηση ώστε, στο πλαίσιο αντιμετώπισης των οικονομικών συνεπειών της πανδημίας, να ωφεληθούν από τις ευνοϊκές ρυθμίσεις αποπληρωμής των οφειλών τους, βάσει της υπουργικής απόφασης 52246/3173/26.01.2018.

Σύμφωνα με νέα απόφαση του υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων παρατείνεται η ημερομηνία υποβολής αιτήσεων μέχρι τις 30 Ιουνίου 2021. Σκοπός της απόφασης είναι να συμπεριληφθούν όσο το δυνατόν περισσότεροι δανειολήπτες στις ευνοϊκές ρυθμίσεις.

«Βροχή» καταγγελιών: Εξαναγκάζουν εργαζομένους να πηγαίνουν στην εργασία τους ενώ είναι σε αναστολή ή τηλεργασία

 Παρά το γεγονός ότι κάποιοι εργαζόμενοι είναι σε αναστολή ή σε τηλεργασία οι εργοδότες τους δίνουν χειρόγραφες βεβαιώσεις με αποτέλεσμα να τους αναγκάζουν να πηγαίνουν στην εργασία τους. Χιλιάδες οι καταγγελίες των εργαζομένων. Στους 22.000 οι έλεγχοι του ΣΕΠΕ το 2020 για αναστολές και τηλεργασία.

Οι εισοδηματικές ανισότητες την εποχή του COVID 19

 Ο μεγάλος αριθμός θανάτων από το COVID-19 συνοδεύτηκε από την χορήγηση δισεκατομμυρίων  καθώς οι κυβερνήσεις λαμβάνουν τα απαραίτητα μέτρα για τον περιορισμό των συνεπειών της εξάπλωσης του ιού. Περισσότερες θέσεις εργασίας χάθηκαν στις ΗΠΑ τον Μάρτιο του τρέχοντος έτους από ό, τι σε ολόκληρη τη Μεγάλη Ύφεση του 2008-09, με τους εργαζομένους με χαμηλότερη  εκπαίδευση να είναι περισσότερο ευάλωτοι . Σε παγκόσμιο επίπεδο, η απώλεια θέσεων εργασίας εκτιμάται σε πάνω από 200 εκατομμύρια, με το 40% του παγκόσμιου εργατικού δυναμικού να απασχολείται σε τομείς που αντιμετωπίζουν υψηλό κίνδυνο εκτοπισμού και με περιορισμένη πρόσβαση σε υπηρεσίες υγείας και κοινωνική προστασία. Αυτοί οι εργαζόμενοι θα αντιμετωπίσουν προκλήσεις για να ανακτήσουν τα προς το ζην ακόμα και μετά την ανάκαμψη των οικονομιών.

Γιατί οι δικηγόροι πάνε στα δικαστήρια τον ΕΦΚΑ

 

Οι δικηγόροι στρέφονται κατά του ΕΦΚΑ δικαστικά αφού στο αίτημα λογοδοσίας για τα χρήματά τους δεν έχουν πάρει ακόμα απάντηση

Ούτε φωνή , ούτε ακρόαση από τον ΕΦΚΑ δεν έλαβαν οι δικηγόροι , στο αίτημα για λογοδοσίας που κατέθεσε για μη καταβολή ποσών που εισέπραξε.