oaednews

Δευτέρα 22 Μαρτίου 2010

"Υπάρχει κίνδυνος οι Βρυξέλλες να μας ζητήσουν πίσω 300 εκτ. ευρώ"


Το ενδεχόμενο να αναγκαστούμε να επιστρέψουμε το φερόμενο ως αδιάθετο ποσό των 300 εκατ. ευρώ στην Ε.Ε, άφησε ανοιχτό, μιλώντας στη ΝΕΤ 105,8 ο διοικητής του ΟΑΕΔ, Ηλίας Κικίλιας.
Με βάση την κοινοτική νομοθεσία, όπως εξήγησε ο κ. Κικίλιας, το υπουργείο Εργασίας έχει διαθέσιμα τρία δισ. ευρώ μέχρι σήμερα για δράσεις του ΟΑΕΔ , ενώ στην Ε.Ε. έχουν καταγραφεί δαπάνες τριών εκατομμυρίων ευρώ και θα πρέπει -εφόσον δηλωθεί αδυναμία αξιοποίησης- να επιστραφεί το 10% των χρημάτων.
"Ενδέχεται να χάσουμε 300 εκατ. ευρώ, επειδή τα προηγούμενα τρία χρόνια δεν τα έχουμε χρησιμοποιήσει", τόνισε ο κ. Κικίλιας και πρόσθεσε ότι "θα πρέπει να γίνουν αναλυτικά σχέδια δράσης και αυτά που δεν έγιναν τα τρία τελευταία χρόνια, πρέπει να γίνει σε 20 ημέρες".
Ταυτόχρονα ο διοικητής του ΟΑΕΔ σημείωσε ότι "ο Οργανισμός είναι στη χειρότερη κατάσταση, καθώς έγιναν δαπάνες για προγράμματα, χωρίς να έχουν εξασφαλιστεί οι απαραίτητοι πόροι" και αναφέρθηκε συγκεκριμένα στα προγράμματα stage, που μόνο για τον Δεκέμβριο κόστισαν 15 εκατ. ευρώ.
Σχετικά με την ανεργία και τις δυσοίωνες εκτιμήσεις του Ανδρέα Λοβέρδου για την έκρηξη της ανεργίας στο 1.000.000, ο Ηλ. Κικίλιας τόνισε ότι "δεν υπήρξε πρόνοια και σχεδιασμός για την αυξημένη ανεργία". "Τα επιδόματα ανεργίας πηγαίνουν κανονικά σε 260.000 ανέργους και ανέρχονται σε 150 εκατ. ευρώ το μήνα. Με μεγάλο αγώνα δίνονται αυτά τα χρήματα", κατέληξε ο κ. Κικίλιας.

Εφιάλτης η ανεργία...

ΑΠΟΣΠΑΣΜΑ ΑΠΟ ΤΗ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΟΥ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟΥ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΥ Γ. ΠΕΤΑΛΩΤΗ ΣΤΟ ΡΑΔΙΟΦΩΝΙΚΟ ΣΤΑΘΜΟ “ΚΑΝΑΛΙ 1"
Κ. ΠΕΤΟΥΣΗ: Και σύμφωνα με τον υπουργό Εργασίας, τον κ. Λοβέρδο, απειλούμαστε με εκτίναξη του ποσοστού ανεργίας.

Γ. ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Η ανεργία όντως είναι ένας από τους εφιάλτες που πλήττει τις σύγχρονες ευρωπαϊκές οικονομίες, τις παγκόσμιες θα έλεγα, και πόσο μάλλον, όταν οι οικονομίες αυτές δεν πάνε καλά, όπως η ελληνική. Εμείς, ως προς την ανεργία έχουμε μία σημαντική παράμετρο, μία σημαντική αρχή. Δεν την αποκρύπτουμε. Έχουμε γνώση, ότι αυτή η τακτική του παρελθόντος να αποκρύπτουμε την ανεργία, κάτι που έκανε κατά κόρον η Ν.Δ. όταν κλείνανε εργοστάσια σ’ ολόκληρες περιοχές και εμφάνιζε πως μειώνεται η ανεργία, ήταν καταστροφική. Εμείς τα προβλήματα τα εντοπίζουμε, τα αποτυπώνουμε και προσπαθούμε να βρούμε λύσεις. Όντως, η ανεργία εκτινάσσεται. Αυτό δε χρειάζεται εξάλλου να το πει κάποιος με οικονομικά και δημοσιονομικά στοιχεία. Το βλέπουν όλες οι ελληνικές οικογένειες, οι οποίες αντιμετωπίζουν το φάσμα της ανεργίας. Συνεπώς, χρειάζεται μία ορθολογιστική διαχείριση του κράτους, των δημοσίων εσόδων, χρειάζεται ανάπτυξη που είναι πάρα πολύ σημαντικό και σ’ αυτή την κατεύθυνση κινείται η ελληνική κυβέρνηση σήμερα. Να φέρει ανάπτυξη στον τόπο, να εισρεύσει χρήμα στην αγορά κι αυτό έχει να κάνει με την απλούστευση των διαδικασιών του ΕΣΠΑ, έτσι όπως το υπουργείο Οικονομίας τη δρομολογεί. Με την αποκέντρωση του ΕΣΠΑ που είναι ένα μεγάλο αναπτυξιακό εργαλείο, με την πάταξη της γραφειοκρατίας, την ίδρυση επιχειρήσεων με ελάχιστες υπηρεσίες και χωρίς γραφειοκρατία και χωρίς διαφθορά, έτσι ώστε οι επιχειρηματίες να ενθαρρύνονται και όχι να αποθαρρύνονται. Με την επιδότηση σε 65.000 περιπτώσεις επιχειρηματιών, προκειμένου να δημιουργήσουν θέσεις εργασίας και να μην υπάρχει το κώλυμα του κόστους εργασίας. Όλα αυτά είναι ενδεικτικά μόνο για το πως μπορεί να ζεσταθεί η ελληνική αγορά, πως μπορεί να υπάρξει και πρέπει να υπάρξει ανάπτυξη. Γιατί κι εμείς γνωρίζουμε, ότι χωρίς ανάπτυξη θα υπάρχει ύφεση και η ανάπτυξη είναι μία από τις μεγάλες μας στοχεύσεις.