oaednews

Τετάρτη 30 Ιουλίου 2014

Πως θα θεμελιώσουν σύνταξη 250.000 εργαζόμενοι στο Δημόσιο

Μεγάλη ευκαιρία να θεμελιώσουν το συνταξιοδοτικό τους δικαίωμα, μόνο με τα απαιτούμενα έτη ασφάλισης έχουν 250.000 εργαζόμενοι στον δημόσιο, ευρύτερο δημόσιο και ιδιωτικό τομέα.

Η Κοινωνική Οικονομία Αντίδοτο στην κρίση

Δημιουργήστε το αφεντικό σας Επιτελώντας κοινωνικό έργο
Με «πρώτη ύλη» την κοινωνική συνείδηση, το συνεργατισμό, την αλληλέγγυα προσφορά στο κοινωνικό σύνολο μπορεί να δημιουργηθεί ένας μηχανισμός συλλογικού οφέλους, πού θα αποφέρει και κέρδη, αποκλειστικά και μόνον από δράσεις που εξυπηρετούν το κοινωνικό συμφέρον. Οι αστικοί συνεταιρισμοί κοινωνικού σκοπού, οι Κοινωνικές Συνεταιριστικές Επιχειρήσεις (Κοιν.Σ.Επ., Ν. 4019/2011), κουβαλούν εξ ορισμού αυτήν τη φιλοσοφία: συνταιριάζουν την εξυπηρέτηση κοινωνικών συμφερόντων με τον κερδοσκοπικό χαρακτήρα. Η ίδρυση μιας Κοιν.Σ.Επ. είναι πολύ εύκολη, ωστόσο σύμφωνα με μέλη αστικών συνεταιρισμών, υπάρχουν αγκυλώσεις όσον αφορά το νομοθετικό πλαίσιο, ενώ και η ελληνική κοινωνία δεν είναι ακόμη ώριμη να αντιληφθεί τη φιλοσοφία τους και να συμμετάσχει ενεργά.
«Στόχος δεν είναι ο πλουτισμός»

Oι μισθοί τεινουν να γίνουν χαμηλότεροι ακόμη και από τις μέσες απολαβές των συνταξιούχων

Την κατηφόρα έχει πάρει ο μέσος μισθός στην Ελλάδα. Πλέον έχει υποχωρήσει στα 817 ευρώ, αν υπολογιστούν οι φόροι εισοδήματος και οι ασφαλιστικές εισφορές, ενώ τέσσερις στους 10 στο ιδιωτικό τομέα αμείβονται με λιγότερα από 750 ευρώ μεικτά, δηλαδή περίπου 630 ευρώ «καθαρά».
Μετά από τις μέσες αποδοχές των εργαζομένων στον ιδιωτικό τομέα, οι μισθοί τείνουν να γίνουν χαμηλότεροι ακόμη και από τις μέσες απολαβές των συνταξιούχων, κάτι που βέβαια έχει επιπτώσεις και στο ΙΚΑ.

Παρκάρισμα στην… ανεργία

Η ιδιωτική εταιρεία που διαχειρίζεται τα πάρκινγκ του αεροδρομίου «Ελευθέριος Βενιζέλος» προειδοποίησε με απόλυση εργαζομένους, επειδή δεν ξέρει αν θα ανανεωθεί η σύμβασή της.
Η εργαλειοθήκη του Μνημονίου δεν σταματά να εμπνέει τους εργοδότες, που αξιοποιούν κάθε δυνατότητά του στο έπακρο. Τελευταία μόδα είναι οι «προειδοποιητικές απολύσεις», όπως αυτές που συμβαίνουν στον χώρο των εργαζομένων στα πάρκινγκ του αεροδρομίου «Ελευθέριος Βενιζέλος».

Την προηγούμενη Τρίτη η εργοδοσία της ιδιωτικής εταιρείας Central Parking System (που έχει αναλάβει το έργο εδώ και χρόνια), χωρίς καμία προηγούμενη ενημέρωση, κάλεσε κάποιους εργαζομένους προκειμένου να τους κοινοποιήσει την προειδοποιητική απόλυσή τους σε βάθος χρόνου τεσσάρων μηνών.