oaednews

Σάββατο 26 Φεβρουαρίου 2011

Οι παθογένειες της ελληνικής οικονομίας: Ανεργία



Τα σοβαρά διαρθρωτικά προβλήματα και τις χρόνιες παθογένειες της ελληνικής οικονομίας, που έχουν οδηγήσει σε αλματώδη αύξηση της ανεργίας στη χώρα μας, «ανίχνευσαν» την Πέμπτη οι Άρης Πορτοσάλτε και Μπάμπης Παπαδημητρίου συζητώντας με την Αντιγόνη Λυμπεράκη, καθηγήτρια Οικονομικών στο Πάντειο Πανεπιστήμιο και τον Σάββα Ρομπόλη, καθηγητή Κοινωνικής Πολιτικής του Παντείου και Διευθυντής του Ινστιτούτου Εργασίας ΓΣΕΕ – ΑΔΕΔΥ.

Μεταξύ άλλων, η κ. Λυμπεράκη σημείωσε ότι πλέον οι άνθρωποι βρίσκονται σε μία συνεχή προσπάθεια ανταπόκρισης σε μία κοινωνία που αλλάζει, την ίδια στιγμή που ένας αναποτελεσματικός δημόσιος τομέας αυξάνεται.

Από την πλευρά του, ο κ. Ρομπόλης τόνισε ότι η ελληνική οικονομία έχει σοβαρά δομικά προβλήματα και η κρίση θα οξύνει το πρόβλημα. «Η παραγωγική βάση της ελληνικής οικονομίας είναι επιεικώς θνήσκουσα» δήλωσε χαρακτηριστικά. Παράλληλα, ανέφερε πως το γεγονός ότι ο οικονομικά μη ενεργός πληθυσμός είναι περισσότερος από τους εργαζόμενους, θα προκαλέσει μεγάλο πρόβλημα στην ελληνική οικονομία.

Ειδικότερα, η Aντιγόνη Λυμπεράκη τόνισε ότι«ο λόγος που στην Ελλάδα έχουμε πολύ μακροχρόνια ανεργία, και ο λόγος που ένας στους τέσσερις ανέργους είναι νέος άνεργος, δηλαδή δεν είχε καμία επαφή με την αγορά εργασίας, είναι ότι η δομή της αγοράς εργασίας είναι τέτοια που προστατεύει εξαιρετικά κάποιους που πρόλαβαν και μπήκανε και αφήνει εντελώς εκτεθειμένους όλους τους υπόλοιπους».

«Εμείς εδώ συζητάμε για τις αναποδιές που έρχονται στην ζωή και στις αμοιβές των μονίμων του δημοσίου και εννέα στις δέκα συζητήσεις για την κρίση αφορούν το τι συμβαίνει στους δημοσίους υπαλλήλους, ενώ η ανεργία δηλαδή η παντελής απώλεια εισοδήματος έρχεται στον ιδιωτικό τομέα» πρόσθεσε.

Σύμφωνα με την κ. Λυμπεράκη, «οι προσλήψεις για την ανεργία δεν είναι λύση, οι προσλήψεις στο δημόσιο αντιθέτως είναι πρόβλημα ακόμα μεγαλύτερο. Γιατί παίρνεις από προνομιούχα στρώματα ανθρώπους και τους βάζεις, δηλαδή αυτούς που κάτι θα κάνανε έτσι κι αλλιώς, κόβεις τις ευκαιρίες και τις προοπτικές των λιγότερο προνομιούχων και επιβαρύνεις όλη την οικονομία με ένα κόστος το οποίο δεν χρειάζεται ειδικά σε αυτές τις εποχές».

Για την απασχόληση στον δημόσιο τομέα τόνισε χαρακτηριστικά ότι «στόμωσε το παιχνίδι, γιατί όταν πέφτει σαν την ακρίδα το πολιτικό σύστημα και δημιουργεί τεράστιο αριθμό θέσεων για τους δικούς του ανθρώπους, εν πολλοίς για τις γυναίκες του και για τις κόρες του, αν δούμε και τη σύνθεση του δημοσίου, από ένα σημείο και μετά ακόμα και αυτό στομώνει. Φυσικά δεν υπάρχει άλλο».

Η κ. Λυμπεράκη τόνισε πως «πρέπει να αρχίσουμε να σκεφτόμαστε ότι το πρωταρχικό θέμα στην απασχόληση και στην καταπολέμηση της ανεργίας είναι σίγουρα η ανταγωνιστικότητα της οικονομίας. Ανταγωνιστικότητα της οικονομίας μπορεί να σημαίνει μεγάλες επενδύσεις με τεράστια εργοστάσια και μεγάλους χώρους δουλειάς, μπορεί να σημαίνει όμως και έξυπνες και επενδύσεις σε λύσεις οι οποίες προσθέτουν αξία.»


Η δομή της αγοράς εργασίας είναι τέτοια που προστατεύει εξαιρετικά κάποιους που πρόλαβαν και μπήκανε και αφήνει εντελώς εκτεθειμένους όλους τους υπόλοιπους
Όπως πρόσθεσε, «δεν υπάρχει άλλη λύση πέρα από το να προσανατολιστούμε στην κατεύθυνση του να χαλαρώσουμε την προστασία κάποιων και να δημιουργήσουμε καλύτερες συνθήκες για όλους τους υπόλοιπους. Δηλαδή σαν κοινωνία συντεταγμένα να προχωρήσουμε με ενιαίους κανόνες όχι με δύο και τρεις ταχύτητες γιατί είναι και άδικο και αντιπαραγωγικό». 

Από την πλευρά του, ο Σάββας Ρομπόλης δήλωσε ότι «ακόμα και στην περίοδο της ανάκαμψης από το 2008 τα ποσοστά της μακροχρόνιας ανεργίας ήταν τα υψηλότερα στην Ελλάδα -ακόμα και από την Πορτογαλία- στις Μεσογειακές χώρες, και αυτό δείχνει την αδυναμία της αγοράς εργασίας να απορροφάει εκτός από τους νέους και τους ίδιους τους ανέργους. Είχαμε φτάσει το 2008 στο 57,8% των ανέργων να είναι άνεργοι μετά από ένα χρόνο. και αυτό που έχει πολύ μεγάλη σημασία είναι ότι δεν παίρνουνε και όλοι οι άνεργοι το επίδομα.» 

«Έχουμε μια αγορά εργασίας η οποία δεν έχει δυναμική απορρόφησης ούτε για τους νέους ούτε για τους παλιούς, τους κρατάει πολύ εκτός, και τους κρατάει και χωρίς κάποιο επίδομα όπως έχουμε στις άλλες χώρες της Ευρώπης» πρόσθεσε.
 

Ο κ. Ρομπόλης επικαλέστηκε «έρευνα του ΟΟΣΑ σύμφωνα με την οποία στη μόνη χώρα που μειώνεται η ανεργία είναι η Γερμανία, εξηγώντας ότι εκεί εφαρμόζονται πολιτικές απορρόφησης των νέων και διατίθενται πόροι από τον ΟΑΕΔ της Γερμανίας.
 

«Από κάθε εργαζόμενο άνεργο το ΙΚΑ χάνει 5.000 ευρώ χρόνο, εάν αυτή τη στιγμή έχουμε 700.000 ανέργους, το ΙΚΑ αυτή τη στιγμή χάνει 3,5 δισ. ευρώ το χρόνο. Επομένως λείπει το ‘μαξιλαράκι’ το οποίο θα μπορούσε να διευκολύνει αυτή τη κατάσταση σε μια περίοδο 2 ή 3 ετών όσο μπορεί να κρατήσει μια κρίση σε μια χώρα» σημείωσε.
 

«Αυτό που μας ενδιαφέρει σε αυτή την περίοδο είναι να ανοίξουμε την επενδυτική δραστηριότητα για να δημιουργηθούν θέσεις εργασίας» πρόσθεσε.
 

Για τις προσλήψεις στον δημόσιο τομέα ο κ. Ρομπόλης είπε ότι «από εδώ και μετά σε ό,τι αφορά την πρόσληψη στο δημόσιο νομίζω ότι πρέπει να εφαρμοστεί αυτό που γίνεται και στην Γαλλία, μια πέμπτη δέσμη, οργανωμένες θέσεις με εξειδικεύσεις, να δίνουν εξετάσεις. Εμβάθυνση της αξιοκρατίας, αυτός που έρχεται πρώτος πηγαίνει εκεί που θέλει και έτσι έχουμε και μια διαφάνεια και
μια απόλυτη αξιοκρατία σε αυτή τη διαδικασία που λέγεται σταθερή απασχόληση στον δημόσιο τομέα ή στον ευρύτερο δημόσιο τομέα. Δεν νομίζω ότι υπάρχουνε άλλα περιθώρια να συνεχίσουμε αυτό το μοντέλο». 

Σύμφωνα με τον κ. Ρομπόλη δεν μπορεί μια χώρα να έχει 11 εκατομμύρια τουρίστες και η καμπύλη ζήτησης των τουριστών να μην έχει καμία σχέση με την καμπύλη προσφοράς εγχωρίων προϊόντων.
 

Παράλληλα, αποκάλεσε το Σύμφωνο Ανταγωνιστικότητας «ένα σύμφωνο μιας νέας κρίσης στην Ευρώπη».
 

Υπενθυμίζεται ότι η ανεργία το Νοέμβριο ανήλθε στο 13,9% από 13,5% τον Οκτώβριο, σύμφωνα με την Ελληνική Στατιστική Αρχή. Οι άνεργοι αυξήθηκαν κατά 160.624 άτομα σε σχέση με τον Νοέμβριο του 2009 (αύξηση 30,2%) και κατά 8.530 άτομα σε σχέση με τον Οκτώβριο του 2010 (αύξηση 1,2%), για να διαμορφωθούν σε 692.577 άτομα.



Skay.gr

Περίπου 50.000 άνεργα στελέχη επιχειρήσεων αναζητούν εργασία στο εξωτερικό


 

   Περίπου 50.000 είναι τα άνεργα στελέχη επιχειρήσεων που αναζητούν εργασία στο εξωτερικό σύμφωνα με τα όσα ανέφερε ο κ. Μάριος Κυριακού πρόεδρος της ΚPMG Ελλάδος, που πρόσθεσε, ότι ο αριθμός αυτός βασίζεται σε εκτιμήσεις των εταιρειών που παρέχουν υπηρεσίες επιλογής προσωπικού στελεχών επιχειρήσεων με βάση τα στοιχεία που έχουν στη διάθεσή τους. 

    Ο κ. Κυριακού κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε σήμερα με την ευκαιρία της συμπλήρωσης των 40 χρόνων της λειτουργίας της KPMG στην Ελλάδα ανακοίνωσε μία σημαντική πρωτοβουλία εταιρικής κοινωνικής ευθύνης που αποσκοπεί, στο να στηρίξει τα άνεργα στελέχη να επανενταχθούν στην αγορά εργασίας.
 

    Πρόκειται για ένα εκπαιδευτικό πρόγραμμα ενίσχυσης δεξιοτήτων στην αναζήτηση εργασίας με τον τίτλο "Εκτός εργασίας εντός ευκαιρίας" στο οποίο οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να διδαχθούν χρήσιμες πρακτικές στην αναζήτηση της κατάλληλης θέσης εργασίας, στην αποτελεσματική διαχείριση συνεντεύξεων, στην ενίσχυση των ικανοτήτων δικτύωσής τους στην αγορά. Ακόμη να ενημερωθούν για τις τάσεις που επικρατούν στην ελληνική αγορά εργασίας αλλά και σε αγορές του εξωτερικού αλλά και σε θέματα καριέρας στο ιδιαίτερα ανταγωνιστικό πλαίσιο της υφιστάμενης αγοράς.
 

    Τα προγράμματα που είναι συνολικά 12 θα πραγματοποιηθούν στο διάστημα Φεβρουαρίου Ιουλίου 2011 στα γραφεία της KPMG στην Αγία Παρασκευή (Σ. Τόμπρα 3) και η συμμετοχή σε αυτά θα είναι δωρεάν. Όπως ανέφεραν τα στελέχη της ΚPMG κύριοι Βαγγέλης Αποστολάκης και Βερόνη Παπατζήμου, το 75% στελεχών επιχειρήσεων που παρακολούθησαν κατά το παρελθόν τα προγράμματα της ΚPMG, επανεντάχθηκαν στην αγορά εργασίας και πριν την κρίση το ποσοστό αυτό έφθανε το 80-95%.
 

    Η KPMG αποτελεί το παγκόσμιο δίκτυο ανεξάρτητων εταιρειών παροχής επαγγελματικών υπηρεσιών που είναι συνδεδεμένες με την KPMG International ενός Ελβετικού Συνεταιρισμού. Στη χώρα μας παρέχει ολοκληρωμένες ελεγκτικές συμβουλευτικές λογιστικές και φορολογικές υπηρεσίες σε ελληνικές και διεθνείς εταιρείες που δραστηριοποιούνται στην Ελλάδα και στο εξωτερικό.
 

    Στη συνέντευξη Τύπου ήταν παρών ο Γενικός Γραμματέας του Υπουργείου Ανάπτυξης κ. Μανώλης Πατεράκης, ο οποίος εξέφρασε την αισιοδοξία του για σύντομη ανάκαμψη της οικονομίας, ενώ χαιρετισμό απέστειλαν ο Αναπληρωτής Υπουργός Εργασίας κ. Γιώργος Κουτρουμάνης και η Γενική Γραμματέας Κοινωνικών Ασφαλίσεων κ. Αθηνά Δρέττα.
 

   
 

    Κ. Θεοδωρακάκος
 

   
 

Η Ένωση Υπαλλήλων ΟΑΕΔ Κεντρικής Ελλάδας για τους απεργούς πείνας



Οι αλλοδαποί εργάτες αποτελούν το πιο εκμεταλλευόμενο τμήμα της εργατικής τάξης και έχουν κοινά συμφέροντα με τους ¨Ελληνες συναδέλφους τους
 

300 μετανάστες  πραγματοποιούν, εδώ και είκοσι περίπου ημέρες, απεργία πείνας σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη. Θεωρούμε πως είναι δίκαιο το αίτημα της νομιμοποίησης για μετανάστες που βρίσκονται για πολλά χρόνια στη χώρα μας, εργάζονται και ασφαλίζονται και αδυνατούν να προσκομίσουν τον υπερβολικό αριθμό των 150 ενσήμων το χρόνο τα οποία απαιτούνται για την ανανέωση της άδειας παραμονής και εργασίας. Πιστεύουμε πως οι αλλοδαποί εργάτες αποτελούν το πιο εκμεταλλευόμενο τμήμα της εργατικής τάξης και έχουν κοινά συμφέροντα με τους ¨Ελληνες συναδέλφους τους. Το συνδικαλιστικό κίνημα πρέπει να αναβαθμίσει το ενδιαφέρον του για την ένταξη των μεταναστών στα συνδικάτα. Η ελληνική κοινωνία βρίσκεται μπροστά σε ένα δύσκολο  πρόβλημα που δημιουργείται από την εισροή εκατοντάδων χιλιάδων οικονομικών μεταναστών. Όμως,  η νομιμοποίηση όσων βρίσκονται και εργάζονται πολλά χρόνια στη χώρα μας και  η καταπολέμηση της ανασφάλιστης εργασίας αποτελούν βήματα στη σωστή κατεύθυνση αντιμετώπισης του όλου ζητήματος μια και μπορούν να συμβάλουν στην μείωση  της εισφοροδιαφυγής, στον περιορισμό φαινομένων  υπερεκμετάλλευσης, στην κατάκτηση των δικαιωμάτων των εργαζομένων ανεξαρτήτως της εθνικότητας τους.

Για τους παραπάνω κοινωνικούς λόγους, αλλά και εξαιτίας της ανθρωπιστικής διάστασης του θέματος, εκφράζουμε την αλληλεγγύη μας στον αγώνα των απεργών πείνας.