oaednews

Τρίτη 14 Μαΐου 2013

Υπεγράφη η νέα Συλλογική Σύμβαση Εργασίας

Στην υπογραφή νέας Εθνικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας με ισχύ 6 μηνών, κατέληξαν αργά το μεσημέρι οι κοινωνικοί εταίροι πλην του ΣΕΒ ο οποίος αντιπρότεινε «πρωτόκολλο συμφωνίας επί βασικών θεμάτων και αρχών».

«Αδειασε» την ΟΛΜΕ η ΑΔΕΔΥ


Χθες συνεδρίασε η ΑΔΕΔΥ, καθώς η ΟΛΜΕ είχε ζητήσει να κηρύξουν 24ωρη απεργία την Παρασκευή, ώστε να καλύψουν τους καθηγητές συνδικαλιστικά. Ωστόσο, η ΑΔΕΔΥ δεν αποδέχτηκε την πρόταση της ΟΛΜΕ για την κήρυξη απεργίας την Παρασκευή, πρώτη ημέρα των Πανελλαδικών.

Οι εκπαιδευτικοί ζήτησαν από την κυβέρνηση να πάρει πίσω την απόφαση για την επιστράτευση και να μην αυξηθεί το ωράριό τους

Δικαίωμα στην απεργία ή στην εργασία;

Πως φτάσαμε από τις εργατικές κινητοποιήσεις και τα λαοφιλή συνδικάτα στην απαξίωση της απεργίας και του συνδικαλισμού;

Το δικαίωμα στην απεργία και τον συνδικαλισμό αποτελεί ανθρώπινο δικαίωμα και προστατεύεται από τον Διεθνή Οργανισμό Εργασίας με την συνθήκη του 1948, από τον κοινωνικό χάρτη του Συμβουλίου της Ευρώπης (1961) και τέλος από τη διεθνή συνθήκη οικονομικών κοινωνικών και πολιτιστικών δικαιωμάτων του ΟΗΕ (1966).

"Τί μέλλον έχω εξαιτίας σας;" : Συγκλονιστική επιστολή 16χρονου

Συζητήσεις έχει προκαλέσει η επιστολή 16χρονου αριστούχου μαθητή που "κυκλοφορεί" στο Facebook. Όπως τονίζει χαρακτηριστικά αφορμή για να την γράψει στάθηκε η απεργία των καθηγητών μέσα στην εξεταστική περίοδο, ενώ στρέφει τα βέλη του κατά των πολιτικών και των ΜΜΕ.

Το χρονοδιάγραμμα για τις απολύσεις στο Δημόσιο

Σαφείς δεσμεύσεις για τις αποχωρήσεις από το Δημόσιο  διατύπωσε γραπτώς η ελληνική κυβέρνηση προκειμένου να λάβει τη δόση των 2,8 δισ. ευρώ. Όπως αναφέρεται σε έγγραφο της Κομισιόν, οι δεσμεύσεις αφορούν την ολοκλήρωση των σχεδίων στελέχωσης των υπουργείων, τη χρήση των σχεδίων αυτών για την αναγνώριση των πλεονασματικών θέσεων και εργαζομένων και τη θέσπιση τριμηνιαίων στόχων για υποχρεωτικές αποχωρήσεις από το Δημόσιο μέχρι τα τέλη του 2014.