oaednews

Δευτέρα 12 Οκτωβρίου 2015

Πλήρη απασχόληση και κοινωνική συνοχή: Είναι ακόμα εφικτά σε μια μεταβαλλόμενη Ευρώπη?

Εκδήλωση της GUE/NGL:

«Πλήρης απασχόληση και Κοινωνική  Συνοχή: Είναι ακόμη εφικτές;»
 Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, ASP 1G2, 14 Οκτωβρίου, 14.00 – 19.00

Η δραματική αύξηση της ανεργίας και η συνακόλουθη επέκταση της φτώχειας, του κοινωνικού αποκλεισμού και της ανισότητας κάνει τις ιδρυτικές αρχές της ΕΕ, και ειδικότερα τους στόχους για  πλήρη απασχόληση, ένα «αδειανό πουκάμισο». Χωρίς υπερβολή, μπορούμε να μιλάμε για μια παταγώδη αποτυχία των ευρωπαϊκών πολιτικών σχετικά με τις πολιτικές απασχόλησης και τις πολιτικές για κοινωνική συνοχή. Το πρόβλημα είναι περισσότερο εμφανές σε ορισμένες περιοχές, όπως η Ελλάδα, η Ισπανία και η Πορτογαλία και άλλες χώρες, όπου η μακροχρόνια ανεργία έχει αυξηθεί σε τεράστιο ποσοστά έως και 60% και σε ορισμένες περιπτώσεις ακόμη και στο 70% της συνολικής ανεργίας.

Σύνδεση με Κάιρο

Του ανταποκριτή μας Γιώργου Χριστοφίδη
Το ποσοστό ανεργίας στην Αίγυπτο μειώθηκε στο 12,7% το 2ο τρίμηνο του 2015
Η Εθνική Στατιστική Υπηρεσία Αιγύπτου (CAPMAS) ανακοίνωσε σε έκθεση της, ότι το ποσοστό ανεργίας για το δεύτερο τρίμηνο του 2015 στις ηλικίες των 15-64 ετών μειώθηκε στο 12,7%, σε σύγκριση με το 12,8% του 1ο τριμήνου του 2015 και του 13,3% του δεύτερου τριμήνου  του 2014.
Ο αριθμός των ανέργων έφθασε τα 3,5 εκατομμύρια, ο οποίος ανέρχεται 12,7% του συνολικού εργατικού δυναμικού. Αυτός ο αριθμός έχει μειωθεί κατά 25.000, σε σύγκριση με το προηγούμενο τρίμηνο και κατά 141.000 σε σύγκριση με το αντίστοιχο τρίμηνο του 2014.
Ο όγκος του εργατικού δυναμικού έφθασε περίπου τα 27.800.000, σημειώνοντας αύξηση 0,2% (ή 66.000 άτομα) σε σχέση με το 1ο τρίμηνο του 2015, και αύξηση κατά 212.000 άτομα σημειώνοντας 0,8% αύξηση, σε σχέση 1ο τρίμηνο του 2014.

Παράσταση διαμαρτυρίας στον ΟΑΕΔ πραγματοποιεί την Τρίτη το Εργατικό Κέντρο Λάρισας

onlarissa.gr

Το Δ.Σ του Εργατικού Κέντρου Ν. Λάρισας, θα πραγματοποιήσει την Τρίτη 13 Οκτωβρίου 2015, στις 11 π.μ, παρέμβαση στην Περιφερειακή Διεύθυνση Θεσσαλίας του ΟΑΕΔ, διεκδικώντας από την κυβέρνηση την λήψη άμεσων μέτρων στήριξης των ανέργων

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ


Η Εκτελεστική Επιτροπή της Α.Δ.Ε.Δ.Υ. έγκαιρα (απόφαση Γενικού Συμβουλίου 17/02/2015) απευθύνθηκε στην Κυβέρνηση απαιτώντας να πραγματοποιηθούν νέες προσλήψεις μόνιμου προσωπικού με στόχο την επαρκή στελέχωση των Δημόσιων Υπηρεσιών με προτεραιότητα σε Παιδεία, Υγεία, Κοινωνική Ασφάλιση και σε όλες τις δομές που συμβάλλουν στην άμβλυνση των κοινωνικών συνεπειών της κρίσης. Κατάργηση των επισφαλών μορφών εργασίας, μόνιμοι διορισμοί για την κάλυψη των κενών. Ειδικότερα στο χώρο της Παιδείας στο βαθμό που υπάρχουν αναπληρωτές να έχουν πλήρη μισθολογικά, ασφαλιστικά, συνταξιοδοτικά και εργασιακά δικαιώματα.

Συλλαλητήριο ΠΑΜΕ στις 22 Οκτωβρίου

ΟΛΟΙ ΚΑΙ ΟΛΕΣ
ΣΤΟ ΣΥΛΛΑΛΗΤΗΡΙΟ
ΤΗΝ ΠΕΜΠΤΗ 22 ΟΚΤΩΒΡΗ
ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ ΟΜΟΝΟΙΑ 6.30μ.μ.

Εργαζόμενη, εργαζόμενε, άνεργε, νέα και νέε, αυτοαπασχολούμενοι, αγρότες
Οργανώνουμε την εργατική λαϊκή απάντηση στο νέο κύμα επίθεσης! Μπορούμε να ανατρέψουμε τις αρνητικές εξελίξεις, να μην συνθηκολογήσουμε στο γκρέμισμα σε ότι έχει απομείνει. Να γίνουμε εμείς πρωταγωνιστές των εξελίξεων!

Το ΠΑΜΕ απευθύνει κάλεσμα αγωνιστικού ξεσηκωμού σε όλες τις συνδικαλιστικές οργανώσεις. Να συζητήσουμε και να αποφασίσουμε την εργατική λαϊκή απάντηση με στόχο την παρεμπόδιση της νέας επίθεσης σφαγιασμού των δικαιωμάτων μας. Με στόχο την κατάργηση των αντεργατικών και αντιασφαλιστικών νόμων, την κάλυψη των απωλειών που είχαμε την περίοδο της κρίσης για τα κέρδη της καπιταλιστικής μεγαλοεργοδοσίας. Με στόχο την διεκδίκηση των σύγχρονων λαϊκών αναγκών, της ζωής που μας αξίζει.

«Έτσι θα γίνεται η "κινητικότητα" στο Δημόσιο»

Σε προδιαβούλευση θα τεθεί η "κινητικότητα" στο Δημόσιο, «αφού δεν υπάρχει χρονική πίεση» - όπως χαρακτηριστικά τόνισε - όπως ανακοίνωσε ο αν. Υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης, Χριστόφορος Βερναρδάκης, μιλώντας, σήμερα, στην ΕΡΤ.

Ο κ. Βερναρδάκης τόνισε πως, η όλη διαδικασία θα είναι «διαφανής, καθημερινή και "έξυπνη"» - μέσα από την αποκρυπτογράφηση και δημιουργία «καθαρών οργανογραμμάτων, θέσεων και ειδικοτήτων», θα καλύπτονται «εθελούσια» τα τυχόν κενά, με στόχευση τόσο στις κενές θέσεις, όσο και τον τόπο, ώστε να μην επιβαρύνονται με μετακινήσεις εκτός των τόπων διαμονή τους, οι προς "κινητικότητα" δημόσιοι υπάλληλοι.