oaednews

Τρίτη 27 Απριλίου 2010

ΠΕΡΙ ΣΥΓΧΩΝΕΥΣΕΩΝ Ο ΛΟΓΟΣ

Μπροστά στις επικείμενες ραγδαίες εξελίξεις και καθώς διασπείρονται ποικίλες φήμες, που άλλες μέλλουν να επιβεβαιωθούν και άλλες όχι, έρχομαι να τοποθετηθώ σε ένα μεγάλο ζήτημα που ελπίζω να μην ανακύψει. Θεωρώ ότι ο ΟΑΕΔ είναι ένας Οργανισμός με ευρύ φάσμα αποδεκτών των Υπηρεσιών του, το οποίο πρόκειται να διογκωθεί ραγδαία κατά το επόμενο χρονικό διάστημα. Η οποιαδήποτε συγχώνευσή του με άλλους Οργανισμούς θα επέφερε την αποδυνάμωσή του, καθώς το σύνολο των εργαζομένων στον όποιο νέο Οργανισμό και των εξυπηρετούμενων από αυτόν πολιτών θα οδηγούσε σε ένα δύσκαμπτο και αναποτελεσματικό δημιούργημα, σε ένα γραφειοκρατικό τέρας, σε ένα υπερ-οργανισμό, ο οποίος δύσκολα θα διατηρούσε την ταυτότητά του. Δεν είμαι σε θέση να γνωρίζω τις παραμέτρους τέτοιων σκέψεων, ωστόσο θεωρώ ότι η όποια συζήτηση για συγχώνευση του ΟΑΕΔ κινείται προς λάθος κατεύθυνση. Ο ΟΑΕΔ πρέπει αυτή τη στιγμή να αναβαθμιστεί και να αποτελέσει τον ξεκάθαρο και αυτοτελή φορέα διαχείρισης της επικείμενης κρίσης στον τομέα της ανεργίας. Χωρίς αλλοίωση της ταυτότητάς του και χωρίς πειραματισμούς που θα έδιναν την αίσθηση ενός ανασφαλούς Οργανισμού που καλείται να χειριστεί τους ανασφαλείς πολίτες ενός ανασφαλούς Κράτους. Θα πρέπει να αποτελέσει τη σταθερά εκείνη, η οποία θα κρατήσει την ελπίδα ζωντανή!

Δύο «επισκέψεις» κι ένα… επικίνδυνο «στοίχημα»

Παραθέτουμε επιστολή όπως μας στάλθηκε από ομάδα συναδέλφων, οι οποίοι μας δήλωσαν την επιθυμία τους να μη δημοσιεύσουμε τα ονόματά τους:


Το κείμενο αυτό κοινοποιείται στην ηγεσία του Υπουργείου Εργασίας, στην Διοίκηση του ΟΑΕΔ, στην Ομοσπονδία, στην ΠΕΥ και βέβαια σε όλους τους συναδέλφους και θα δημοσιοποιηθεί όπου είναι σκόπιμο. Καλούνται όλοι να πάρουν θέση.

Πριν λίγες μέρες…
ο πρωθυπουργός Γεώργιος Ανδρέα Παπανδρέου συνοδευόμενος από τον υπουργό Εργασίας Ανδρέα Λοβέρδο και τις ηγεσίες του Υπουργείου Εργασίας και του ΟΑΕΔ, επισκέφθηκε το ΚΠΑ Περιστερίου ανακοινώνοντας τα «νέα προγράμματα του ΟΑΕΔ για την αντιμετώπιση της ανεργίας».
Πριν λίγες μέρες…
νεαρός άνεργος σε κατάσταση ντελίριου και με θολωμένα από την οργή μάτια (συνοδευόμενος ευτυχώς από τον πατέρα του) απείλησε ευθέως υπαλλήλους του ΟΑΕΔ Περιστερίου θεωρώντας τους υπεύθυνους για την διακοπή της κάρτας ανεργίας του (από μη ανανέωσή της) γεγονός που είχε ως συνέπεια να μην πάρει το επίδομα αλληλεγγύης.

Δύο «επισκέψεις» στον ίδιο ΟΑΕΔ, αλλά… από διαφορετικούς κόσμους, με διαφορετικές ανάγκες

Η πρώτη επίσκεψη ήταν μια επικοινωνιακή φιέστα: Είναι σίγουρο πως αν ο πρωθυπουργός και οι λοιποί κυβερνητικοί αξιωματούχοι πίστευαν (έστω και στο ελάχιστο) πως με τα μέτρα αυτά αντιμετωπίζεται (έστω και στο ελάχιστο) η συνεχώς διογκούμενη ανεργία, θα ερχόντουσαν εν χορδαίς και οργάνοις και όχι αιφνιδιαστικά και εν κρυπτώ από τον Περιστεριώτικο λαό και τους Περιστεριώτες ανέργους.
Ίσως από τον αιφνιδιασμό αλλά ίσως και από άκρως υπερβολικό τακτ, ουδείς εκ των υπαλλήλων του ΚΠΑ Περιστερίου προέβη σε διαμαρτυρία προς τον Γεώργιο Ανδρέα Παπανδρέου και τους λοιπούς κυβερνητικούς. Έτσι, ο αξιότιμος πρωθυπουργός δεν άκουσε (ως όφειλε) όχι μόνο αντίδραση για το άγριο χέρι που η κυβέρνησή του έβαλε στις τσέπες μας αλλά ούτε και ενημέρωση για την ασφυκτική κατάσταση που επικρατεί στις υπηρεσίες του ΟΑΕΔ.

Η δεύτερη επίσκεψη είχε στόχο ένα επίδομα 400 ευρώ (σε δύο δόσεις) ! Μπορεί να ήταν ακραία, δεν ήταν όμως ούτε αιφνιδιαστική ούτε (κυρίως) πρωτόγνωρη και έδειξε με τον πιο απροκάλυπτο τρόπο πως η κατάσταση δεν πάει άλλο!

Οι υπάλληλοι του ΟΑΕΔ, ανήμποροι, σηκώνουμε καθημερινά τα χέρια ψηλά επαναλαμβάνοντας «πέρνα την επόμενη εβδομάδα, ούτε σήμερα έχω κάποια δουλειά για σένα».
Βιώνουμε καθημερινά:
· την απελπισία, την απόγνωση, την οργή εκατοντάδων άνεργων οι οποίοι είτε έχουν πεταχτεί στο δρόμο (οι μεγαλύτεροι σε ηλικία) είτε δεν έχουν βρει καν την πρώτη δουλειά (οι νεότεροι) και οι οποίοι ζητούν δουλειά ή επίδομα ανεργίας για να ζήσουν.
· την αναποτελεσματικότητα των προγραμμάτων που διαχειριζόμαστε αφού ούτε κατά διάνοια δεν μπορούν να «καλύψουν» τις ανάγκες του κόσμου.

…το στοίχημα
Είναι πια τόσο έντονο και καθημερινό το φαινόμενο, που δεν αναρωτιόμαστε για το ΑΝ αλλά για το ΠΟΤΕ και σε ΠΟΙΟΝ ή ΠΟΙΟΥΣ ΟΑΕΔ θα έχουμε πολύ ακραίο περιστατικό βίας από απελπισμένο άνεργο.

Βεβαίως, η λύση δεν είναι σε καμιά περίπτωση κάμερες και σεκιούριτι γιατί αυτά, εκτός από άκρως αναποτελεσματικά όπως έχει αποδειχθεί πάμπολλες φορές, ενισχύουν την εικόνα ενός ΟΑΕΔ ξένου και εχθρικού προς τους ανέργους.
Ξέρουμε επίσης, πως ο ΟΑΕΔ δεν «γεννάει» δουλειές για τους ανέργους από μόνος του. Υποτίθεται πως η οικονομία της αγοράς είναι εκείνη που δημιουργεί ή όχι δουλειές. Αλλά τα τελευταία χρόνια όλος ο πλανήτης και μαζί του βέβαια και η ελληνική οικονομία βιώνει την πλήρη αποτυχία του οικονομικού συστήματος που ζούμε, του καπιταλισμού.
Όμως είναι σίγουρο ότι ο ΟΑΕΔ πρέπει τουλάχιστον, να λειτουργήσει σαν δίχτυ ασφαλείας για όλο τον κόσμο που πετιέται στο περιθώριο της ανεργίας.
Οφείλει να εξασφαλίζει αξιοπρεπή επιδόματα ανεργίας σε όλους τους απολυμένους και σε όλους τους μακροχρόνια ανέργους έως ότου βρουν δουλειά. Λεφτά υπάρχουν άλλωστε (όπως έλεγε προεκλογικά, πριν από μόλις εφτά μήνες, ο Γεώργιος Ανδρέα Παπανδρέου). Ας βρει λεφτά η κυβέρνηση από τη μείωση των εξοπλισμών, από τη φορολόγηση της εκκλησίας, από την φορολόγηση των πλουσίων, από τα κέρδη των τραπεζών, από αυτούς που τα έφαγαν και εξακολουθούν να τα τρώνε επί δεκαετίες.
Παράλληλα ζητάμε εδώ και τώρα, από την Διοίκηση του ΟΑΕΔ:
· να ισχύει η κάρτα ανεργίας για όσο καιρό δε βρίσκει δουλειά ο άνεργος και να μην χάνεται για λόγους μη ανανέωσης. Είναι απαράδεκτο να συμβαίνουν καθημερινά εντονότατες συγκρούσεις μεταξύ υπαλλήλων ΟΑΕΔ και ανέργων, επειδή ο άνεργος ξέχασε, αμέλησε ή πολύ απλά δεν μπόρεσε για μερικές μέρες να ανανεώσει την κάρτα του.
· επαναφορά της δημόσιας ανάρτησης στον πίνακα ανακοινώσεων των ΚΠΑ των όποιων προσφερόμενων θέσεων εργασίας έτσι ώστε να σταματήσει η καχυποψία των ανέργων περί ηθελημένης απόκρυψής τους από τους υπαλλήλους του ΟΑΕΔ.
· άμεση απόσυρση των καμερών από τις υπηρεσίες. Ο ΟΑΕΔ οφείλει να είναι μια φιλική δημόσια υπηρεσία και όχι να δίνει την εικόνα ενός φρουρίου.
· τα όποια έκτακτα επιδόματα του ΟΑΕΔ (αλληλεγγύης, κοινωνικής συνοχής, ή όποιο τυχόν άλλο στο μέλλον) να δίνονται ανεξαιρέτως σε όλους τους ανέργους, χωρίς διακρίσεις.
· ιατροφαρμακευτική περίθαλψη στο ΙΚΑ για όλους τους ανέργους χωρίς τις προϋποθέσεις του διμήνου (για τους έως 29 ετών) και πολύ περισσότερο του ενός έτους (για τους άνω των 29). Ο άνεργος είναι ο πρώτος που δικαιούται δωρεάν υγεία.
Και επιπλέον:
· πρόσληψη με συμβάσεις αορίστου χρόνου όλων των συμβασιούχων και stage συναδέλφων ειδικά τη στιγμή που συνταξιοδοτούνται αρκετοί μόνιμοι υπάλληλοι.
· άμεση στελέχωση των υπηρεσιών των ΚΠΑ και των Τοπικών Υπηρεσιών με προσωπικό που πλεονάζει στη Διοίκηση.
Η καθυστέρηση στην εξυπηρέτηση των ανέργων δημιουργεί επιπλέον εκνευρισμό στο κοινό του ΟΑΕΔ. ΟΑΕΔ χωρίς το αναγκαίο προσωπικό για την εξυπηρέτηση του διογκούμενου κύματος ανέργων θα είναι σαν νοσοκομείο χωρίς γιατρούς σε περίπτωση πανδημίας.

Χωρίς αυτά τα άμεσα μέτρα, επαναλαμβάνουμε πως το «στοίχημα» είναι μόνο για το πότε θα συμβεί ακραίο περιστατικό βίας.
Η Διοίκηση του ΟΑΕΔ και του Υπουργείου Εργασίας δεν μπορεί πλέον να κάνει την ανήξερη. Από ‘δω και στο εξής θα είναι συνυπεύθυνη σε ο,τιδήποτε συμβεί.