oaednews

Δευτέρα 24 Σεπτεμβρίου 2012

Τα νέα μέτρα δεν θα μας σώσουν


Μπορεί οι κυβερνητικοί εταίροι να μην έχουν καταλήξει στο «πακέτο» των μέτρων, εντούτοις οι πολίτες έχουν ήδη διαμορφώσει -σε συντριπτικά ποσοστά- άποψη για αυτά.

Το ΔΝΤ καταγγέλει...Βαρδινογιάννη- Λάτση για καρτέλ στα καύσιμα!


Αίσθηση προκαλεί το report του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου που δημοσιεύει η Wall Street Journal και περιγράφει τις στρεβλώσεις της ελληνικής αγοράς καυσίμων.

ΕΣΥΝΕ:Ο Νέος Επιχειρηματίας της διπλανής πόρτας


Στα επίπεδα του ’60 η ανεργία στη Μαγνησία!


Όπως διαβάζουμε στο taxydromos.gr η πραγματική ανεργία έχει φτάσει στο 25% ενώ δυσοίωνες είναι οι προβλέψεις μέχρι το τέλος του 2012. Η τάση σύμφωνα με τα στοιχεία του ΟΑΕΔ είναι αυξητική ειδικά σε κλάδους που το τελευταίο διάστημα πλήττονται ανεπανόρθωτα εξαιτίας της κρίσης. Σε ό,τι αφορά στο φύλο, φαίνεται ότι η τάση είναι πολύ σημαντική στην αύξηση των νέων ηλικιών από 15 έως 24 ετών και βέβαια στις γυναίκες. Ειδικά μετά το τέλος Σεπτεμβρίου, με την υπολειτουργία των τουριστικών επιχειρήσεων αναμένεται νέο κύμα απολύσεων μέχρι το τέλος του χρόνου.

Επίθεση στην ανεργία με καλλιέργειες αρωματικών και φαρμακευτικών φυτών στην Π.Ε. Κοζάνης


Μεγάλη επιτυχία σημείωσε η εκδήλωση του Αγροτικού Συνεταιρισμού Αρωματικών και Φαρμακευτικών Φυτών Βοΐου σε συνεργασία με τη Βοϊακή Εστία Θεσσαλονίκης που πραγματοποιήθηκε στην αίθουσα Ομοσπονδίας των Δυτικομακεδονικών Σωματείων στη Θεσσαλονίκη.
Με αμείωτο ενδιαφέρον οι 200 περίπου παρευρισκόμενοι παρακολούθησαν τους ομιλητές ν’ αναπτύσσουν τα θέματά τους.
Βασικός στόχος της εκδήλωσης ήταν η ενημέρωση των ενδιαφερόμενων Βοϊωτών Θεσσαλονίκης για αξιοποίηση των αγρών τους στα χωριά του Βοΐου καλλιεργώντας ρόδα, λεβάντα και άλλα αρωματικά φυτά.Πρώτος ομιλητής ο επίκουρος καθηγητής του ΤΕΙ Δυτικής Μακεδονίας κ. Κωνσταντίνος Τσανακτσίδης, ο οποίος παρουσίασε τα αποτελέσματα της έρευνάς του για το ροδέλαιο και το ροδόνερο Κοζάνης.
Όπως επεσήμανε με αυστηρά επιστημονικά δεδομένα τα δύο αυτά προϊόντα κατατάσσονται ως τα κορυφαία του είδους τους σε παγκόσμιο επίπεδο. Το γεγονός αυτό αναγνωρίστηκε για δεύτερη φορά επισήμως από τη διεθνή επιστημονική κοινότητα με την αποδοχή των αποτελεσμάτων της έρευνας του κ. Τσανακτσίδη το 2011 σε διεθνές συνέδριο στο Hong Kong.
Δεύτερος ομιλητής ο γεωπόνος και βουλευτής Κοζάνης κ. Γιώργος Κασαπίδης, ο οποίος ανέπτυξε το θέμα της προοπτικής της καλλιέργειας των ρόδων στην Π.Ε. Κοζάνης.Όπως τόνισε στην ομιλία του, λόγω της εξαιρετικής ποιότητας του ροδόνερου και του ροδέλαιου Βοΐου Κοζάνης, το ενδιαφέρον και η ζήτηση των εταιρειών που χρησιμοποιούν ανάλογες πρώτες ύλες για τα προϊόντα τους είναι μεγάλη, όμως ο Συνεταιρισμός δεν μπορεί να ανταποκριθεί στη ζήτηση της αγοράς.
Συνεπώς η ανάγκη για περισσότερα στρέμματα ροδώνων είναι επιτακτική και προς την κατεύθυνση αυτή ο Συνεταιρισμός ξεκίνησε σειρά ενημερωτικών εκδηλώσεων.
Ο κ. Κασαπίδης παρουσίασε οικονομικοτεχνικά στοιχεία της καλλιέργειας ρόδων επισημαίνοντας ότι το καθαρό κέρδος ανά στρέμμα για τον παραγωγό ανέρχεται στα 550€ όταν πρόκειται για οικογενειακή εκμετάλλευση και στα 350€ όταν χρησιμοποιούνται εργάτες για τη συγκομιδή των ρόδων. Οι ανάγκες του Συνεταιρισμού για την κάλυψη της φετινής ζήτησης της αγοράς σε ροδόνερο και ροδέλαιο θα καλύπτονταν αν υπήρχε  παραγωγή ρόδων έκτασης 400 στρ.
Τρίτος ομιλητής ο αντιπρόεδρος του Συλλόγου Βοϊοτών Θεσσαλονίκης κ. Αθανασιάδης, ο οποίος καλλιεργεί στην περιοχή του Τσοτυλίου λεβάντα. Παρουσιάζοντας στοιχεία για την προοπτική της καλλιέργειας της λεβάντας στο Βόιο τόνισε την καταλληλότητα των εδαφοκλιματικών συνθηκών της περιοχής καθώς και την εκμηχάνιση της καλλιέργειας.
Αναφερόμενος στην οικονομικότητα της καλλιέργειας τόνισε το καθαρό κέρδος του παραγωγού που κυμαίνεται από τα 200 έως τα 300€ ανά στρέμμα, ανάλογα με την ποικιλία της λεβάντας και κατ’ επέκταση και της ποιότητας του παραγόμενου αιθέριου ελαίου.
Σύμφωνα με τους ανθρώπους του Συνεταιρισμού οι ανάγκες για λεβάντα ανέρχονται σήμερα τουλάχιστον στα 500 έως 600 στρέμματα φυτειών των ανώτερων ποιοτικώς ποικιλιών λεβάντας.
Τέταρτος ομιλητής, ο κ. Κουτσός Θεόδωρος, Γεωπόνος-Ερευνητής του  ΕΘΙΑΓΕ, ο οποίος ανέλυσε διεξοδικά όλες τις παραμέτρους για την καλλιέργεια της ρίγανης στη χώρα μας, παρουσιάζοντας ταυτόχρονα πλήρη οικονομικοτεχνική ανάλυση. Η καλλιέργεια της ρίγανης έχει προοπτική στην περιοχή μας  και είναι στα ενδιαφέροντα του Συνεταιρισμού .
Την εκδήλωση έκλεισε ο καθηγητής της Φαρμακευτικής Α.Π.Θ. κ. Σταύρος Κατσιώτης, ο οποίος αναφέρθηκε στην τεχνική απόσταξης των αρωματικών και φαρμακευτικών φυτών στη χώρα μας και το εξωτερικό. Όπως τόνισε ο μηχανολογικός εξοπλισμός του Συνεταιρισμού Αρωματικών φυτών Βοΐου είναι από τους πιο σύγχρονους στη χώρα και διασφαλίζουν την ποιότητα των προϊόντων των αποστάξεων.