oaednews

Πέμπτη 29 Οκτωβρίου 2015

Γραφείο Προϋπολογισμού Βουλής: Επανέρχονται ύφεση και ανεργία

Ρεπορτάζ: Καραβοκύρη Άννα

“Ο υπαρκτός κίνδυνος είναι η χώρα να διολισθήσει σε βαθύτερη ύφεση ή και σε μακροχρόνια στασιμότητα”, αναφέρει η τριμηνιαία έκθεση (Ιούλιος- Σεπτέμβριος 2015) του Γραφείου Προϋπολογισμού της Βουλής, τονίζοντας, όμως, ότι ο κίνδυνος αυτός μπορεί υπό προϋποθέσεις να ανατραπεί.

Βασικότερη προϋπόθεση είναι η εξάλειψη της αβεβαιότητας σε θέματα μεταρρυθμίσεων και αποκρατικοποιήσεων, η οποία θα επιτευχθεί μόνο εφόσον ακολουθηθεί ο οδικός χάρτης του νέου Μνημονίου, σύμφωνα με την έκθεση.

" Το σημαντικότερο γεγονός του προηγούμενου τριμήνου, ήταν η συμφωνία της κυβέρνησης με τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας (ΕΜΣ) για μια νέα δανειακή σύμβαση επί τη βάσει ενός νέου, του τρίτου κατά σειρά «Μνημονίου», δηλαδή Προγράμματος Οικονομικής Προσαρμογής. 

Αντιδικία Γ. Βρούτση-Ν. Συρμαλένιου για ΙΚΑ και ΟΑΕΔ Μήλου

Συντάκτης: 







«Φωτιές» έχει ανάψει η μετατροπή του υποκαταστήματος του ΙΚΑ Μήλου σε Γραφείο Κοινωνικής Ασφάλισης, λόγω έλλειψης προσωπικού.
Αποκορύφωμα στην κόντρα που έχει προκύψει στάθηκε η ερώτηση που κατέθεσε στη Βουλή για το θέμα ο πρώην υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης Γ. Βρούτσης, με την οποία εγκαλεί την κυβέρνηση γιατί έκλεισε το υποκατάστημα με αποτέλεσμα οι πολίτες -κυρίως οι άνεργοι- της Μήλου να ταξιδεύουν στη Σαντορίνη.
Παρέμβαση στο θέμα έκανε ο βουλευτής Κυκλάδων του ΣΥΡΙΖΑ Νίκος Συρμαλένιος, ο οποίος τονίζει ότι «επειδή το ψέμα και η συκοφαντία έχουν πολλά ποδάρια», το κλείσιμο πολλών υποκαταστημάτων του ΙΚΑ ανά την επικράτεια -και ανάμεσά τους σε πολλά νησιά των Κυκλάδων- αποφασίστηκε επί υπουργίας του Γ. Βρούτση.

Ρ.Αντωνοπούλου: Στόχος η εγγυημένη απασχόληση, όχι μόνο η κατάρτιση

Όπως σημείωσε η κ. Αντωνοπούλου, οι παρεμβάσεις του Υπουργείου δρομολογούνται ήδη με βάση τρεις άξονες: την αλλαγή του θεσμικού πλαισίου λειτουργίας των Προγραμμάτων Κοινωφελούς Εργασίας, το θεσμικό πλαίσιο για την Κατάρτιση και την τροπολογία του νόμου για την Κοινωνική Οικονομία, με ταυτόχρονη εγκαθίδρυση Ταμείου για την κοινωνική οικονομία.
Ακούστε όλη την συνέντευξη στο ΚΟΚΚΙΝΟ


Σε στοχευμένες δράσεις για την εγγυημένη απασχόληση χιλιάδων ανέργων προχωρά το υπουργείο Εργασίας, όπως ανακοίνωσε η αναπ. υπουργός για την Καταπολέμηση της Ανεργίας Ράνια Αντωνοπούλου, μιλώντας στο «Κόκκινο» και στην Αλεξάνδρα Χριστακάκη και την Τζούλη Τσίγκα. Στην εκπομπή παρενέβησαν ο 60χρονος ηλεκτρολόγος Γιώργος Αλεβιζόπουλος, μακροχρόνια άνεργος της Ναυπηγοεπισκευαστικής Ζώνης, καθώς και 25χρονη πτυχιούχος των ΕΜΜΕ, εργαζόμενη με voucher σε δημοσιογραφική ιστοσελίδα.

ΔΩΡΕΑΝ σεμινάρια για επαγγελματική δραστηριοποίηση στον πρωτογενή τομέα

Η Γενική Γραμματεία Δια Βίου Μάθησης και Νέας Γενιάς, Διεύθυνση Νέας Γενιάς στην προσπάθεια ενημέρωσης και υποστήριξης των νέων που θέλουν να δραστηριοποιηθούν επαγγελματικά στον πρωτογενή τομέα της οικονομίας ανακοινώνει την έναρξη έξι (6) επιμορφωτικών σεμιναρίων βραχείας εκπαίδευσης (διάρκειας 50 ωρών το καθένα), τα οποία θα υλοποιηθούν στην Αθήνα με τη συνεργασία του Τμήματος Επιστήμης Φυτικής Παραγωγής του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών στους παρακάτω αναφερόμενους τομείς:
1. Ελαιοκομία ( Για να δείτε το πρόγραμμα πατήστε εδώ )
2. Αμπελουργία ( Για να δείτε το πρόγραμμα πατήστε εδώ)
3. Κηπευτικές καλλιέργειες , Θερμοκήπια, Υδροπονία ( Για να δείτε το πρόγραμμα πατήστε εδώ)
4. Αρωματικά και Φαρμακευτικά φυτά (Για να δείτε το πρόγραμμα πατήστε εδώ )
5. Άνυδροι Κήποι – Φυτοδώματα ( ταρατσόκηποι ) Αγροτουριστικών Μονάδων ( Για να δείτε το πρόγραμμα πατήστε εδώ)
6. Εδώδιμα Μανιτάρια: Καλλιέργεια- αξιοποίηση ( Για να δείτε το πρόγραμμα πατήστε εδώ)
Οι αιτήσεις θα υποβάλλονται στην ηλεκτρονική διεύθυνση: kthanopoulos@minedu.gov.gr

Δωρεάν προβολές ισπανικών ταινιών στο Ινστιτούτο Θερβάντες

Δωρεάν προβολές ισπανικών ταινιών στο Ινστιτούτο Θερβάντες

Ανακοίνωση Ομοσπονδίας για την υπεξαίρεση από τα ταμεία του ΟΑΕΔ

ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ  ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ Ο.Α.Ε.Δ.

Εθνικής Αντίστασης 8 – 17456 Άλιμος 
Τηλ. 2109924316-2109989647
FAX2109924316
Ιστοσελίδα: www.oyoaed.gr
Αρ. Πρωτ. 185 / 29 -10 – 2015
Προς: Όλες τις υπηρεσίες
Ενώσεις-Μέλη μας

Η Ομοσπονδία Υπαλλήλων ΟΑΕΔ, με αφορμή την υπόθεση υπεξαίρεσης τεράστιου χρηματικού ποσού από τα Ταμεία του ΟΑΕΔ, καταδικάζει με τον πιο απόλυτο και απερίφραστο τρόπο το μεμονωμένο αυτό γεγονός. 
Καταδικάζει ταυτόχρονα, καθεστωτικές λογικές που επικράτησαν στη δημόσια διοίκηση, λογικές που καταδικάστηκαν πολλάκις από την Ομοσπονδία μας και οδήγησαν μέχρι εδώ πρόσωπα, οργανισμούς και Κράτος.
Η υπόθεση υπεξαίρεσης που αποκαλύπτεται και σχετίζεται με πρώην συνδικαλιστή αποτελεί μια αποτρόπαιη πράξη, ιδιαιτέρως όταν αφορά υπάλληλο του Οργανισμού που έχει σκοπό την αντιμετώπιση της ανεργίας και της φτώχειας, αλλά και έναν άνθρωπο που συμμετέχοντας στα κοινά, θα έπρεπε να έχει ως μοναδικό σκοπό του την υπεράσπιση εργαζομένων. 

Σύνδεση με Κάιρο

του ανταποκριτή μας Γιώργου Χριστοφίδη
Σχέδιο για την κατάρτιση 1.6 εκατομμυρίων ανέργων
Η κυβέρνηση της Αιγύπτου έχει δημιουργήσει ένα εθνικό σχέδιο επαγγελματικής κατάρτισης για την προώθηση της απασχόλησης, στο πλαίσιο των προσπαθειών της για  μείωση της ανεργίας.                                                                      `                                              
Το σχέδιο έχει ως στόχο να εκπαιδεύσει περίπου 1.6 εκατομμύρια Αιγυπτίους σε 300 ειδικότητες. Από αυτούς περίπου 750.000 πρόκειται να εργαστούν στην Αίγυπτο και άλλοι 850.000 θα εκπαιδευθούν για να εργαστούν στο εξωτερικό, σε παραδοσιακές και νέες αγορές στην Αφρική, την Ανατολική Ευρώπη και την Ασία. Με τις απαραίτητες μεταρρυθμίσεις το σχέδιο θα μειώσει την ανεργία, προκειμένου να συμβαδίζει με τα παγκόσμια ποσοστά. Σκοπός είναι η σύνδεση της εκπαίδευσης και της κατάρτισης με τις τρέχουσες και προβλεπόμενες ανάγκες της αγοράς εργασίας.

ΟΙ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΣΤΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ ΚΟΙΝΩΦΕΛΟΥΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ οργανώνονται, αμφισβητούν

Οι εργαζόμενοι στα προγράμματα κοινωφελούς εργασίας στη δεύτερη, πιο μαζική, Συνέλευση που πραγματοποιήθηκε την τρίτη 27/10 αποφάσισαν να αγωνιστούν διεκδικώντας το δικαίωμα στη δουλειά με δικαιώματα για να μην είναι εργαζόμενοι κοινωφελούς εξυπηρέτησης συμφερόντων της εκάστοτε κυβέρνησης, της δημοτικής αρχής και της εργοδοσίας για να δουλεύουν για ένα κομμάτι ψωμί.

Γενική Συνέλευση αποφάσισε το Σ.Ι.Υ.Ν.Π μαζί με την Σωματειακή επιτροπή να πάρουν πρωτοβουλίες δράσης για να συντονίσουν τη δράση τους με όλους τους εργαζόμενους στον ιδιωτικό και δημόσιο τομέα, έτσι ώστε να πολλαπλασιαστεί η δύναμη τους! Να μπλοκάρουν την πολιτική των κυβερνήσεων, της κάθε δημοτικής αρχής και της εργοδοσίας, που θέλουν να χρησιμοποιούν εργαζόμενους δούλους δυο ταχυτήτων, που αναπαράγουν την τακτική του διαίρει και βασίλευε, το ρουσφέτι, την τρομοκρατία, κλπ, για να κρατούν ομήρους τους εργαζόμενους.

Ευρωκοινοβούλιο: Προσφυγικό, ανεργία και …Ελλάδα στον προϋπολογισμό

Η αντιμετώπιση της μεταναστευτικής κρίσης, η απασχόληση, ιδιαίτερα για τους νέους και η ανάπτυξη της επιχειρηματικότητας προβάλλονται ως οι πολιτικές προτεραιότητες στο σχέδιο προϋπολογισμού 2016, που ήλθε σε πρώτη ανάγνωση στο Ευρωκοινοβούλιο και το οποίο ενέκρινε η Ολομέλεια.
Σύμφωνα με την πρόταση της Επιτροπής Προϋπολογισμών, ο προϋπολογισμός του 2016 «προικοδοτείται» με 157.427,5 εκατομμύρια ευρώ για τις πιστώσεις αναλήψεων και 146.459,5 εκατομμύρια ευρώ για τις πιστώσεις πληρωμών. Όπως αναφέρει το Αθηναϊκό Πρακτορείο τον προϋπολογισμό εισηγήθηκε ο πορτογάλος ευρωβουλευτής, Ζοζέ Μανουέλ Φερνάντες. Οι ευρωβουλευτές ενέκριναν το σχέδιο προϋπολογισμού με ευρεία πλειοψηφία: 434 ψήφους υπέρ, 185 κατά και 80 αποχές.