oaednews

Πέμπτη 24 Μαρτίου 2011

Ένα νέο πρόγραμμα που αφορά την καινοτομική επιχειρηματικότητα, ύψους 30 εκατ. ευρώ, προαναγγέλλει το υπουργείο Ανάπτυξης.



Όπως αναφέρεται στη σχετική ανακοίνωση, το πρόγραμμα με τίτλο "Νέα Καινοτομική Επιχειρηματικότητα" παρέχει κίνητρα σε κάθε πολίτη άνω των 18 ετών που επιθυμεί να ιδρύσει επιχείρηση μετατρέποντας την ιδέα του σε επιχειρηματική καινοτομία. Παράλληλα ενισχύει υφιστάμενες μικρές ή πολύ μικρές επιχειρήσεις, καθώς και νεοσύστατες, να αναπτύξουν καινοτόμα προϊόντα και υπηρεσίες.
Μέσω του προγράμματος ενισχύονται έργα προϋπολογισμού ύψους επένδυσης από 30.000,00 ευρώ έως 300.000,00 ευρώ για το τομέα της μεταποίησης ή από 20.000,00 ευρώ έως 200.000,00 ευρώ για τους άλλους επιλέξιμους κλάδους. Η δημόσια χρηματοδότηση φτάνει μέχρι και το 50% των επιλέξιμων δαπανών, ενώ η ιδία συμμετοχή τουλάχιστον το 25%. Στις επιλέξιμες δαπάνες καλύπτεται ένα ευρύ φάσμα ενεργειών, από το μηχανολογικό εξοπλισμό, ICT, διαμόρφωση εγκαταστάσεων μέχρι συμβουλευτική υποστήριξη, ανάπτυξη πρωτοτύπων, πιστοποίηση συστημάτων, προβολή κ.α.
Οι προτάσεις θα υποβάλλονται ηλεκτρονικά στις ιστοσελίδες του Ενδιάμεσου Φορέα Διαχείρισης (ΕΦΕΠΑΕ), στη διεύθυνση www.efepae.gr, ενώ πληροφορίες θα παρέχουν και οι διευθύνσεις www.antagonistikotita.gr και www.ggb.gr.

Η Άννα Στρατινάκη νέα Γ.Γραμματέας Απασχόλησης του υπουργείου Εργασίας



Γεννήθηκε στην Αθήνα το 1971, σπούδασε νομικά στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, είναι κάτοχος μεταπτυχιακού τίτλου σπουδών του Πανεπιστημίου Αθηνών στο Ιδιωτικό Διεθνές Δίκαιο και υποψήφια Διδάκτωρ στον ίδιο τομέα.
Είναι δικηγόρος παρ’ Αρείω Πάγω, ασκεί μάχιμη δικηγορία, με κύριο αντικείμενο ζητήματα εργατικού και εταιρικού δικαίου. Το 2008 εκλέχτηκε για πρώτη φορά Σύμβουλος στο Δ.Σ. του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών, όπου υπήρξε μέλος της Επιστημονικής Επιτροπής, με πλούσιο διδακτικό - επιμορφωτικό έργο από το 1997 μέχρι το 2007. Από το 1999 και έπειτα έχει διατελέσει επιστημονικός συνεργάτης και νομικός σύμβουλος στο δημόσιο τομέα. 
Είναι παντρεμένη και μητέρα ενός δεκάχρονου αγοριού.




Λ. Κατσέλη στον ΟΑΕΔ Θεσσαλονίκης

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ 52ΕΚΑΤ. ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕ Η ΚΑΤΣΕΛΗ

Η Υπουργός Εργασίας κ. Κατσέλη στη Θεσσαλονίκη

Στο 14,2% η ανεργία το τέταρτο τρίμηνο – Κάμψη κατανάλωσης και επενδύσεων


Χριστινα Kοψινη - Σωτηρης Nικας
Το υψηλότερο ποσοστό (14,2%) κατά τη διάρκεια των τελευταίων 13 ετών κατέγραψε η ανεργία για το τέταρτο τρίμηνο του 2010, σύμφωνα με τα στοιχεία της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής, ενώ στο ίδιο διάστημα το ΑΕΠ συρρικνώθηκε κατά 6,6% (ποσοστό που είναι το χειρότερο από το 1974).
Το ποσοστό ανεργίας ανήλθε στο 14,2%, έναντι 12,4% του προηγούμενου τριμήνου και οι άνεργοι ανήλθαν σε 712.065 Η μερική απασχόληση παγιώθηκε στο 6,5% ενώ η προσωρινή στο 12,3%.
Το μεγαλύτερο πλήγμα στην απασχόληση υπέστη ο κλάδος των κατασκευών όπου οι θέσεις εργασίας μειώθηκαν κατά 12% σε ετήσια βάση αλλά και στη μεταποίηση, όπου οι απασχολούμενοι συρρικνώθηκαν κατά 9%. Περισσότερες από 10.000 θέσεις εργασίας χάθηκαν τον περασμένο μήνα, σύμφωνα και με τα νέα στοιχεία που έδωσε χθες στη δημοσιότητα ο ΟΑΕΔ, εμφανίζοντας βελτίωση στην επικαιροποίηση των στοιχείων. Σύμφωνα με τα στατιστικά στοιχεία οι καθαρές ροές της απασχόλησης μειώθηκαν κατά 10.652. Ο Φεβρουάριος εμφανίζει αρνητικές τιμές καθ’ όλη τη διάρκεια της τελευταίας τριετίας, αλλά τα δύο προηγούμενα έτη ήταν αρκετά χαμηλότερες από τον Φεβρουάριο του 2011. Η μείωση αυτή τον Φεβρουάριο του 2010 αφορούσε 1.308 θέσεις εργασίας, ενώ τον αντίστοιχο μήνα του 2009 η μείωση είχε φτάσει στην απώλεια 4.561 θέσεων εργασίας.
Η συρρίκνωση στην απασχόληση αυτή οφείλεται περισσότερο στις καταγγελίες συμβάσεων αορίστου χρόνου και λιγότερο σε λήξεις συμβάσεων ορισμένου χρόνου ή σε οικειοθελείς αποχωρήσεις. Στο σύνολο της χώρας, τον Φεβρουάριο του 2011 έγιναν 21.475 απολύσεις. Δεν ανανεώθηκαν 17.302 συμβάσεις ορισμένου χρόνου, ενώ κατεγράφησαν 17.577 οικειοθελείς αποχωρήσεις. Οι εγγεγραμμένοι άνεργοι στα μητρώα του ΟΑΕΔ ανήλθαν σε 692.496 άτομα, με το 62,49% να αναλογεί σε ηλικίες από 34 έως 54 ετών και το 39,04% να αντιστοιχεί στο εκπαιδευτικό επίπεδο υποχρεωτικής εκπαίδευσης (έως τη Γ΄ Γυμνασίου).
Σε ό,τι αφορά την εξέλιξη του ΑΕΠ, η σημαντική κάμψη της κατανάλωσης και των επενδύσεων οδήγησαν στη συρρίκνωσή του κατά 6,6% στο τελευταίο τρίμηνο του 2010 και κατά 4,5% σε ολόκληρο το έτος.
Από τα στοιχεία που ανακοίνωσε χθες η ΕΛΣΤΑΤ, προκύπτει ότι στο τέταρτο τρίμηνο του 2010 η συνολική καταναλωτική δαπάνη παρουσίασε μείωση κατά 6,7%. Κατά 1,9% μειώθηκε η δημόσια κατανάλωση και κατά 8,6% η ιδιωτική. Οι επενδύσεις υποχώρησαν κατά 19,4%.
Αντιστάθμισμα στην πτώση της οικονομικής δραστηριότητας αποτέλεσαν η αύξηση των εξαγωγών και η μείωση των εισαγωγών. Στο τέταρτο τρίμηνο του 2010 οι εξαγωγές αυξήθηκαν κατά 12,8%, ενώ οι εισαγωγές μειώθηκαν κατά 3,2%. Βέβαια, η πτωτική πορεία των εισαγωγών αντανακλά στη μεγάλη μείωση της ζήτησης, λόγω του περιορισμού του διαθέσιμου εισοδήματος από την εφαρμογή των μισθολογικών μειώσεων και των αυξήσεων της έμμεσης φορολογίας.
Για ολόκληρο το 2010, η συνολική κατανάλωση υποχώρησε κατά 5%, έναντι αύξησης 0,4% που είχε καταγράψει το 2009. Η ιδιωτική κατανάλωση μειώθηκε πέρυσι κατά 4,5% (αντί μείωσης 2,2% το 2009) και η δημόσια κατά 6,8% (αντί αύξησης 10,2% το 2009).
Οι συνολικές επενδύσεις μειώθηκαν κατά 12,2% το 2010 ακολουθώντας την πτώση της τάξης του 18,4% που είχε καταγραφεί το 2009. Οι εξαγωγές αυξήθηκαν κατά 4,3% πέρυσι, όταν το 2009 είχαν μειωθεί κατά 20%, ενώ οι εισαγωγές συρρικνώθηκαν κατά 5% το 2010 έναντι πτώσης 18,7% το 2009.

22% Ανεργία βουλιάζει τα ταμεία


ΕΦΙΑΛΤΙΚΗ πρόβλεψη για έκρηξη της ανεργίας στο 22% μέχρι τέλους του έτους διατύπωσε μέσα στη Βουλή ο Σάββας Ρομπόλης, επιστημονικός διευθυντής.. του Ινστιτούτου Εργασίας της ΓΣΕΕ. Αλλά και η υπ. Εργασίας Λούκα Κατσέλη παραδέχθηκε -στη Θεσσαλονίκη όπου είχε πάει για να παρουσιάσει ένα τοπικό πρόγραμμα προσωρινής απασχόλησης- πως η ανεργία μπορεί να αυξηθεί κατά 3 εκατοστιαίες μονάδες μέσα στο 2011. Ο κ. Ρομπόλης προειδοποίησε ότι κινδυνεύουν και τα Ταμεία, που χάνουν ήδη 3,5 δισ. ευρώ ετησίως με βάση την τελευταία στατιστικά καταγεγραμμένη ανεργία (14,2%). 
Πηγή: www.enet.gr

Δικαιώθηκαν 14 συμβασιούχοι στα Χανιά


Δεκατέσσερις συμβασιούχοι του Δήμου Αποκόρωνα Χανίων δικαιώθηκαν από το Μονομελές Πρωτοδικείο Χανίων και με προσωρινή διαταγή που εξέδωσε το δικαστήριο θα παραμείνουν στην εργασία τους.

Πρόκειται για συμβασιούχους διαφόρων ειδικοτήτων (εργάτες καθαριότητας, ηλεκτροτεχνίτες, οδηγοί) του Δήμου Αποκόρωνα.

Σε σημερινή ανακοίνωσή του το Εργατικό Κέντρο Χανίων επισημαίνει ότι επρόκειτο κυρίως για συμβασιούχους με ημερομηνίες πρόσληψης μεταγενέστερες της δημοσίευσης του ΠΔ 164/2004 (διάταγμα Παυλόπουλου). Παράλληλα, «εκφράζει την ικανοποίησή του για την μεταστροφή αυτή της δικαιοσύνης στο κρίσιμο θέμα των συμβασιούχων, καθώς μέχρι πρότινος στον νομό μας οι σχετικές αιτήσεις για χορήγηση προσωρινών διαταγών απορρίπτονταν και οι συμβασιούχοι-κυρίως οι μετά την ισχύ του Διατάγματος Παυλόπουλου προσληφθέντες με συμβάσεις ορισμένου χρόνου ή έργου ή stage - αποθαρρύνονταν από το να ζητήσουν προσωρινή δικαστική προστασία πριν τη λήξη των συμβάσεών τους με αποτέλεσμα την απώλεια εργασιακών τους δικαιωμάτων και την εξώθηση αυτών και των οικογενειών τους στην πλήρη οικονομική ένδεια».