oaednews

Τετάρτη 17 Δεκεμβρίου 2014

Ξεκινούν οι Αιτήσεις για το Νέο Πρόγραμμα Κατάρτισης Ανέργων πτυχιούχων ΑΕΙ - ΤΕΙ

Νέο πρόγραμμα για 7.000 ανέργους πτυχιούχους ΑΕΙ - ΤΕΙ θέτει σε εφαρμογή ο ΟΑΕΔ σε συνεργασία με το υπουργείο Ανάπτυξης και το υπουργείο Παιδείας.
Με το νέο πρόγραμμα παρέχονται σε 7.000 άνεργους,
αποφοίτους ΑΕΙ και ΤΕΙ, ηλικίας έως 29 ετών,
υπηρεσίες συνεχιζόμενης επαγγελματικής κατάρτισης με έμφαση 
σε θέματα ανάπτυξης οριζόντιων δεξιοτήτων καθώς και σε θέματα 
της αγοράς απασχόλησης, σύνταξη βιογραφικού και σε έννοιες που
σχετίζονται με το περιβάλλον του «επιχειρείν» καθώς και σε 
δεξιότητες Τεχνολογίας Πληροφορικής και Επικοινωνίας (ΤΠΕ).
Το πρόγραμμα περιλαμβάνει:
  • Πρόγραμμα θεωρητικής κατάρτισης 208 ωρών 
  • Πρακτική άσκηση των ωφελουμένων σε επιχειρήσεις του 
  • Υπηρεσίες Υποστήριξης και Συμβουλευτικής καθοδήγησης
Τα κριτήρια επιλογής είναι τα ακόλουθα:
  • Βαθμός Κτήσης Πτυχίου. 
  • Ηλικία υποψηφίου. 
  • Ετήσιο φορολογητέο εισόδημα ατομικό ή/και συζύγου (οικονομικό έτος 2014) 
  • Χρόνος ανεργίας
 Ημερομηνίες Υποβολής αιτήσεων
1)Για τους ωφελούμενους πτυχιούχους ανέργους:
από 22.12.2014 ώρα 11:00 έως 14.1.2015 ώρα 24:00
2)Για τους παρόχους κατάρτισης:
από 29.12.2014 ώρα 11:00 έως 14.1.2015 ώρα 24:00
Οι ενδιαφερόμενοι άνεργοι πτυχιούχοι μπορούν να υποβάλλουν 
αίτηση συμμετοχής στην ιστοσελίδα http://www.voucher.gov.gr
Πληροφορίες για το πρόγραμμα καθώς και η Δημόσια Πρόσκληση
έχουν αναρτηθεί στο www.oaed.gr

Αρνητική αξιολόγηση για τις δημόσιες υπηρεσίες

Αρνητικά αξιολόγησαν τις δημόσιες υπηρεσίες που σχετίζονται με το χώρο της εργασίας διευθυντές ανθρώπινου δυναμικού ιδιωτικών επιχειρήσεων στην Ελλάδα, σύμφωνα με έρευνα του 4hr.gr.

Σκοπός της έρευνας, που πραγματοποιήθηκε κατά το διάστημα του Ιουνίου του 2014 με ηλεκτρονικό ερωτηματολόγιο και ανακοινώνεται με καθυστέρηση, ήταν να αποτυπώσει το βαθμό ικανοποίησης των στελεχών διευθύνσεων ανθρώπινου δυναμικού ιδιωτικών επιχειρήσεων που απασχολούν προσωπικό άνω των 35 ατόμων από τις υπηρεσίες οργανισμών, όπως το υπουργείο Εργασίας, οι Επιθεωρήσεις Εργασίας, το ΙΚΑ, ο ΟΑΕΔ και η Εφορία. 

Η έρευνα έθεσε 15 διαφορετικά ερωτήματα που αφορούσαν, μεταξύ άλλων, το επίπεδο εξυπηρέτησης και οργάνωσης, το ζήλο και την επάρκεια των υπαλλήλων των υπηρεσιών αυτών, την αντικειμενικότητά τους έναντι των επιχειρήσεων καθώς και τη συχνότητα των επαφών με κάθε οργανισμό αλλά και το διοικητικό κόστος που προκύπτει από αυτές για τις ίδιες τις επιχειρήσεις (ανθρωποώρες, καθυστερήσεις, κλπ). Σκοπός της ήταν να αποτυπωθεί η γνώμη που έχουν τα στελέχη διεύθυνσης ανθρώπινου δυναμικού για την ωφελιμότητα, την ταχύτητα, την αντικειμενικότητα, την επάρκεια των δημόσιων Υπηρεσιών και των υπαλλήλων με τους οποίους έχουν συχνή επαφή. 

Όπως προκύπτει από αυτή, οι υπηρεσίες των παραπάνω οργανισμών αξιολογήθηκαν από 4,9 έως 5,4 (με άριστα το 10) ενώ συγκεντρώνουν περισσότερα αρνητικές κρίσεις (μεταξύ 34 και 56%) παρά θετικές (μεταξύ 15% και 31%) σε όλα τα ερωτήματα. Ωστόσο, τα στελέχη των διευθύνσεων ανθρώπινου δυναμικού διαπιστώνουν βελτίωση ως προς το επίπεδο εξυπηρέτησης έναντι του παρελθόντος, ανεπαίσθητη έως και σημαντική.

Οι επιχειρήσεις δαπανούν περισσότερες ανθρωποημέρες για την Εφορία και κατά δεύτερο λόγο για το ΙΚΑ, ενώ έχουν πιο συχνές επαφές με το ΙΚΑ και στη συνέχεια με την Εφορία. Οι Επιθεωρήσεις Εργασίας έχουν καταφέρει να βελτιώσουν σημαντικά το επίπεδο εξυπηρέτησης ακόμη και σε σχέση με τις επιχειρήσεις που απασχολούν 50-99 άτομα που θεωρούν ότι ...κάθε φέτος και χειρότερα. 

Αξίζει να σημειωθεί ότι οι Επιθεωρήσεις Εργασίας εμφανίζουν θετικότερα σχόλια σε σχέση με την επάρκεια των γνώσεων και το ζήλο των υπαλλήλων τους, και ακολουθούν το ΙΚΑ και ο ΟΑΕΔ. Ωστόσο, σε πολύ σημαντικό ποσοστό, οι συμμετέχοντες εκτιμούν ότι οι υπάλληλοι των οργανισμών που αξιολογήθηκαν δεν είναι αντικειμενικοί, με αρνητικές αξιολογήσεις που κυμαίνονται μεταξύ 59% και 73% και με πρωταθλητές τις Εφορίες (73%) και τις Επιθεωρήσεις Εργασίας (70%). 

Εγκρίθηκε πρόγραμμα στήριξης 1.013 απολυμένων και νέων ανέργων .



Η Ειδική Υπηρεσία Συντονισμού και Παρακολούθησης Δράσεων Ευρωπαϊκού Κοινωνικού Ταμείου (ΕΥΣΕΚΤ),