oaednews

Παρασκευή 24 Απριλίου 2020

Η Κυβέρνηση Απολύει συμβασιούχους της υπηρεσίας ασύλου

Με απύθμενο θράσος, εν μέσω πανδημίας η κυβέρνηση απέλυσε 16 εργαζόμενους συμβασιούχους στην υπηρεσία ασύλου. Οι απολύσεις αυτές ανακοινώθηκαν μόλις μία μέρα πριν την προγραμματισμένη απεργία των εργαζόμενων για τις 23/4 και την εξαγγελμένη απεργία διαρκείας τους. Η πολιτική αλητεία της κυβέρνησης και του υπουργείου μεταναστευτικής πολιτικής γίνεται ακόμα μεγαλύτερη γιατί:
· Έχει χαρακτηριστικά συνδικαλιστικής δίωξης μιας και εξαίρεσαν από την ανανέωση των συμβάσεων την οποία ανακοίνωσαν, δεκαέξι εργαζόμενους/ες, ανάμεσά τους την πρόεδρο του σωματείου καθώς και εργαζόμενους που είχαν πρωτοστατήσει στην ίδρυση του σωματείου και της μαχητικής δράσης του.

Αυτόματη ανανέωση όλων των καρτών ανεργίας μέχρι 10 Μαΐου 2020

Στο πλαίσιο των προληπτικών μέτρων για τον περιορισμό της εξάπλωσης του κορωνοϊού, η Διοίκηση του ΟΑΕΔ αποφάσισε την παράταση της αυτόματης ανανέωσης όλων των δελτίων ανεργίας που λήγουν έως και τις 10 Μαΐου 2020, μέσω του Ολοκληρωμένου Πληροφοριακού Συστήματος του Οργανισμού.

Παρατείνεται, κατά δύο μήνες, το επίδομα ανεργίας,για όσους δικαιούχους έληξε ή θα λήξει, εντός του μηνός Απριλίου του 2020

Σύμφωνα με τη νέα τροπολογία «Στήριξη ανέργων, μέτρα στήριξης ελεύθερων επαγγελματιών, αυτοαπασχολούμενων και ιδιοκτητών ατομικών επιχειρήσεων» στο σχέδιο νόμου «Κύρωση της από 30.3.2020 Π.Ν.Π. "Μέτρα αντιμετώπισης της πανδημίας του κορωνοϊού COVID-19 και άλλες κατεπείγουσες διατάξεις" (Α΄ 75)» ορίζονται τα εξής:
- Παρατείνεται, κατά δύο μήνες, η διάρκεια της τακτικής επιδότησης ανεργίας, του επιδόματος των μακροχρονίως ανέργων και του βοηθήματος ανεργίας αυτοτελώς και ανεξαρτήτως απασχολούμενων - ασφαλισμένων του ΕΦΚΑ και για όσους δικαιούχους έληξε ή θα λήξει, εντός του μηνός Απριλίου ενεστώτος έτους.

Υπεγράφη η κατάργηση της ψευτοκατάρτισης των επιστημόνων

Την κατάργηση του προγράμματος τηλεκατάρτισης των επιστημονικών φορέων της χώρας περιλαμβάνει υπουργική απόφαση του Υπουργού Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων Γιάννη Βρούτση μετά τον σάλο που δημιουργήθηκε

Ειδικότερα αναφέρεται ότι αποφασίζεται 
"η κατάργηση της με αριθμ. Πρωτ. 286/2.4.2020 «ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΕΚΔΗΛΩΣΗΣ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΟΣ ΓΙΑ ΤΗ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΣΤΗ ΔΡΑΣΗ: «ΕΙΔΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΤΗΛΕΚΑΤΑΡΤΙΣΗΣ ΜΕ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΗ ΓΙΑ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΕΣ ΠΛΗΤΤΟΜΕΝΟΥΣ ΑΠΟ ΤΟΝ COVID-19 ΠΟΥ ΕΝΤΑΣΣΟΝΤΑΙ ΣΤΟΥΣ 6 ΒΑΣΙΚΟΥΣ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΟΥΣ ΚΛΑΔΟΥΣ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ ΒΑΣΕΙ ΚΑΔ ΟΡΙΖΟΜΕΝΩΝ ΑΠΟ ΤΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ» (ΑΔΑ: ΨΣ2246ΜΤΛΚ-ΞΙΩ)".

Παράταση της ισχύος των έκτακτων

Παράταση της ισχύος των έκτακτων και προσωρινών μέτρων στην αγορά εργασίας για την αντιμετώπιση και τον περιορισμό της διάδοσης του κορονοϊού COVID-19 ως προς την οργάνωση του χρόνου και του τόπου εργασίας του άρθρου 4 της από 11.03.2020 Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου «Κατεπείγοντα μέτρα αντιμετώπισης των αρνητικών συνεπειών της εμφάνισης του κορωνοϊού COVID-19 και της ανάγκης περιορισμού της διάδοσής του» (Α’ 55).
Στην απόφαση οι υπουργοί Οικονομικών, Εργασίας και Υγείας επικαλούνται την επιτακτική ανάγκη στήριξης εργαζομένων επιχειρήσεων - εργοδοτών του ιδιωτικού τομέα και τη συνεχιζόμενη ανάγκη λήψης έκτακτων και προσωρινών μέτρων της πολιτείας για την αντιμετώπιση και τον περιορισμό της διάδοσης του κορωνοϊού COVID-19, λαμβανομένης υπόψη της πορείας εξέλιξης του φαινομένου.
Η απόφαση έχει ως εξής:

Η πανδημία ευκαιρία για το ΕΣΥ

Ίσως είναι κοινοτοπία η ρήση ότι «οι κρίσεις γεννούν ευκαιρίες» .Ωστόσο μέσα από τη λαίλαπα της πανδημίας του κορονοϊού μπορούν να βγουν ορισμένα πολύ καθαρά συμπεράσματα που αφορούν τα συστήματα υγείας παγκοσμίως -άρα και για το δικό μας -και να γίνουν εφαλτήριο για την ενίσχυσή του.

Συμπέρασμα πρώτο: Τα δημόσια συστήματα υγείας είναι ο μόνος ασφαλής και αποτελεσματικός τρόπος για την αντιμετώπιση υγειονομικών κρίσεων μέσης και μεγάλης κλίμακας.