oaednews

Πέμπτη 22 Οκτωβρίου 2020

Στοιχεία σοκ στην ετήσια έκθεση του ΙΝΕ/ΓΣΕΕ για την αγορά εργασίας και την ελληνική οικονομία!

Η διπλή κρίση, υγειονομική και οικονομική, έχει προκαλέσει σημαντικές αρνητικές συνέπειες στην αγορά εργασίας και στη ζωή των εργαζομένων και των πολιτών, αναφέρει το Ινστιτούτο Εργασίας της ΓΣΕΕ στην Ετήσια Έκθεση 2020 για την ελληνική οικονομία και την απασχόληση.

Όπως τονίζεται στην Έκθεση, η κρίση έχει προκαλέσει έκρηξη αβεβαιότητας και ανασφάλειας και σοβαρή έλλειψη εμπιστοσύνης των εργαζομένων όσον αφορά την προστασία θεμελιωδών εργασιακών δικαιωμάτων τους και του βιοτικού τους επιπέδου, καθώς και όσον αφορά τις αναπτυξιακές προοπτικές της οικονομίας με τρόπο που να διασφαλίζεται ένα αξιοπρεπές επίπεδο ευημερίας.

Τα βασικά σημεία, οι θέσεις και οι προτάσεις οικονομικής πολιτικής της Έκθεσης συνοψίζονται ως εξής:

Ο Βρούτσης είναι state of mind

 O υπουργός Εργασίας Γιάννης Βρούτσης άφησε άφωνους ακόμη και τους θυρωρούς στο υπουργείο. Ο Γιάννης με αφορμή την ανακοίνωση των στοιχείων ροών μισθωτής απασχόλησης στον ιδιωτικό τομέα μηνός Σεπτεμβρίου 2020 από το σύστημα Εργάνη έβγαλε το πολιτικό συμπέρασμα ότι τα μέτρα που υλοποίησε απέδωσαν, περιορίζοντας τις αρνητικές συνέπειες στην αγορά εργασίας και συγκρατώντας την αυξητική τάση της ανεργίας μέχρι σήμερα.

Καταργούν τη στεγαστική συνδρομή και ξεπουλάνε....

 

Θέμα: ‘Δωρεάν Κατοικίες: «Τσάμπα» Στεγαστική Πολιτική’

 

Τις τελευταίες ημέρες η Κυβέρνηση, μέσω του Υπουργείου Εργασίας και των επιμελώς χορηγούμενων ΜΜΕ, αναιδώς, διαφημίζει ότι θα «χαρίσει» σπίτια σε κοινωνικά και οικονομικά ευπαθείς οικογένειες!

Το  πολυνομοσχέδιο «σκούπα» του υπουργείου Εργασίας, το οποίο βρίσκεται ήδη σε δημόσια διαβούλευση προβλέπει, μεταξύ άλλων, την υποτιθέμενη ενίσχυση των εργαζομένων και ευάλωτων κοινωνικών  ομάδων, με την πρόβλεψη παραχώρησης στέγης χωρίς αντάλλαγμα!

Χωρίς αίσθηση υπευθυνότητας αφήνει να διαρρέει ως υποτιθέμενη πληροφορία ότι πρόκειται για χιλιάδες εργατικές κατοικίες του πρώην Οργανισμού Εργατικής Κατοικίας (Ο.Ε.Κ.) σε όλη  τη επικράτεια, τα οποία περισσεύουν και μένουν στα αζήτητα!

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ - ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΑ ΓΙΑ ΥΠΟΥΡΓΟ ΕΡΓΑΣΙΑΣ

 

Για τη μη συμμόρφωση του Υπουργού Εργασίας

με την 317/2020 απόφαση του Ελεγκτικού Συνεδρίου

για την 25ετία των ανδρών με ανήλικο τέκνο το 2010

 

Η Ολομέλεια του Ελεγκτικού Συνεδρίου με την υπ’ αριθμ. 317/2020 απόφασή της, έκρινε ότι οι διατάξεις του άρθρου 56 παρ.1 και 2 του Κώδικα Πολιτικών και Στρατιωτικών Συντάξεων (όπως ίσχυαν πριν την αντικατάστασή τους από 1.1.2011 με τον ν.3865/2010), με τις οποίες θεσπίζεται μικρότερο όριο ηλικίας για την συνταξιοδότηση των γυναικών έναντι των ανδρών εισάγουν διάκριση εις βάρος των ανδρών, χωρίς να υφίστανται αποχρώντες λόγοι που να την δικαιολογούν και κατά τούτο είναι αντίθετες στην αρχή της ισότητας, όπως αυτή κατοχυρώνεται τόσο στο Σύνταγμα, όσο και στις διατάξεις του ενωσιακού δικαίου. Προς αποκατάσταση δε της αρχής της ίσης μεταχείρισης των δύο φύλων, το Ελεγκτικό Συνέδριο με την ανωτέρω απόφασή του, έκρινε ρητώς ότι, για όσο χρόνο διατηρείται σε ισχύ η δυσμενής αυτή διάκριση σε βάρος των ανδρών (ήτοι για όσους έχουν θεμελιώσει συνταξιοδοτικό δικαίωμα μέχρι τις 31.12.2010, καθόσον από 1.1.2011 τα ηλικιακά όριο συνταξιοδότησης ανδρών και γυναικών εξισώθηκαν) πρέπει να επεκταθεί και στους άνδρες υπαλλήλους η ευνοϊκότερη ρύθμιση που ισχύει για τις γυναίκες.

ΚΙΝΑΛ: Η κυβέρνηση αντί να αυξήσει τα επιδόματα ανεργίας μειώνει τα έσοδα του ΟΑΕΔ.

 «Η κυβέρνηση αντί να αυξήσει τα επιδόματα ανεργίας μειώνει τα έσοδα του ΟΑΕΔ. Την στιγμή μάλιστα που μόλις το 13% των ανέργων λαμβάνει τακτική επιδότηση από τον ΟΑΕΔ, ενώ ο αριθμός των ανέργων διογκώνεται δραματικά», δηλώνει σε ανακοίνωσή του ο τομέας εργασίας του Κινήματος Αλλαγής. 

Το ΚΙΝΑΛ, σημειώνει ότι παράλληλα, με το σχέδιο νόμου του υπουργείου Εργασίας μειώνονται οι πόροι των κοινωνικών προγραμμάτων, όταν χρειάζεται να ενισχυθεί ο Κοινωνικός Τουρισμός. «Ιδιαίτερη σημασία έχει η παντελής απουσία σχεδιασμού για την στεγαστική συνδρομή των εργαζομένων, ανέργων και συνταξιούχων, όταν οι τιμές ακινήτων στην αγορά έχουν εκτοξευτεί, ενώ οι τράπεζες δεν δανείζουν ένα μισθωτό του ιδιωτικού τομέα με την εργασιακή και οικονομική ανασφάλεια που κυριαρχεί», συμπληρώνει. 

30 θέσεις εργασίας στο Δημοτικό Βρεφοκομείο Αθηνών.

 Έως 30 Οκτωβρίου οι αιτήσεις μέσω ΑΣΕΠ για 30 θέσεις εργασίας στο Δημοτικό Βρεφοκομείο Αθηνών.

Το Δημοτικό Βρεφοκομείο Αθηνών ανακοινώνει την πρόσληψη μεσω ΑΣΕΠ, με σύμβαση εργασίας ιδιωτικού δικαίου ορισμένου χρόνου, συνολικά τριάντα (30) ατόμων για την κάλυψη εποχικών ή παροδικών αναγκών του Δημοτικού Βρεφοκομείου Αθηνών για το χρονικό διάστημα από υπογραφή της σύμβασης έως 31/07/2021.