oaednews

Δευτέρα 23 Ιανουαρίου 2023

Προσφυγή της ΑΔΕΔΥ στο ΣτΕ για τους ιδιώτες στον ΕΦΚΑ


Η Α.Δ.Ε.Δ.Υ., από κοινού με την ΠΟΣΕ-ΕΦΚΑ και τρεις υπηρετούντες Γενικούς Διευθυντές του e-ΕΦΚΑ άσκησε, μέσω της Νομικής της Συμβούλου, αίτηση ακύρωσης και αίτηση αναστολής (ασφαλιστικά μέτρα) ενώπιον του Συμβουλίου της Επικρατείας, αμφισβητώντας μεταξύ άλλων, τη συνταγματικότητα της τοποθέτησης ιδιωτών στις κορυφαίες θέσεις της διοικητικής ιεραρχίας του e-ΕΦΚΑ. Μετά τη σύμπραξη ιδιωτών επαγγελματιών στην απονομή συντάξεων, την οποία έχει ήδη προσβάλλει η ΑΔΕΔΥ ενώπιον του Συμβουλίου της Επικρατείας, ακολούθησε η περαιτέρω ιδιωτικοποίηση του e-ΕΦΚΑ, με τη δυνατότητα επιλογής ιδιωτών-μάνατζερ σε θέσεις επιπέδου Γενικής Διεύθυνσης του Οργανισμού, μέσω μιας διάτρητης τριμελούς Επιτροπής που συμμετέχει ο ίδιος ο Διοικητής του e-ΕΦΚΑ και μέσω μιας παντελώς αδιαφανούς και αναξιοκρατικής διαδικασίας που ανατρέπει το πάγιο σύστημα επιλογής Γενικών Διευθυντών του Υπαλληλικού Κώδικα. Το Διοικητικό Συμβούλιο του e-ΕΦΚΑ αποφάσισε να «ανοίξει στην ελεύθερη αγορά» 19 θέσεις Γενικών Διευθυντών του Οργανισμού. Η προκλητικότερη επιλογή του Διοικητικού Συμβουλίου αφορά στην τοποθέτηση ιδιωτών-μάνατζερ στη Γενική Διεύθυνση Ελέγχων, που ασχολείται με την πάταξη της εισφοροδιαφυγής και της ανασφάλιστης εργασίας στον χώρο των ιδιωτικών επιχειρήσεων και στη Γενική Διεύθυνση Οικονομικών Υπηρεσιών που αποτελεί τη δημοσιονομική κορωνίδα του Οργανισμού.

ΔΥΠΑ: Πρωτοφανής πρόκληση τα 7,1 εκατ. ευρώ για την επικοινωνία-διαφήμιση του Οργανισμού το 2023

www.asfalistiko.gr

 Το πρόβλημα της ανεργίας στη χώρα μας δεν είναι η έλλειψη διαφήμισης των προγραμμάτων του ΟΑΕΔ, αλλά η έλλειψη ουσιαστικής στόχευσης και βούλησης να μειωθεί πραγματικά η ανεργία και να στηριχθεί ποικιλοτρόπως το εργατικό δυναμικό.

Γράφει ο Γιώργος Μακράκης

Ο ΟΑΕΔ αποτελεί τον μοναδικό δημόσιο φορέα απασχόλησης στη χώρα μας, και απευθύνεται, εκ των πραγμάτων, σε ένα τεράστιο «κοινό», καθώς, σύμφωνα με τα στοιχεία του ίδιου του Οργανισμού, οι εγγεγραμμένοι άνεργοι στη χώρα μας τον Νοέμβριο του 2022 ανέρχονταν σε ένα εκατομμύριο σαράντα εννέα χιλιάδες!

Με τόσους ανέργους, λοιπόν, οι όποιες δράσεις του ΟΑΕΔ (προγράμματα απασχόλησης, επιδόματα, εκπαίδευση-κατάρτιση κλπ) αποτελούν έτσι κι αλλιώς πόλο έλξης ή αν δεν αποτελούν, σίγουρα το πρόβλημα δεν είναι η διαφήμισή τους.