oaednews

Πέμπτη 14 Μαΐου 2015

Μ. Καραμεσίνη : Η ανεργία στην Ελλάδα αφορά ανθρώπους όλων των ηλικιών, των φύλων, των εκπαιδευτικών επιπέδων

Η Ελλάδα και η Ισπανία αντιμετωπίζουν τα τελευταία χρόνια τα υψηλότερα επίπεδα ανεργίας στην Ευρώπη. Οι προελεύσεις των προβλημάτων διαφέρουν, όμως οι διαστάσεις που έχει λάβει το φαινόμενο στις δύο χώρες έχουν κοινά χαρακτηριστικά, όπως και οι λύσεις που προτείνονται.
   
Την πρώτη περίοδο της ευρωπαϊκής κρίσης, η Ισπανία κατείχε την πρώτη θέση σε ανεργία στην ΕΕ, αλλά η Ελλάδα την έφτασε και την ξεπέρασε στα μέσα του 2012. Σήμερα τα στοιχεία δείχνουν ότι η Ελλάδα καταλαμβάνει την πρώτη θέση, με το μεγαλύτερο ποσοστό ανεργίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση, και ακολουθείται από την Ισπανία, σταθερά τα τελευταία χρόνια.
   
Η διοικητής του ΟΑΕΔ Μαρία Καραμεσίνη, ο επιστημονικός διευθυντής του ΙΝΕ-ΓΣΕΕ, καθηγητής του Οικονομικού Πανεπιστημίου, Γιώργος Αργείτης και ο ερευνητής του Πανεπιστημίου της Γενεύης Χόρχε Γκαλίντο μίλησαν στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, σκιαγραφώντας την κατάσταση και προτείνοντας λύσεις.

"Στον δρόμο" 6.500 εργαζόμενοι των Κέντρων Δια Βίου Μάθησης

Επερχόμενη απόλυση 6.500 εργαζομένων, με αφορμή το κλείσιμο όλων των Κέντρων Δια Βίου Μάθησης της Χώρας, στις 30/06/2015, σύμφωνα με επιστολή περιφερειακών στελεχών των Κ.Δ.Β.Μ., η οποία θέτει ανοιχτά ερωτήματα προς απάντηση στο Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων και το Ι.ΝΕ.Δ.ΙΒΙ.Μ., σχετικά με το μέλλον χιλιάδων νέων ανθρώπων, αλλά και το μέλλον της Δια Βίου Μάθησης στην Ελλάδα.
Τα περιφερειακά στελέχη των Κέντρων Δια Βίου Μάθησης της Χώρας ζητούν την παράταση της σύμβασής τους και τη γεφύρωσή της με το νέο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα και ταυτόχρονα, τη μη αντικατάστασή τους «από νέα φουρνιά συμβασιούχων», όπως χαρακτηριστικά επισημαίνουν.
Η επιστολή
«Σημαία της νέας κυβέρνησης υπήρξε η επαναπρόσληψη των απολυμένων καθαριστριών του Υπουργείου Οικονομικών. 393 γυναίκες αναγκάστηκαν να βγουν στην ανεργία και να αντιμετωπίσουν προβλήματα καθημερινής επιβίωσης.
Η νέα κυβέρνηση έσκυψε στα αιτήματα όλων των απολυμένων μονίμων δημοσίων υπαλλήλων και σε μία συμβολική κίνηση υποσχέθηκε την επαναπρόσληψή τους, την ίδια ώρα που χιλιάδες νέοι άνθρωποι, που κινδυνεύουν με απόλυση, παραμένουν αόρατοι. 

Ξεκίνησε η διαδικασία υποβολής αιτήσεων για τις παιδικές κατασκηνώσεις του ΟΑΕΔ

Ξεκίνησε σήμερα η διαδικασία υποβολής αιτήσεων των δικαιούχων και των κατασκηνωτικών επιχειρήσεων για τη συμμετοχή τους στο Πρόγραμμα Διαμονής Παιδιών σε Παιδικές Κατασκηνώσεις έτους 2015.

ΟΑΕΔ: Οι εκκρεμότητες, οι αφερεγγυότητες και ο εισαγγελέας

Από τον Βασίλη Αγγελόπουλο     
    Σαρωτικές αλλαγές και σε σύντομο χρονικό διάστημα, σε μια προσπάθεια να καταφέρει ο Οργανισμός, να αλλάξει... βηματισμό, επιχειρεί η διοίκηση του ΟΑΕΔ. Οι αλλαγές που προωθούνται αφορούν σε πρώτη φάση τη βελτίωση του συστήματος μηχανογράφησης, για να σταματήσουν να προκαλούνται προβλήματα, σαν και αυτά που ταλαιπωρούν χιλιάδες ανέργους στην προσπάθειά τους, είτε να συμμετάσχουν σε κάποιο πρόγραμμα απασχόλησης, είτε ακόμα και στην καταβολή επιδομάτων, όπως είναι η περίπτωση με το επίδομα αφερεγγυότητας.

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΑΔΕΔΥ


Η «πρακτική» της χρήσης ένδικων μέσων για τη μη εφαρμογή θετικών δικαστικών αποφάσεων που αφορούσαν σε εργαζόμενους του στενού ή ευρύτερου Δημόσιου Τομέα αποτέλεσε κύριο χαρακτηριστικό της αναλγησίας και του αντεργατικού πνεύματος των προηγούμενων Κυβερνήσεων. Δυστυχώς, η σημερινή Κυβέρνηση και παρά τις προεκλογικές της δεσμεύσεις, φαίνεται να υιοθετεί και να υπηρετεί αυτές τις «πρακτικές».

Υπεγράφη η ΚΥΑ για το βιβλιάριο υγείας ανασφάλιστων – Ποιοι είναι οι δικαιούχοι και ποιες παροχές θα έχουν

Ιατρική ασφάλεια θα έχουν όλοι οι ανασφάλιστοι της χώρας, οι οποίοι δεν είχαν υγειονομική, φαρμακευτική και νοσοκομειακή περίθαλψη, είτε γιατί είχαν χάσει την εργασία τους, είτε γιατί είχαν κλείσει τις επιχειρήσεις τους, έπειτα από Κοινή Υπουργική Απόφαση (ΚΥΑ) που υπέγραψαν οι συναρμόδιοι υπουργοί.
Oι αναπληρωτές υπουργοί ασφάλισης Δημήτρης Στρατούλης, Υγείας Α. Ξανθός, Κοινωνικής Αλληλεγγύης Θ. Φωτίου και Διοικητικής Μεταρρύθμισης Γ. Κατρούγκαλος που υπογράφουν την ΚΥΑ «Ρυθμίσεις για τη διασφάλιση της πρόσβασης των ανασφάλιστων στο Δημόσιο Σύστημα Υγείας» τόνισαν ότι αυτό το μέτρο αποτελεί αδήριτη κοινωνική ανάγκη, καθώς εξαιτίας των μνημονιακών πολιτικών έμειναν ανασφάλιστοι χιλιάδες έλληνες είτε επειδή έμειναν άνεργοι, είτε επειδή έκλεισαν τις επιχειρήσεις τους.

Κόπηκαν πέντε προγράμματα του ΟΑΕΔ απο την ΕΕ


Η αρμόδια Ευρωπαϊκή Επιτροπή απέρριψε πέντε προγράμματα μαθητείας και κατάρτισης του ΟΑΕΔ που είχε εκπονήσει η προηγούμενη ηγεσία του υπουργείου Εργασίας, αφού διαπίστωσε ότι δεν πληρούσαν τις τεχνικές προϋποθέσεις εφαρμογής.

Με επιτυχία ολοκληρώθηκε η εκδρομή της ΠΕΥ ΟΑΕΔ στα Λουτρά Πόζαρ


Οι φοιτητές δίνουν τη δική τους απάντηση στην ανεργία

H Τέτη Ψαρρού είναι τελειόφοιτη του τμήματος ηλεκτρολόγων μηχανικών του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου. Στα 23 της αντιμετώπισε αυτό που βιώνουν καθημερινά εκατοντάδες παιδιά της γενιάς της. Έχουν τη θέληση να δουλέψουν, όμως η επιθυμία αυτή χάνεται ανάμεσα στα εκατοντάδες βιογραφικά που μένουν στα αζήτητα.
«Είχα στείλει πολλά βιογραφικά. Δεν είχα απαντήσεις . Οι θέσεις είναι λίγες, και όσοι βγαίνουμε κατευθείαν από το πανεπιστήμιο ή είμαστε ακόμα φοιτητές δεν έχουν εμπειρία.» 
\ανέφερε η Τέτη Ψαρρού.