oaednews

Κυριακή 31 Αυγούστου 2014

Οι 320.400 άνεργοι που "κρύβονται" από τις στατιστικές



Της Δήμητρας Καδδά

Η ανεργία έχει πάρει εκρηκτικές διαστάσεις (σημ. στο 27,8% το πρώτο τρίμηνο) με τον αριθμό των ανέργων να φτάνει στα 1,34 εκατομμύρια και των απασχολούμενων να έχει περιοριστεί στα 3,48 εκατομμύρια. Αυτά λένε οι επίσημες μετρήσεις της ΕΛΣΤΑΤ, με τους κοινωνικούς εταίρους και άλλους φορείς να επαναλαμβάνουν ότι ο πραγματικός αριθμός των ανέργων είναι πολύ μεγαλύτερος και «κρύβεται» από τις στατιστικές.

Πελατειακό κράτος μόνιμο, για πάντα

Ο​​ι πραγματικότητες «δημοκρατία» και «πελατειακό κράτος» αλληλοαποκλείονται: Οπου προκύψει πελατειακό κράτος, η δημοκρατία πεθαίνει, και όπου λειτουργεί δημοκρατία, πελατειακό κράτος δεν είναι δυνατό να υπάρξει. Πρόκειται για πραγματικότητες ριζικά (εξ ορισμού) αντιθετικές, ασύμπτωτες, ασύμβατες. Η μια αναιρεί την άλλη, είναι αδύνατο να συνυπάρξουν.

Από ποιους φορείς θα γίνουν οι 6.500 απολύσεις στο Δημόσιο

Μετά τις ενδοκυβερνητικές αναταράξεις για τις απολύσεις του τρέχοντος έτους η ελληνική αποστολή δεν προτίθεται, σύμφωνα με πληροφορίες, να θέσει στην τρόικα ζήτημα «αναπροσαρμογής» του ποσοτικού στόχου όπως έχει ζητήσει το ΠΑΣΟΚ. Έτσι ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης Κυριάκος Μητσοτάκης αναμένεται να ενημερώσει τους επικεφαλής της τρόικας ότι θα πραγματοποιηθούν οι 6.500 αποχωρήσεις ως το τέλος του έτους, προκείμενου να επιτευχθεί ο στόχος των 15.000 απολύσεων.